Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 21°C | 32°C Még több cikk.

Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon - fotók

Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon - fotók
Másik kézbe simul a kezünk - énekelte a győri Révai-gimnázium 620 tanulója kedden, egy időben a trianoni Magyarország területén élőkkel. Nyúlon is emlékeztek.

Nem lehet feledni, nem, nem soha!

Őrlángok gyúlnak, össztüzek erősítik a hitet, hogy mi, magyarok összetartozunk – a világ minden pontján. Kara Ákos országgyűlési képviselő, államtitkár mindezt azon a rendezvényen mondta, amelyen idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett, a nemzeti összetartozás napján. 
Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon. Fotók: H. Baranyai Edina

Kara a mérhetetlen igazságtalanság napjának nevezte a kilencvenkilenc évvel ezelőtt történteket, ˝amikor kiderült, hogy a győztes nagyhatalmak számára a nemzetek önrendelkezési joga nem jelent semmit˝. 

Mi magyarok megtanultuk – tette hozzá az államtitkár –, hogy Isten néha olyan terhet rak ránk, amit méltósággal és arányérzettel lehet elviselni. Kara Ákos emlékeztette az ünneplőket arra, hogy a nemzeti érdekeket nem volt, s nem is lesz soha könnyű érvényesíteni, de erről a szándékról lemondani sem szabad. 
Nemzeti összetartozás napja - Idős és fiatal egyaránt Trianonra emlékezett Nyúlon. Fotók: H. Baranyai Edina

 A Nyúlon nyolc évvel ezelőtt emelt emlékműnél a helyi kórus (iskolai és felnőtt) mellett hatodikos diákok adtak műsort, majd koszorúzás következett. Az idős emberek szemében elmorzsolt egy-egy könny nyomatékkal húzta alá a műsor során elhangzott, visszatérő mondatot: ˝szüleim nyelvét megőrzöm˝.  
 

Korábban írtuk:

A győri Révai-gimnázium diákjai is csatlakoztak a közös énekléshez

Másik kézbe simul a kezünk - énekelte a győri Révai-gimnázium 620 tanulója kedden délelőtt, egy időben a trianoni Magyarország területén élőkkel. A diákok arról beszéltek, ez a nap büszkeségre is okod ad, míg a tanárok arról, hogyan lehet élővé tenni Trianont.
 
Kilenc éve június 4-én tartjuk a nemzeti összetartozás napját. Akkor halotti csend honolt az országban; kedden 11 órakor a Kárpát-medence majdnem 200 pontján énekelték el egyszerre Szarka Tamás, a Ghymes egyik alapítójának szerzeményét, a Kézfogást. A felvidéki Csilizradványtól a bácskai Zentáig, Hegykőtől Mezőörsig.
Nemzeti Összetartozás Napja - A győri Révai-gimnázium diákjai is csatlakoztak a közös énekléshez. Fotók: Mészáros Mátyás

A győri Révai-gimnázium is csatlakozott a kezdeményezéshez, 620 diák énekelt egyszerre - külön termekben-, köztük a Zenei Műhely kórusa Pálfalvi A. János vezetésével. Az ének-zene mestertanár régi barátja Szarka Tamásnak, az iskolai kórus tavaly karácsonykor fellépett a Ghymes győri koncertjén, közösen a Győri Balettel és az ETO-s kézis lányokkal. A dalt régóta tanítja diákjaink a maga írta énekkönyvből. „Gondoljatok arra, hogy most szerte a Kárpát-medencében így ülnek a magyarok, és várnak" – érzékeltette a gyerekekkel a helyzet drámaiságát az iskola dísztermében pár perccel a kezdés előtt Pálfalvi A. János.
 
„A dalt hallva könnybe lábad a szemem – avatott be minket érzéseibe a Szlovákiához csatolt Révkomáromban született Telekes Annamária igazgatóhelyettes. – Trianon feldolgozhatatlan trauma. Felvidéken született magyarként történelmet tanítva minden érzelmemet és családi emléket átadok a trianoni sokk ismertetésekor."
 
Tizenegykor aztán ütött az óra: felcsendült a Kézfogás. Nem egyszer, háromszor. „A magyarság szívbe menekül, úgyis jót talál..." – énekelték a refrént még utoljára a révaisok, majd elhalkult a szó, és maradt a csend.
Trianonra emlékeztek az Országzászló-emlékműnél Győrben
 
Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tao-támogatás ment, a színház még marad a helyén Győrben - fotók az évadzáróról

A tao-támogatás ment, a színház még marad a helyén Győrben - fotók az évadzáróról
A tervezés végénél tartanak, de a 2019/2020-as évadot továbbra is a jelenlegi helyen játssza le a Győri Nemzeti Színház. Tovább olvasom