Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem a helyi vállalkozások nyertek

A Kisalföld információja szerint egy szegedi cég építi meg a Rába-telephelyen épülő Árkád bevásárlóközpontot.

Kattintson a képekre >> Budapesten az Árkád- üzletközpont.
Győr egyik legjelentősebb beruházásáról így lecsúsznak a helyi cégek. Bár teljes csendben, de – úgy tudjuk – a napokban eldőlt, ki építi meg a Rába rt. Budai úti telephelyére álmodott Árkád Üzletközpontot. A három esélyes pályázó közül kettő volt győri, de nem helyi cég nyer te meg a pályázatot.

Információnk szerinti győztes egy szegedi építő kft., amelynek egyik vezetője a hírt tegnap még nem kívánta kommentálni, de azt ígérte, néhány napon belül nyilatkozhatnak. A miértre az volt a válasz: „Egyelőre zajlanak az események."

Az „események" nyilvánvalóan a fellebbezési határidőn belüli panaszbejelentést jelentik, amelynek lejárta után lesz számukra is biztos a siker.

Lobbizott a városvezetés is

A pályázat hátteréről annyit tudunk: a német ECE cégnél (amely az Árkádot építteti) a győri vá rosvezetés is lobbizott – természetesen az egyik he lyi céget segítve –, de a beruházónál végül a pénz döntött. Márpedig úgy értesültünk, hogy a legol csóbb ajánlat nyert. Bár az előbb említett okok mi att a szegediek még nem kívántak válaszolni arra a kérdésre sem, hogy a leendő bevásárlóközpont kör nyékén valóban komoly közútfejlesztést is „bevit tek-e a csomagba", mégis úgy tudjuk, igen.

Mindez azt jelenti, hogy a magasépítő cég valószínűleg ki adja ezt alvállalkozásba, s akkor az egyik győri cég is szóba jöhet a sokmilliárdos beruházás kivitelezésé nél. (A neveket értelemszerűen akkor írhatjuk le mi is, amikor véglegesen eldőlt a részt vevő cégek neve és a pályázatok sorrendje.)

Két szinten 26 ezer négyzetméter

Pécsen az Árkád.
Meg kell említeni, hogy a sok héten át húzódó tárgyalásoknál fontos kitétel volt az előbb említett közútfejlesztés is, amelyet eredetileg nem tervez tek be – legalábbis nem ilyen formában – a beru házásba. Márpedig ebből így Győr mindenkép pen jól jön ki. Állítólag az is számított, hogy a le endő komplexum a városképbe szervesen illesz kedjen, s egyszerűen fogalmazva: szép legyen.

Az előzményekről röviden: a győri közgyűlés a tavaly október 30-i ülésén fogadta el azt a tervmó dosítási javaslatot, amely lehetővé tette, hogy bevá sárlóközpont épüljön a Rába rt. Budai úti telephe lyén. A budapesti Örs vezér téri és a pécsi Árkád Üzletközpontot építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. 26 ezer négyzetméter alapterületű, kétszintes üzletközpontot kíván létesíteni, mintegy húszmilliárd forintos beruházással. A tervek szerint 2006-ra épül meg a bevásárlóközpont.

Lelassult, de nem állt meg

Csaknem egy év eltelt, amikor a Kisalföld (idén szeptemberben) visszatért a témára, s akkor a több hónapos tétlen várakozásról azt írta: a bevásárlóköz pont annak rendje és módja szerint megkapta a kör nyezetvédelmi engedélyt, amely megelőző lépcsőfoka az építési engedély megszerzésének. A Reflex Környe zetvédő Egyesület azonban fellebbezett az engedély kiadása ellen, amely lelassította ugyan a folyamatot, de nem állította meg.

Most a kivitelező nyilvánosságra hozásával az utol só előtti lépcsőfokhoz érünk. Az első kapavágáskor kezdődik a visszaszámlálás 2006-ig. – Sudár – Eddig két Árkád épült Magyarországon: Pécsett és Budapesten így mutatnak az üzletközpontok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intelligens város: Győr az élen

"Ami itt, Győrben folyik, annyira új, hogy ezzel ez a város nemzetközi összevetésben az élvonalba tartozik." A világ legnagyobb számítástechnikai cégei közé tartozó Intel Corporation egyik vezető munkatársának kijelentése nem csupán udvariassági gesztus. Tovább olvasom