Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Nyelőgéppé teszik a parkolójegy-automatákat Győrben

Több helyről is hallottunk néhány hét leforgása alatt panaszt a győri parkolójegy-automatákra. Az egyik nem vette be, a másik el is nyelte az aprót. Kikértük erről a Győr-Szol álláspontját: az üzemeltető szerint a legfőbb ok a rongálás, a közölt számok riasztóak.
Pár hét termése ez: egy parkolóautomata a Baross híd lábánál „utasította vissza" a pénzt, vissza sem adta. Az iparkamaránál befogadta, de jegyet nem adott cserébe. A Kálvária utcában – ketten is jelezték – egy másik automata megtartotta a visszajárót. Megkérdeztük: a problémák sűrűbbé váltak? 

A Győr-Szol zrt.-nél elmondták: a városban 126 parkolójegy-kiadó automatát üzemeltetnek, s míg az első berendezések telepítésére több mint húsz évvel ezelőtt került sor, nagyobb számban 2012-ben bővítették az állományt. A hálózatba bevont területeken mindenhol új jegykiadó működik. „Az üzemeltető tapasztalatai szerint a parkolójegy-kiadók meghibásodásának elsődleges forrása nem azok kora, elhasználódása, sokkal inkább a szándékos rongálás."
 
Fotó: Mészáros Mátyás
Fotó: Mészáros Mátyás

Azt mondják: a jelenség 2014 óta erőteljesebb, a szolgáltató több feljelentést tett, voltak tettenérések is, de úgy tudják, hogy még egyik ügy sem jutott bírósági szakaszba. Sokaknak megélhetési forrást jelent eltömni az érmenyílást, s kikapargatni a pénzt, egyre több készüléket tesznek üzemképtelenné, néha naponta többször is. A hibaelhárítást pedig csak a külön ezzel foglalkozó szakemberek végzik mindennap két műszakban. 
Tavaly nem kevesebb mint 8978 bejelentés érkezett a nyílás eltömése, szándékos megrongálása miatt, s a felszíni parkolóhálózatban átlagosan napi 20 jegykiadónál kellett az üzemzavart elhárítani. „Ez is mutatja, hogy a meghibásodások nagyobb része rongálás miatt következik be" – húzta alá a szolgáltató. 

Hozzátették: lehet más baj is, lemerülhet az akkumulátor, nedves-párás időben a papírjegyek letapadnak, hibádzik az érmeolvasás. „A Győr-Szol zrt. a karbantartói létszám emelésével, valamint a bankkártyás fizetésre is alkalmas automaták üzembe állításával próbálja a problémát kezelni. Eddig a szolgáltató öt ilyen készüléket helyezett üzembe a legforgalmasabb parkolóknál, idén további bankkártyás fizetésre is alkalmas automaták beszerzését tervezik" – tájékoztatnak. A valódi megoldás – mondják – az lesz, ha minden készülék „készpénzmentessé" válik, de a bankkártya mellett a mobiltelefonos fizetésre is van már lehetőség Győrben – szögezték le.
 
Fotó: Mészáros Mátyás
Fotó: Mészáros Mátyás
Az üzemeltető kéri

– A készpénzes autós ellenőrizze, hogy az érmebedobó nyílásban nincs-e idegen anyag. Ha a nyílás szabad, először a legkisebb címletű érmével kezdje a fizetést és figyelje a kijelzőn a megfizetett összeg változását. 
– A rongálók motivációját is jelentősen csökkentheti, ha a beszorult érmék között a kisebb címletek fognak dominálni.
– Ha a nyílást eltömték vagy a bedobott érmére a készülék kijelzője nem reagál, azonnal szakítsák meg a díjfizetést és hívják a készüléken feltüntetett hibabejelentő számot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Énekhanggal segít - Ez az anya minden héten a győri kórház koraszülött osztályán zenél

Énekhanggal segít - Ez az anya minden héten a győri kórház koraszülött osztályán zenél
Varga-Kovács Mária így segít áthidalni a nehéz időszakot. Tovább olvasom