Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nyakunkon a diákmunka főszezonja - Hol és mennyiért dolgoznak szívesen a térségben?

Népszerűnek számít az adminisztratív, az árufeltöltő, a vendéglátós és gyári munkák többsége, amiket nyáron szinte dupla annyi diák vállal el, mint az év többi részében.
"Május elejével kezd beindulni a nyári diákmunkák iránti nagyobb érdeklődés. Lassan vége a tanévnek, a legnagyobb dömping majd az utolsó tanítási nap után lesz" - mondja Sarkadyné Pápai Beatrix, a Pannon-Work mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője.

Mint megtudtuk, sokkal több - körülbelül dupla annyi - azoknak a tanulóknak a száma, akik csak nyáron szeretnének dolgozni, mint akik egész évben. Ők szinte mindig valamilyen konkrét dologra gyűjtenek pénzt: fesztiválra vagy épp egy új mobiltelefonra.
 

Július és augusztus eleje tekinthető a legsűrűbb időszaknak, de tavaly például az egész augusztus szinte ugyanolyan sűrű volt, mint a július. Mindenki adminisztratív munkát szeretne vállalni, de ezeket a pozíciókat hamar betöltik. Az árufeltöltő munkákat is sokan kedvelik, ugyanakkor vendéglátóipari és gyári pozícióink is vannak, ezek is kelendőek.


Ami az órabért illeti, már a diákok sem mennek el minimálbérért dolgozni, az 1000-1200 forint jellemző átlag órabérként, egyre kevesebb a 900 forint körüli.
Gregosits Dalma, a Széchenyi Egyetem másodéves környezetmérnök hallgatója már a középiskolában is kipróbálta magát diákmunkásként. Irodai munkát idén májusban vállalt először, de többféle feladatba belekóstolt már.
Gregosits​ Dalma, a Széchenyi Egyetem másodéves környezetmérnök hallgatója már a középiskolában is kipróbálta magát diákmunkásként. Irodai munkát idén májusban vállalt először, de többféle feladatba belekóstolt már. "Az egyetemi órarend mellett jobban be tudom osztani az időmet. Elsődlegesen az albérletet finanszírozom a diákmunkából". Fotó: Mészáros Mátyás
És hogy mivel gazdagodnak, mit tanulnak a diákmunka során a fiatalok? Sarkadyné Pápai Beatrix szerint legfőképp felelősségteljességet, hiszen be kell menni, el kell végezni az elvállalt munkát.
 

Valamilyen szinten az életre készít fel. Itt nincs lógás.

 
A képzettséget nem igénylő, gyors betanítással végezhető munkák jellemző nettó órabére 800-1000 forint körül van.

Az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakornoki munkák esetében IT, mérnöki és pénzügyi területeken nem ritkán 1300-1500 forintos órabérekkel is találkozhatnak a munkát kereső diákok.

A nyelvismeretet, vagy speciális tudást igénylő munkáknál 1000-1300 forint között alakult az órabér - közölte az iskolaszövetkezeteket tömörítő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége május 2-án az MTI-vel.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

81 éves férfi életét mentették meg az utcán Győrben - sorsok találkoztak a szívdobbanásban

81 éves férfi életét mentették meg az utcán Győrben - sorsok találkoztak a szívdobbanásban
Egyetlen történetben, egy sikeresnek ígérkező újraélesztésben három családi dráma is megbújik.… Tovább olvasom