Kisalföld logö

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Negyvennyolc busz robbant le télen Győrben

Negyvennyolc busz robbant le télen GyőrbenAz ÉNYKK Ipar utcai telephelyére vontatják az egyik lerobbant buszt.
Az utóbbi hetekben több busz adta meg magát Győrben - jelezték Olvasóink. Volt, aki egy héten belül kétszer járt pórul a helyi buszokkal. Néhány napja a 83-as főúton, a nagy Tesco közelében úgy hibásodott meg az egyik járat, hogy a busz órákig akadályt jelentett a forgalmas kereszteződésben.
A probléma régóta ismert a kisalföldi megyeszékhelyen: új buszok utoljára hat éve érkeztek a városba. Akkor sem "buszkaravánnak" örülhettek az utasok: összesen két csuklós és egy szóló busszal bővült a buszpark. Jelenleg 100 busz van állományban, a járművek átlag életkora közelíti a 18 évet.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy tavaly december 1. és idén február 14. között 48 esetben hibásodtak meg helyi buszok Győrben. Télen 87 ezer helyi járat indult útnak. Az ÉNYKK-tól kapott válaszokból az nem derül ki, hogy a 100 buszból hány különböző jármű fulladt le a vizsgált időszakban.

Mentőjáratok

"Az utasok elszállításáról általában mentesítő járattal gondoskodtunk" - közölte Kuti Piroska. Az ÉNYKK kommunikációs vezetője szerint a segítséget nyújtó busznak 10 percen belül a helyszínre kell érkeznie. Ha csúcsidőben történik a baj, akkor a "mentőjáratnak" nincs értelme, hisz a menetrend szerinti következő járat 15-20 percen belül befut. Igaz, ehhez a megálló közelébe el kell jutnia a busznak.

Az elmúlt két és fél hónap alatt 14 esetben fordult elő, hogy a diszpécser nem tudott mentesítő járatot küldeni a lerobbant buszokhoz. "A 14 részlegesen kimaradt járatból kétszer nem tudtunk alternatív lehetőséget sem biztosítani utasainknak" - mondta Kuti Piroska. Utóbbi példákból látszik, hogy az ÉNYKK munkatársai igyekeznek gyorsan reagálni és segíteni az utasokon. Más kérdés, hogy a veteránbuszokat képtelenség állandóan "formában tartani".
 
Baj van. Fotók: Zátonyi Gergely (Győribuszok.hu)
Baj van. Fotók: Zátonyi Gergely, Győribuszok.hu


Mikor érkeznek új buszok Győrbe?

Az ÉNYKK vezetői többször hangsúlyozták, hogy a győri járművek korszerűsítését saját erőből nem tudják megoldani. A győri Városháza szerint ugyanakkor az ÉNYKK-val kötött közszolgáltatási szerződés alapján az új buszok beszerzése nem az önkormányzat feladata. Az új buszok vásárlását tovább nehezíti, hogy a győri önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés idén lejár.

Ha a győri közgyűlés hamarosan hosszabb távú szerződés keretében, magasabb összegű kilométer-tarifát fogadna el, akkor nyilván jobb esély lenne új buszok vásárlására.
Fehér színű buszok segítenek Győrben

"A tavalyihoz hasonlóan idén télen is futnak más üzemegységektől áthelyezett buszok a helyi járatokon Győrben. Többségében győri és mosonmagyaróvári helyközi üzemegységektől érkező, fehér színű buszok segítik a győri buszközlekedést" - tudtuk meg Zátonyi Gergelytől, a Győribuszok.hu szakportál szerkesztőjétől.

Kártérítés inkább elméletben

Ha megadja magát egy busz, elvileg lehetséges, hogy az utasnak kártérítést fizessenek, de a gyakorlatban ez alig fordul elő. A szolgáltatónak kimaradás esetén 90 perc, járatkésés esetén 30 perc áll rendelkezésére, hogy célba jutassa az utast. A tágra szabott időhatárok miatt kevés esély van a kártérítésre.

Ha az utas mégis megpróbálja érvényesíteni kárigényét, akkor bizonyítania kell a kárt. Kérdés, mennyire éri meg bürokratikus útra lépni, hisz a kártérítés összege nem haladja meg járatkimaradás esetén a menetdíj tizenötszörösét, késés esetén pedig az ötszörösét. A témát innen folytatjuk.
A helyközi buszok is meghibásodnak

Győr elővárosi és regionális közlekedésben tavaly december elseje óta 45 menet közbeni meghibásodást regisztráltak. A bajbajutott helyközi járatok esetében 15-35 perc múlva jött a mentesítő járat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arany Medve-díj enesei producerrel

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje tarolt a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválján,… Tovább olvasom