Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Nyitott levéltár a vidékért

Közös programban vesz részt a megyei önkormányzat és a levéltár.

A tárlatsorozat célja, hogy a települések múltjáról őrzött emlékek minél szélesebb közönséghez eljussanak és ösztönözzék a helytörténeti kutatást.

˝Nyitott levéltár a vidékért˝ címmel sorozatot kezdeményezett Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke. A program lényege, hogy a megye győri levéltárában őrzött dokumentumok, írott értékek másolataiból egy-egy településre szabott tárlatot válogatnak össze, amit felkasírozva bemutatnak, majd odaajándékoznak az érintett közösségnek.

– A sorozat célja az értékőrzés és az értékteremtés, vagyis az, hogy az egyes települések múltjáról őrzött emlékek a levéltár falai közül minél szélesebb közönséghez eljussanak, illetve, hogy ˝jelenlétükkel˝ ösztönözzék, segítsék a helytörténeti kutatást – hangsúlyozta portálunknak Kara Ákos. – Szeretnénk, ha egy-egy ilyen vidékre telepített kiállítás lehetőséget kínálna a kutatóknak arra is, hogy megismerkedjenek a levéltár állományával, illetve azzal, miként tudják használni munkájukhoz.

A győrszemerei dokumentumtárlathoz egy gazdag helytörténeti fotókiállítás is „csatlakozott
A győrszemerei dokumentumtárlathoz egy gazdag helytörténeti fotókiállítás is ˝csatlakozott˝, amely – Horváth Sándor jegyző szerint – sajátos képet alkot a település múltjáról és jelenéről. Fotó: Bertleff András

A programsorozat nyitórendezvényét Péren tartották, amelynek külön aktualitást adott, hogy a község most ünnepli első írásos említésének 770. évfordulóját. Ezenkívül már Győrszemerén, Kunszigeten, Abdán is átadták az ajándéktárlatot, a közeljövőben pedig a sorban Nyúl és Tápszentmiklós következik. A nyúli dokumentumok érdekessége az lesz, hogy elsősorban a településen évszázadok óta élő szőlő- és borkultúrához kapcsolódnak. Kara Ákos elmondta: tervezik, hogy hamarosan meghirdetik a folytatást, amihez várják, hogy a települések igényeikkel megszólítsák a megyei önkormányzatot és a levéltárt.


Dokumentumok községre szabottan

Néma Sándor, a megyei levéltár igazgatója érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: a dokumentumok kiválogatásánál mindenkor a község, a vidék jellegzetességeire összpontosítanak. Forrásként elsősorban az adóösszeírásokat, a nemesi közgyűlések, illetve az alispáni hivatal anyagát és a térképtárat használják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyelet a 107-es segélyhívó végén

A bűncselekmények sértettjei elsőként a 107-es segélyhívót tárcsázzák, de közlekedési baleseteknél… Tovább olvasom