Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Ne gyújtsa, gyűjtse! - a tűzmegelőzésre és a környezetvédelemre videóval hívják fel a figyelmet

Fontos a szabadtéri, a lakás- és a kéménytüzek megelőzése, de szólni kell egészségünk és környezetünk védelme érdekében is.
Szabadtéri tüzek minden évben jelentős számban fordulnak elő. Ezen tüzek keletkezése 99%-ban emberi tevékenységre vezethető vissza, sok esetben a növényi hulladék – rosszabb esetben más hulladék – elégetésével kezdődik. Sokan felügyelet nélkül hagyják a tüzet, vagy nem biztosítják a tűz eloltásához szükséges eszközöket, így akár épületek és emberek is veszélybe kerülhetnek.
 
Szabadtéri tűzgyújtás öt fő szabálya

1. Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!
2. Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék)!
3. Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)!
4. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!
5. Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza, ott az égetés napját és időkeretét is szabályozzák. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés! Javasoljuk a lakosság részére, hogy a kerti hulladékot gyűjtsék szelektíven, vagy ha lehetőségük van inkább válasszák a levegőt és környezetünket megkímélő komposztálást. 
Ne tüzeljenek hulladékkal

A tűzesetek további jelentős része lakásokban keletkezik, gyakran valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység (fűtés, melegítés, sütés, főzés, dohányzás, gyertyagyújtás) végzése közben. Ezen tüzek nagy része odafigyeléssel megelőzhető. A fűtőeszközöket rendszeresen ellenőriztetni kell, a tűzhelyen nem szabad felügyelet nélkül hagyni a készülő ételt, ha gyertyát, mécsest gyújtunk, ezt is körültekintően tegyük, ha elhagyjuk a helyiséget fújjuk el a gyertyát. Ha dohányzunk, győződjünk meg arról, hogy valóban eloltottuk-e a cigarettát. Biztonságunkat növelhetjük, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. 

A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben – a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. A fűtési szezonban sok kéménytűz is keletkezik, melyek kialakulásában és továbbterjedésében a nem megfelelő tüzelés-fűtés, a háztartási hulladék elégetése is közrejátszik. 
Felhívjuk a figyelmet, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el.

Gondolkozzanak zölden

A tűzre dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik a levegőt és károsítják egészségünket, de könnyen életveszélyes állapotokat is előidézhetnek otthonunkban. Egészségünk megóvása, a biztonságos fűtés és környezetünk védelme érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a háztartásban keletkezett hulladékot ne dobják a tűzre, hanem gyűjtsék szelektíven, ezzel is biztosítva az élhető környezet fenntarthatóságát, az így gyűjtött hulladékok újrahasznosítását. Ezért kérjük: Ne gyújtsa, gyűjtse! - szól a megyei katasztrófavédelem felhívása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai előzést rögzítettek záróvonalnál, gyalogátkelőhelynél Győrben - videó

Éjszakai előzést rögzítettek záróvonalnál, gyalogátkelőhelynél Győrben - videó
Ilyen, amikor éjszaka is sietnek egyesek. Biztos rohantak a műszakváltásra. Tovább olvasom