Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Nagymama életét sikerült megmenteni a gyilkos gáztól Győrben - fotók

Napra pontosan 11 hónapja kezdtük a Somogyi Elektronic Kft.-vel közös, "Összefogás a mérgezések ellen!" nevű jótékonysági kampányunkat. A megyehatárt átlépő akcióban 3466 család kapott szén-monoxid-érzékelőt szeptember közepéig tavaly. Az egyik adománykészülék életet mentett Győrszentivánon.
Gyorsan érkezett a segítség

Az érzékelő időben jelezte a színtelen-szagtalan, mérgező gáz terjedését a Jacobi Viktor utcai, pici családi házban a napokban. A győri tűzoltók mérései alacsony koncentrációban kimutatták a szén-monoxidot az épületben. Ekkor már tárva voltak a nyílászárók. A közeli hozzátartozók azonnal érkeztek a nagymamához, vitték az udvarra, majd szellőztettek.
 
Koncz Sándorné Erzsébet örömmel mutatta a falra szegezett szén-monoxid érzékelőt: az életét köszönheti a készüléknek.
Koncz Sándorné Erzsébet örömmel mutatta a falra szegezett szén-monoxid érzékelőt: az életét köszönheti a készüléknek.

"Először azt hittem"

Innentől Koncz Sándorné Erzsébet osztja meg, mi történt vele aznap este, amikor éles hangon sípolt a szén-monoxid-érzékelő a cserépkályhánál. "A készüléket tavasszal kaptam a lányomtól (Markszné Koncz Zsuzsa "Ha neked felesleges, másnak még segíthetsz vele" győrszentiváni segítőcsoportja részt vett akciónkban - a szerk.). Még mondtam is: élnek itt olyan családok a környéken, aki jobban rászorulnak, adja inkább nekik.

Ő azonban nem engedett, a kályha közelében, konnektorba dugta az érzékelőt. Mostanáig világított a gép, erre pár napja megszólalt nekem. A tévében épp olyan filmet néztem, ahol reptéri ellenőrzés volt. Először azt hittem, hogy a biztonsági kapuk sípolnak. Ám annyira éles volt a hang, hogy hamar rájöttem: jelez az érzékelő. Az életemet köszönhetem neki" – mondta az idős asszony.
Az "Összefogás a mérgezések ellen!" nevű jótékonysági kampányunk nyitó és záró rendezvényéről itt és itt olvashatnak. A szén-monoxid mérgezésekről szóló, prevenciós céllal írt cikkeinket ide, ide, ide, ide és ide kattintva találják.
Erős fejfájás

Mit érzett? – kérdeztük. "Fájt a fejem, ez már előző este is így volt. Arra gyanakodtam, hogy túlfűtöttem és a melegtől hasogatott erősen a fejem" – hallottuk Koncz Sándornétől, akit a mentők a Petz-kórházba szállították, órákon át oxigént kapott. A tűzoltók felhívták a figyelmét, hogy ne használja a füstelvezetőt, amíg azt felül nem vizsgálták. Másnap egy rokon kilapátolta a kormot a kályhából, jött a kéményseprő, de nem talált hibát. Nem a korommal lehetett gond, mivel ha feltelik vele a cserépkályha, akkor általában füst lepi el a szobát.

A gyilkos gáz terjedését az a jelenség okozhatta, amelyet tavalyi kampányunk során Pingiczer Szabolcs győri gázszerelő mester hangsúlyozott. "Tél végén, tavaszias időben a kémény huzatértéke csökken. Nyílt égésterű berendezések esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség hatására távozik az égéstermék. Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség és így annál gyengébb a kémény huzathatása" – mondta Pingiczer Szabolcs. Miután elhárult a szén-monoxid veszély, a tűzoltók papír égetésével vizsgálták a kémény huzatértékét. Ez távol állt az ideálistól.
 
A cserépkályhával és a kéménycsővel nincs gond, kéményseprő végzett vizsgálatot. Fotók: Mészáros Mátyás
A cserépkályhával és a kéménycsővel nincs gond, kéményseprő végzett vizsgálatot. Fotók: Mészáros Mátyás
Időben jelzett

"Örülök, hogy nem csupán megszólalt, ami ennél sokkal fontosabb, időben jelzett az adománykészülék. Amikor terveztük a kampányt, többször mondtuk: ha egy embert sikerül megmenteni, már megérte" – közölte Somogyi Zsolt, a jótékonysági akciót életre hívó győri cég ügyvezetője. A tavalyi kampány során 11 önkormányzati, civil és egyházi szervezettel közösen 3466 család élete vált biztonságosabbá ingyenes szén-monoxid-érzékelőkkel. Somogyi Zsolt hozzátette: a kampány zárása után, tavaly advent idején további 250 szén-monoxid érzékelőt juttattak megyei rászorulóknak.
Percekig álltak a tűzoltók és a mentők

A Jacobi utcában történt szén-monoxid mérgezésnek még egy tanulsága van: a szűk kis közbe sem a tűzoltók, sem a mentők percekig nem jutottak be járművel, mert fa akadályozta a haladásukat, a másik oldalról pedig korláttal zárták le egy magánutat. Két faágat az eset óta levágták.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri fotóst díjaztak a 2019-es Sony World Photography Awardson - íme a győztes kép

Győri fotóst díjaztak a 2019-es Sony World Photography Awardson - íme a győztes kép
Nemes Zoltán 'mettor' győztes képe az olajgyári kémény felrobbantásáról készült. Tovább olvasom