Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Nagyivédő riasztók

Az idős ember, ha veszélyben érzi magát otthonában, csak megnyomja villanykapcsolónak álcázott riasztót és az utcán megszólaló hangos kürthang nyomán szomszédai a segítségére sietnek. Ilyen jelzőrendszert szerelnek be kunszigeti nyugdíjasok házaiba.
– A faluban élők mindig is felelősséget éreztek egymásért: a családosok meglátogatják az egyedül élőket, a fiatalok odafigyelnek az idősekre. A vagyon- és főképpen az életvédelem viszont jelentősen fokozható egy olyan riasztórendszerrel, mely lehetővé teszi, hogy a bajbajutott jelezze, mikor szorul gyors segítségre – mondta el Lendvai Ivánné polgármester, aki úgy véli, a biztonság nem múlhat az anyagiakon. A rosszullét vagy támadás esetén segélyhívásra használható rendszer költségeit azonban mégsem önerőből kell a községnek előteremtenie, mert az önkormányzat a „ Csengő szól, segíts! " elnevezésű program megvalósításához csaknem félmillió forintos pályázati támogatást nyert az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közalapítvány „ Szomszédok egymásért " mozgalmától.

Vészjelzők faluszerte

Kunszigeten összesen 44 házban építi ki a jelzőrendszert egy helyi villanyszerelő, Józsa Attila. Elsősorban azoknál az egyedül élő, mozgásukban korlátozott, önellátásra segítség nélkül képtelen időseknél, akik ehhez hozzájárultak. További sikeres pályázatok esetén pedig felügyelet nélkül hagyott gyerekek házaiba is beszerelnek hasonlókat, esetleg összekötik ezeket a jelzőrendszereket, hogy egy helyre fussanak be a riasztások. A műszaki munkával párhuzamosan a polgármester arról tájékoztatja a lakosokat, hogy mi a teendőjük, ha a „ nagyivédő " csengőt hallják.

Hálás háziasszony

– Hát ez jó dolog lesz, Istenem! – sóhajtott fel a 65 éves Szalai Mártonné, mikor a szerelő megérkezett hozzá, ugyanis sokat van egyedül, tart a betörőktől, ráadásul nehezen mozog, mert a térdét műtötték, ízületei megkoptak. Pár éve már nagy szüksége lett volna egy riasztóra, mert lépszakadása miatt annyira begörcsölt, hogy alig tudta elvonszolni magát a kapuig segítségért.

Mikor meglátták, persze már sokan összefutottak, ezért biztos benne az idős asszony, hogy ha használja a jelzőcsengőjét, számíthat a falubeliekre. Még a könnyei is kipotyogtak örömében, mikor a beszerelési értesítőt megkapta és a hozzájáruló nyilatkozatot is rögtön aláírta, így lánya, fia, unokái is nyugodtabbak. A helyi összefogásban valóban bízhatnak, mert ahogy több falubeli, Stoller Tivadar is úgy véli, emberi kötelessége másoknak segítséget nyújtani. Ő ha bárhonnan hallja a vészcsengőt, biztosan odasiet.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. január 24. 14:51
    „nekem nem!”
  • 1. pro 2008. január 24. 14:50
    „ez tetszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már több, mint szociális foglalkoztató

A zöldmajori kastélyban 1982-ben alakult meg a szociális foglalkoztató. Az intézmény ötven lakója… Tovább olvasom