Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Nagyberuházáson buknak a kicsik?

Győr - Családi háza jelzáloghitelét több hónapja nem tudja fizetni, felesége és lánya BAR-listára került, hitelből fizeti családja napi megélhetési költségeit, munkásainak pedig nem tud fizetést adni – itt tart most Csipai Imre, aki cégével, az Ajax-Toronyház Kft.-vel hónapok óta falazási munkákat végez az épülő győri Városréten.

Január 5-i és február 5-i teljesítésű számlái alapján közel hárommillió forintját nem kapta meg. Vékássy Csaba novemberben kezdte tíz emberével a kőművesmunkákat az épülő lakóparkban, s januári teljesítéssel leadott számlái után kétmillió forintját várja hiába. A két vállalkozó – akik jogi lépéseket fontolgatnak – állítja, gondjuk nem egyedi, Városréten tucatnyi alvállalkozó fut a pénze után.

Vékássy Csaba és Csipai Imre állítják: Még a munkadíjat sem tudtuk kifizetni embereinknek.
Fotó: Bertleff András

– Az ilyenkor szokásos fogásokkal élnek: hónapokig, amíg dolgozunk, minden rendben van, befogadják a számlát, a teljesítési igazolást, aztán hirtelen elkezdik keresni a hibákat, a kifogásokat, hogy miért ne kelljen fizetniük. Közben, kihasználva, hogy holtszezon van, így még átcsoportosítani sem tudjuk a pénzünket, nyomott áron belekényszerítenek további munkákba, azzal kecsegtetve, hogy az abból szerzett haszon kompenzálja a veszteséget. Közben a kisvállalkozók gyakorlatilag saját erőből „finanszírozzák" az építkezést...  – vázolja helyzetüket Vékássy Csaba. Cége, a Capital Fundament alvállalkozója egy másik alvállalkozónak, amelynek vezetője nem vállalta ugyan a nyilatkozatot, de információink szerint neki is nagy összegekkel tartoznak. Úgy tudjuk, pénteken történtek kifizetések egyes alvállalkozók felé, de hogy a teljes tartozásukat kiegyenlítették-e a „felettük álló" vállalkozók, azt nem tudni.

A Városrétet építtető izraeli Engel-csoport a győri Mit-Ép Kft.-t bízta meg a generálkivitelezői feladatokkal, az azonban „mivel nem áll közvetlen, szerződéses kapcsolatban valamennyi alvállalkozóval, nem tudja garantálni hogy az általa megbízott alvállalkozások milyen más cégeket vontak be a munkálatokba, s arról sem, hogy azok felé a megfelelő pénzügyi teljesítések megtörténtek-e. Az előírt kivitelezési ütemterveket tartják, jelenleg a Dália Palota belső vakolási, villanyszerelési és gépészeti munkálatai zajlanak, (...) az épületet a vállalt határidőre, az elvárt minőségben adják át" – áll a Mit-Ép közleményében. Ahogy az is, hogy „a beruházó banki finanszírozásban épít, melynek feltétele a 30 napos gyűjtőszámlák és a 30 napos kifizetések rendjének megtartása".
Az Engel-csoport cáfolja, hogy körbetartozásról lenne szó.

„Az Engel-csoport Győrben a Városréten eddig két épületet, a tavaly szeptemberben átadott Amarillisz Kertet és a tavaly novemberben átadott Tulipán Házat adta birtokba vásárlóinak határidőcsúszás és kivitelezési tartozások nélkül. Köszönhető ez annak, hogy az Engel-csoport az egyetlen beruházó a győri piacon, aki a körbetartozás elkerülése miatt a generálkivitelező helyett közvetlenül is hajlandó helytállni az alvállalkozók felé. Ennek az a feltétele, hogy a generálkivitelező által is vállalt finanszírozási, garanciális és egyéb fizetési és teljesítési feltételeket az alvállalkozó is vállalja és teljesíteni tudja.

Jelenleg a decemberi átadású Dália Palota építése zajlik, amelynek a generálkivitelezési munkálatait a Mit-Ép Kft. végzi. Ez a cég volt az, amely a novemberi átadású Tulipán Ház generálkivitelezésével bizonyította, hogy határidőre és minőségben tudja teljesíteni az Engel-csoport elvárásait. Így nem volt kérdés a cég számára, hogy a Dália Palota generálkivitelezési munkálatait is rábízhatja a Mit-Ép Kft.-re.

Rajta kívül számos olyan győri vállalkozás dolgozik még a Dália Palotán, akik ugyancsak részt vettek az első két épület munkálataiban. Mivel mindig elégedettek voltak az Engel-csoport teljesítési moráljával, ezért nem volt számukra sem kérdés az, hogy a Dália Palota munkálataira is pályázzanak. A Dália Palotán jelenleg sem áll fenn olyan tartozás, amely az Engel-csoport és a kivitelező cégek között fennálló megállapodásokkal ütközne."

