Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nemcsak szeméttelep illegális szeméttemetők is `működnek´ Sashegyen - videó, fotók

A sashegyi hulladékkezelő központ közelében, két irányban is óriási szeméthegyek gyűlnek. Az itt élők szerint a gond egyik forrása, hogy csak tavasztól őszig szállítják el a háztartási hulladékot a kukásautók.

A kisalfold.hu Olvasója mutatta meg, hogy Sashegy két különböző részén is lehangoló a szeméthelyzet.

"Körülbelül 450-en laknak Sashegyen. Ahogy nő az állandó lakók száma, sajnos, ezzel szinkronban egyre többen járnak ide kiszórni a szemetüket. A gyerekeinket nehezen akarjuk elvinni sétálni, mert öt perc után a hatéves kisgyerek arról kérdezősködik, miért lát ennyi szemetet az út mellett" - kezdte neve elhallgatását kérő Olvasónk.


Videó: Cseh Róbert"Ki kell mondani, hogy Sashegyen élő emberek is szemetelnek itt"

Az egyik illegális szemétlerakó több helyütt is betemette már az árkokat; Olvasónk szerint a szemét itt 800-1000 méter hosszan kígyózik, s Táplánypuszta határig ér. A másik "közkedvelt" szemétlerakó hely a Banai út felől nyílik; a kidobott szemétkupacok 1-1,5 km-re szennyezik a környezetet a sashegyi hulladékkezelő központtól.

"Ki kell mondani, hogy Sashegyen élő emberek is szemetelnek itt, de ebben szerepet játszik az, hogy a Győr-Szol kizárólag tavasztól ősz végéig hajlandó elszállítani a háztartási hulladékot" - folytatta a helyi férfi.

Hozzátette: "tavaly ősszel jártam a győri önkormányzatnál ez ügyben, próbáltam felhívni a figyelmüket a problémára, de a válasz csak annyi volt: tegyek feljelentést".


Fotók: Cseh Róbert


"Vannak kivételek az április elsejétől működő rendszerben"


A kisalfold.hu megkérdezte a Győr-Szol-tól, miért csak tavasztól ősz végéig szállítja el a szemetet Sashegyen?

"A győri önkormányzat tavaly a tavaly január elsején életbe lépett hulladéktörvény előírásainak eleget téve, módosította a hulladékszállításra vonatkozó helyi rendeletét. A rendelet Győrben két fő kategóriába sorolja a város területén lévő lakatlan, időlegesen használt vagy üdülőingatlanokat. Az egyik, ahol a hulladékszállítási közszolgáltatás egész évben, tehát január 1-től december 31-ig folyamatos.

A másik kategóriába tartoznak azok a lakatlan, időlegesen használt vagy üdülőingatlanok, amelyek olyan területen vannak, ahol a hulladékszállítási közszolgáltatást a Győr-Szol Zrt. április 1-től szeptember 30-ig végzi.

Vannak kivételek az április elsejétől működő rendszerben, ide tartoznak a Fehérvári úti zárt kertek, ahol április elseje és szeptember 30-a között szombatonként viszik el a kihelyezett hulladékot" - kezdte portálunk érdeklődésére Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere.


Galéria kép


"A lehetőséggel a Sashegy környéki ingatlanok tulajdonosai is élhetnek"


"Amennyiben az ingatlantulajdonosok a rendeleti szabályozástól eltérő hulladékszállítás igényével megkeresik a Győr-Szol Zrt-t, a szolgáltató egyedileg megvizsgálja ennek lehetőségét.

Ha a feltételek (az ingatlan használata, logisztikai lehetőségek, megközelíthetőség) adottak, van mód egyedi megállapodások megkötésére. Ezzel a lehetőséggel a Sashegy környéki ingatlanok tulajdonosai is élhetnek.

A környéken felhalmozódott zugszemét összetételének vizsgálata után lehet következtetni a hulladék eredetére, hogy milyen arányban tartalmaz háztartási hulladékot illetve egyéb szemetet, például építési törmeléket, lomot, csomagolási anyagot" - zárta szavait Ozsvárt Tamás.


hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovízió: hat megyei produkcióval újra szól A Dal

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti dalválogatója kezdődik szombaton. Polyák Lilla, Bogi, Cserpes Laura, Hien, Marge és a Muzikfabrik is versenyben. Tovább olvasom