Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nyitva a kiskapu?

Négy éve nem volt annyi lakcím-érvénytelenítési ügy a győri okmányirodán, mint most. Többen akkor döbbentek rá, hogy mások is be vannak jelentve lakásukba, amikor a nemzeti konzultációs levelek a postaládákba kerültek...
Tévedésből vagy rosszhiszeműségből sajnos bárki könnyen bejelentkezhet másnak az otthonába. Elegendő kitölteni a lakcímbejelentő lapot, benyújtani az illetékes önkormányzathoz, s már ki is állítják a kérelmező új lakcímkártyáját.

Az ingatlan tulajdonosának engedélyét csupán egy aláírás igazolja. Győrben a visszaélések visszaszorítására egy úgynevezett szállásadói hozzájárulást is bevezettek, amelyen az aláírás mellett pluszban szerepel a személyi igazolvány száma. A tulajdonosnak személyesen mindehhez nem kell megjelennie, a törvény ugyanis ezt nem írja elő, vagyis az ügyintézőknek módjuk sincs meggyőződni arról, hogy valóban tud-e a bejelentkezésről.

Általában egy hivatalos küldemény ébreszti rá a tulajdonost arra, hogy valami nem stimmel, mert ugyan az ő címére, de általa ismeretlen nevére szól a levél. Rendszerint a választási értesítők kiküldése után érkezik több reklamáció az okmányirodákhoz, míg most a nemzeti konzultációs levelet nem tudták sokan hová tenni.

Még csak az év derekán járunk, de már rekordot döntött a lakcím-érvénytelenítési ügyek száma a győri okmányirodán. Míg 2009-ben 146, 2010-ben 226, tavaly pedig 160-an kérték az eljárást, idén már most 187 akta szerepel a nyilvántartásban – tudtuk meg Kun Máriától, a győri polgármesteri hivatal népesség-nyilvántartó csoportjának vezetőjétől.
Az emelkedés ijesztő, főleg azért, mert a kijelentkezni elfelejtett régi tulajdonosok esetei és az albérlő-főbérlő közötti vagy egyéb vagyonjogi viták mellett sok esetben fordul elő szándékos visszaélés. Vegyük például a győri lakhelyet, amire néhányan azért próbálhatnak meg papíron szert tenni, mert különböző előnyökhöz – szociális támogatásokhoz, segélyhez, ellátáshoz, de akár munkahelyhez is – juttat.

Ennél rosszabb akkor történhet, ha a bejelentkezett személynek az érvénytelenítési eljárás során nem akadnak a nyomára, így a hivatalos szerveken kívül bárkivel elhitetheti, hogy valós lakcíme az, amely a kártyán szerepel...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szertefoszlottak a sztereotípiák

– Az állatkertben, a játszóházban a Püspökerdőben nevetésből nem volt hiány, és azt is… Tovább olvasom