Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Nyakunkon a parlagfűszezon: 1,8 millió négyzetméter gazos terület van Győrben

A megyeszékhelyen parlagfű vonal már nem üzemel, de a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai évi 2-3 alkalommal felveszik a kasszát a gyomnövényekkel szemben.


Lassan, de biztosan itt van a szezonja a sokak életét megkeserítő parlagfűnek. Portálunk arról kíváncsiskodott, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai miként és milyen mértékben veszik fel a küzdelmet az allergiát okozó, káros növényekkel.

Parlagfű vonal nem üzemel, de van más lehetőség

Első kérdésünk úgy hangzott: pár évvel ezelőtt a Komszol (a GYŐR-SZOL Zrt. jogelődje) ingyenesen hívható telefonvonalat hozott létre, ahol a győriek bejelentést tehettek a virágzó parlagfűről. Van-e jelenleg ilyen szolgáltatása a győri holdingnak? Ha igen, hogyan működik a rendszer?

"Parlagfű vonal nem üzemel, ha valaki parlagfűvel benőtt területet talál, akkor a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában működő Hatósági Főosztály Igazgatási Osztályára tehet bejelentést. Telefonszám: 96/500-446.

Július elsejéig a telektulajdonosok kötelesek a parlagfüvet lekaszálni, ezt a dátumot követően a város belterületén az önkormányzat hatósági főosztályának igazgatási osztálya jár el az ügyekben" - tudtuk meg Ozsvárt Tamástól, a GYŐR-SZOL Zrt. vállalati kommunikációs menedzsere.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

1,8 millió négyzetméter gazos területet tartanak nyilván a megyeszékhelyen

Arra a felvetésünkre, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. hogyan készül a parlagfű ellen, s miként próbálja meg minél hatásosabban kaszálni a káros gyomnövényeket, a következő választ kaptuk Ozsvárt Tamástól: "cégünk a kezelésében lévő területeken végez kaszálást.

Ezeken a területeken évi minimum 2 alkalommal, míg lakóépületekhez közeli területeken évi 3 alkalommal történik kaszálás.

Jelenleg a lakótelepeket övező területek második kaszálása van folyamatban. A GYŐR-SZOL Zrt. kezelésében, gondozásában összesen 1,8 millió négyzetméter nagyságú külterjes, gazos nyilvántartott terület van".

Saját keretből kaszálnak a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai 

Arról, hogy milyen pénzügyi keret áll rendelkezésre az irtáshoz, annyit sikerült megtudnunk, hogy "a gazos területek kaszálását a GYŐR-SZOL Zrt. a saját költségvetéséből finanszírozza".200 település nyert támogatást parlagfű-mentesítésre, de megyei nincs közöttük

Kétszázöt önkormányzat nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt "Parlagfűmentes település" című pályázaton.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett pályázatnak nyár elején volt a beadási határideje, amelyre csaknem hatszáz település jelentkezett. A nyertes önkormányzatok 250 ezer forint vissza nem térintendő támogatásban részesülnek.

A pénzt lakossági gyommentesítő kampányokra, védőfelszerelésekre, védekezéshez szükséges eszközökre, tájékoztatásra, szemléletformálásra lehet fordítani.

"Apró" szépséghiba, hogy a nyertes települések listájára egyetlen megyei város vagy község sem került fel.

A teljes listát ide kattintva tekinthetik meg.


Olvasóink írták

 • 7. gab713 2011. július 01. 08:25
  „Ha egyszere lekszalajak, miert nem gyüjtik össze es viszik el komposztalni? Ertekes energiat lehet vele nyerni es bio, meg minden... nem? Mas orszagokban ez mar müködik... Nem beszelve arrol, hogy igy a raforditott költseg egy reszet "vissza lehetne adni" annak, aki adta...”
 • 6. Madarász 2011. július 01. 08:25
  „5. 30 fokban a munkavédelmi szabályokra is tekintettel kell lenni, a dolgozóknak óránként jár szünet és hideg folyadék.
  Azért megnézném, hogy te mennyire fáradnál el, ha egy órát emelnéd a nem éppen könnyű, benzines fűkaszát a tűző napon.”
 • 5. vanessa 2011. június 30. 19:46
  „szép estét!azért megnézném ki ellenörzi ezeket a kaszásokat!nem egyszer láttam 1 orát dolgoztak után hüsön pihentek a padon.1 dolgozik 3 meg nézi.Télen ugyan igy volt az ut eltakaritásnál, 3 ember jött 1 megkaparta a jeget, 5 percnél tovább nem voltak 2 meg bement a kocsmába vagy pedig álltak és nézték az egyedül dolgozot!Az állami ingatlanokon miért nem kaszálnak?sok helyen derékig érő gaz van”
 • 4. Muki81 2011. június 30. 17:57
  „Sajnos el kell fogadnunk, hogy a magyarországi klímát talajviszonyait szereti a parlagfű. Azt mondják, hogy Ny-Eu-ban sokkal kevesebb ez a ilyen gyom. Így is van, de nem azért mert jobban irtják, hanem mert az ottani viszonyokat nem kedveli annyira e növény. Kukoricából és a napraforgóból lehelten kiirtani a parlagfüvet, vagy pedig olyan mennyiségű gyomirtók kell, -amit ha miután elfogyasztunk- bizony elő jön az allergiánk.
  Én a gyomíráson és kaszálások helyet -amira azért vitathatatlanul szükség van- sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznék az allergiamegelőzésére. pl. az allergén anyagokat tartalmazó élelmiszerek kiszűrése , a mez.gaz.-ban a felhasználható vegyszerek korlátozása, továbbá a import zöldség gyümölcsöktől is meg kell követelni a vegyszer maradvány mentességet.”
 • 3. Tudós-1 2011. június 30. 12:55
  „Ez komolyatalan!
  ..."Arról, hogy milyen pénzügyi keret áll rendelkezésre az irtáshoz, annyit sikerült megtudnunk, hogy "a gazos területek kaszálását a GYŐR-SZOL Zrt. a saját költségvetéséből finanszírozza"...
  Csak meg kell nézni az ÖK-i Közgyűlésanyagokat, s onnan kiderül, hogy kap/kapott a KOMSZOL/Győr-Szol utólagos keretet a parlagfűnyírásra.
  Ennyire igaz a saját keret!!!!!”
 • 2. miracle 2011. június 30. 11:16
  „Végtelen történet.
  Minden évben változtatás nélkül be lehet tenni a cikket 10 éve.”
 • 1. karakter 2011. június 30. 09:39
  „"a GYŐR-SZOL Zrt. munkatársai évi 2-3 alkalommal felveszik a kasszát a gyomnövényekkel szemben"

  vagyis felveszik a pénzt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesék, bábszínház, koncertek: kezdődik a Győrkőcfesztivál

Játékos programokkal, jól ismert mesefigurákkal, rengeteg bábszínházzal és koncertekkel várja… Tovább olvasom