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. viktor@freemail.hu 2008. február 27. 09:48
  „kukorékol a kakas a szemétdombon!!!Másodosztáju tégla megtekeredet váz sok hitel,nagy öröm!!majd pár évmulva észreveszed.De lessz templomod meg jáccotered,verd el ott az időt majd amig javicsák a lakásod......”
 • 59. lakó 2008. február 25. 20:28
  „Miért is van átcseszve?”
 • 58. viktor 2008. február 25. 09:57
  „nevetnem kell rajtatok!!HA!HA!HA!A szemével vagytok elfoglalva,ami nevet rajtatok!Csináltak egy nagy húzást,kiteregették az Engelék meg a Mit-Ép szenyesét. a barom meg beír hogy meg van elégedve, és tapsol, hogy van hitele. Közben meg át van cseszve a feje.Bravo!!!!!!!!!!!!!!”
 • 57. plugyplugy 2008. február 24. 18:18
  „oooé lffooöeoeooeoggoo k,kdkrfjn,dlsd mnmnv klkkjkriein m
  jfjkklkllslsk

  kfkfirirmnkfkfi9tkrjeiie kd ritrjkrtjjhfsd c mxcnjtn kcjhngsrnjkfhaslnscäđnjkgh dfjkbgkjahvksb
  rkgciusbanBUIGFSWBK vbjhsvaefdhsívjsfduzawgCU huizhidzeuifgvz buoezhocerfgz8dgft8re9gawléfrhbweuiglí rejhoaéhtdhgoáawuö-FHR JHgoooé lffooöeoeooeoggoo k,kdkrfjn,dlsd mnmnv klkkjkriein m
  jfjkklkllslsk
  fsdfrrysezhvbrnjnmkl,sswdcfgvbhjnmk hdfjkléáfgzhujikolpéá fgzhujio fghjkl rtzuio rtzuio dfghjikol dftgzhujkl v dfghjk
  kfkfirirmnkfkfi9tkrjeiie kd ritrjkrtjjhfsd c mxcnjtn kcjhngsrnjkfhaslnscäđnjkgh dfjkbgkjahvksb
  rkgciusbanBUIGFSWBK vbjhsvaefdhsívjsfduzawgCU huizhidzeuifgvz buoezhocerfgz8dgft8re9gawléfrhbweuiglí rejhoaéhtdhgoáawuö-FHR JHJHEZ
  OACJLDKSHF8OIEHIOWGH8WHT jiehiohfehr5heoztöehoizteithnioezti3thhethw JHEZ
  OACJLDKSHF8OIEHIOWGH8WHT jiehiohfehr5heoztöehoizteithnioezti3thhethw hnrehsohrtweihr8whr.,dngdnkbhs fjdsbhkbhfjkdsbkfj”
 • 56. én 2008. február 22. 18:50
  „Tény, hogy ezeknek a szemük sem áll jól a képen!
  Meg látszik rajtuk a jólét, meg ne sajnáljam őket!!!”
 • 55. bóka 2008. február 22. 15:36
  „Hajrá pityke örmester! Bele ne fáradj a nyomozásba,a döbbeneted meg kiülhet a homlokodon!”
 • 54. strucc 2008. február 22. 07:19
  „Laikus 02.16-i bejegyzéséhez:
  Teljesen igazad van, a Dália Palota eredeti generálkivitelezője nem a MIT-ÉP Kft volt. A korábbi generálkivitelező felszámolási eljárást is indtott az Engel ellen, valamint élve szerződéses jogával jelzálogot jegyeztetett be az épületre. Ekkor az Engel már törekedve a megegyezésre hajlandó volt fizetni, az eredeti generál jogos köveeléseit kiegyenlíteni. Hozzáteszem, hogy tudomásom szerint ekkor az Engelnek az eredeti generál felé már több, mint 90 napos lejárt tartozásai voltak. Talán meg kellene próbálni ismét ezt az utat, bár úgy hallom az Engel háza táján igen nagy bajok vannak. Tulajdonosváltás, zűrzavar, az új tulaj nem is akarja a Városrétet, stb...”
 • 53. Doki 2008. február 21. 21:02
  „Körbetartozás mindenhol van...ez tény! Ma ez jellemző hazánkban.
  Viszont a két öltönyös...vállalkozó közül a körszakállas / a vékássy/ egy nincstelen...!
  Hogyan lett az cégvezető?! Na ilyen viszont csak az építőiparban lehetséges...nulla forintos emberek vállalkoznak...,maguk sem tudják,hogy mire...!”
 • 52. laca 2008. február 21. 09:56
  „nekem is lógnap fél millióval.én megvárom a jövő hetet és irány a bíróság.aki akar jöhet velem.”
 • 51. kétkedő 2008. február 20. 22:08
  „Aki valami többet akar az élettől, az elvégez egy kőműves szakmunkást? Nekem ez sántít...
  És nem mindenki bérből és fizetésből él, nem csak az építőiparban van körbetartozás...”
 • 50. döbbenet 2008. február 20. 20:08
  „Emile, kicsit érdeklődj a Vékássy után és majd meg tudod miért kell meglepődni... én nem meglepődtem azon, hogy vállalkozó lett, hanem egyenesen megdöbbentem!!!”
 • 49. elcsodálkozó 2008. február 20. 13:13
  „El olvasva a hozzá szólásokat el csodálkozom hogy milyen emberek vannak, hogy nem látják a fától az erdőt és magyarázzák a hülyeséget. Az országunk ilyen. A nagy megtehet bármit a kicsi meg mehet oda ahová akar.
  Nyugodtan egy társadalmi metszetet lehet leképezni a kialakult helyzetről.
  A probléma az , hogy nem tudunk tenni ellene. és kiszolgáltatottak vagyunk.
  Biztos kellemes lehet bérből és fizetésből élni és kívül állóként pocskondiázni azt, aki valami többet akar az élettől.”
 • 48. emile 2008. február 20. 09:41
  „Larry.... milyen mini abc-t? Amúgy meg miért kell meglepődni azon, hogy vállalkozó???? És ha nem ért hozzá? Azért vannak szakemberek mögötte. Istenem mekkora ökrök vannak itt! Személyeskedni....., az megy! Nagy nulla bagás”
 • 47. Nevető 2008. február 19. 20:29
  „A Vékássy Csaba vállalkozóóó???????????
  Igaz,hogy még csak év eleje van,de meg van az év vicce!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hahaha!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 46. Larry 2008. február 19. 18:21
  „A képen látható egyik "úr" a VÉKÁSSY idáig mini ábc-t üzemeltetett és mellesleg alkoholista plusz "rendőrségi pacsirta" nem is értem hogyan került ő az építőiparba...!?!?
  Nem tudom sajnálni...!”
 • 45. csodálkozó 2008. február 19. 16:59
  „Tamás, amit írtál, annak se füle, se farka...
  Savanyú a szőlő??”
 • 44. blise 2008. február 19. 15:16
  „Én teljesen biztos vagyok abban, hogy mind az Engel és mind az alvállalkozók füle mögött vaj van. Magyarországon nincs olyan építkezés szerintem, vagy csak nagyon kevés aki tisztességesen dolgzoik és semmi svindli nincsen. Én egyik felet sem pártolnám, de tény, hogy a feleket szemtől szemben kellene meghallgatni, mert ez a fórum elég egyoldalúnak tűnik.

