Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Népbetegség a nagyothallás

A Petz-kórházban évente ezres nagyságrendű hallásvizsgálatot végeznek – a közelmúltban új szolgáltatóval kötött szerződést a győri intézmény, amely 40 milliós fejlesztést ígért, ennek hatását pedig a betegek is érezni fogják.

Felmérések szerint a lakosság 10–15 százaléka szenved valamilyen hallószervi megbetegedésben, egy részüket lehet gyógyítani, a többi esetben marad a rehabilitáció. Mindennek az alapja azonban a szűrés, illetve a pontos, objektív diagnózis felállítása. A győri Petz-kórházban évek óta egy külső szolgáltatóval kötött szerződés alapján folynak ezek a vizsgálatok. Idén annyi változást történt (történik), hogy a közbeszerzési pályázaton egy új cég, a KIND nyerte el a feladatot, amit január 1-jétől végezhet.

Abban változás nem lesz, hogy továbbra is a győri rendelőintézet harmadik emeletén végzik ezeket a vizsgálatokat, a kórház pedig biztosítja hozzá a szakmai hátteret – az orvosokat. A sikeres közbeszerzés része volt azonban egy negyvenmillió forintos fejlesztés is, amelynek egy része az újszülöttek objektív hallásvizsgálatát segíti, a másik a felnőttkori betegségek diagnosztikáját támogatja. A betegek számára az sem mellékes tény, hogy a szolgáltató legfeljebb egy-két hetes várólistát ígér.

A hallószervi problémák – a krónikus, időskori megbetegedésektől a szédüléshez vezető elváltozásokig – valóban népbetegségnek számítanak ma Magyarországon. A felnőttkori halláskárosodások okai sokszor ismertek: a munkahelyi zajártalomtól a vérkeringési problémákig széles a skála. De mint minden hasonló területen, itt is nagyban segítheti a későbbi hallásrehabilitáció sikerét a minél korábbi diagnózis felállítása – ha arról van szó, akár már csecsemőkorban, mivel a kisgyermekek beszédfejlődésének alapja a jó hallás. A Petz-kórházban 2001-től működik a gyermek audiológiai szakrendelés.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2010. november 15. 15:17
    „Meg a 100 dB-en hallgatott lejátszók és a 120 dB disco és a 130 dB-es koncert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezni kell a környezetvédelmet!

A megyei települések közül jó néhánynak nincs környezetvédelmi programja, pedig a középtávú… Tovább olvasom