  Kedves környezetvédő, én jártam a városrét éíptkezése körül, a Duna felőli oldalon, én nem láttam semmilyen szemetet a Duna felszínén, másrészt az éptkezés körül egy jó nagy és hatalamas betonfal van, tehát a hordalék nem tudom hogyan kerülhetne a víz felszínére. És mielőtt vki meggyanusítana, nem vagyok sem engeles sem alvállalkozó, egy leendő ottlakó vagyok, és nem horribilis összegért vettük a lakás négyzetméterét a párommal. Igaz, hogy eladosodtunk jópár évre, de mondjuk ki nem aki lakást
  vesz manapság... És nem vagyok túlfizetett alkalmazott se.”
 • 43. Tamás 2008. február 19. 10:30
  „Kedves ottlakó!!!! Biztos jól érzed magad szomszédok nélkül egy nagy házban, nagy fizuval! A szomszédok nem zavarnak,kevés létszámuk miatt, és ha megkérhetnénk, ugorj le a szomszédba és segíts összeszedni a szemetet, inkább te vidd haza te úgyis szeretsz ott lakni, minthogy a Mosoni-Duna vigye a rokonaid felé. Biztos ez ugyanolyan fontos lesz számodra mint a játszótér meg a saját lakásod. Kis idö múlva biztos tudsz majd még egy lakást venni 360000- 400000 forintos áron hisz te megkaptad a fizudat. Aztán majd talán te is felveszed a kis új ruhádat, ha mered adni az újságban az arcodat.”
 • 42. rágalmazott 2008. február 19. 08:54
  „Nekem 1969 óta kérges a tenyerem Schimoda”
 • 41. környezetvédő 2008. február 19. 08:48
  „Engem inkább az zavar, hogy a szemetet az építkezésről a Dunába fújja a szél? Ezzel ki foglalkozik? Miért nem lehet azt eltakarítani normálisan? Közmű, játszóterek ez mind szép és jó... kell is,de arra nincs szükség, hogy a Rába után a Duna is habozzon.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei közgyűlés: Fogadás tárgya lett a költségvetési hiány

Győr-Moson-Sopron - A tavalyi vagy a tavalyelőtti lemezt is feltehette volna magának a megyei… Tovább olvasom