Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Nácivádak az Aurora zenekarra

Győr - Számos vád érte az elmúlt időszakban a győri Aurora zenekar nemrégiben megjelent Tűréshatáron túl című albumát. A "hozzáértők" még a náci jelzőt is az együttesre aggatták, kritizálva az új dalokat és borítót a "kettőskereszt" miatt. A huszonöt éves zenekar közleményben utasította vissza vádaskodást.
Az Aurora együttes frontembere, Vigi, júniusban adott interjút a kisalfold.hu-nak. (A beszélgetésben több új dalt is meghallgathattak olvasóink.) Vigi már akkor elmondta, "a jelenkor dolgaival foglalkozunk, kritikát lehet várni. Üzenetet próbálunk közvetíteni."

Több fórumon és oldalunkon is szélsőséges megnyilvánulást olvashattuk: joey például azt írta: "enyhe pálfordulás, mióta Pusztai (a szövegíró, a szerk.) rájött, hogy hatalmasabb náci még Hitlernél is. igénytelen szar csőcselék, nem punkzenekar.

BBking (kommentelő) tovább ment: "szélsőjobb.....mik ezek a szövegek? oroszok ellen rendben, de a baloldalt folyamatosan szapulni..ráaádásul a cigányellenes gárdapólóban feszíteni és logót cserélni egy 25éves nyugdíjasklubban...hát igen, új szelek fújnak a Xantus múzeum dolgozói között is... senkiháziak, ezekre már nincs szükség, patakival kerültek egy lapra. semmitmondó és tartalmilag nulla"

az
Az O betű keresztje.
A vádakkal kapcsolatban az Aurora a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A banda új lemezborítója körül kavarc támadt, ezért úgy döntöttünk a dolgokat a helyükre tesszük. Megírjuk a csapat állásfoglalását. Néhány rosszakarónk fasiszta színekben tüntet fel minket. Most ezzel próbálkoznak.

a kri
A borító és a kritizált "kettőskereszt" az Aurora nevében.
A zenekar miként a múltban, jelenleg sem kíván semelyik politikai oldalhoz sem csatlakozni. Függetlenségünket megtartjuk. A zenekar látja mindkét oldal hibáit és ennek hangot is ad. Nagyobb perspektívából szemlélve a világ mostani állapotát egyúttal a kifejezetten káros és agresszív globalizációs folyamatnak is ellentmond és azzal ellenszegül.

Szimbólumokról: a kettős kereszt számtalan helyen szerepel. Magyarország címerében is ott van, sőt a Szlovákia címerében is. Így fasiszta szimbólumnak semmi képen sem nevezhető. Az új logó ó betűjében nem is a kettős kereszt van, hanem a latin betűs írásunkat megelőző kereszténység előtti kórból való rovásírásunk Gy betűje, mely egyben Győr városunk kezdőbetűje is. Ezzel zenekarunk a városhoz való kötődését, győri mivoltát kívánta jelezni.

A mostani dalok szövegei sem utalnak semelyik oldalhoz állásra, csatlakozásra fél szó erejéig sem. Erről a szövegek fordítása után bárki meggyőződhet, jelenlegi helyzetnek megfelelően igencsak társadalom kritikusak lettek a nóták.

A borítóról még valami: a borítón egy csengersimai festmény látható. A képen látható festmény a nagy év kereteiben a halakat és a vízöntőt jelöli, vagyis a Kaliyugának is nevezett legsötétebb időt, de egyben az abból való kibontakozást is. A kibontakozás szimbóluma a hal pikkelyek fedte korsóból kibontakozó két fej."

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. JohnnieFirpo 2008. október 06. 18:27
  „BAROMSÁG

  A Róra Magyarország talán egyetlen őszinte punkzenekara, nem fordult ki magából soha! Mindig arról énekeltek, ahogy megélték, megélik az adott helyzetet. Csak tudjátok ez a baj! Ezt ebben az országban jelenleg nem lehet! Egyből ráhúzzák az emberre, hogy fasiszta vagy épp azt, hogy komcsi!

  Jelzem, én alapvetően baloldali érzelmű ember vagyok, de nem ez az baloldal amire gondolok!!!”
 • 48. hercegnő 2008. szeptember 27. 14:05
  „Az Aurora egy független egyedi zenekar,szabadgondolkodású és szókimondó.Sok dal szól a mindennapok problémáiról.Szó sincs idegengyűlöletről az új albumon sem.Akárki teszi tönkre az országot és minket, tűrni nem szabad.Most egy kicsit eltérek a témától.Akik idegengyűlölő és náci vádakkal dobálóznak akiknek az is azt jelenti ha a Magyar Magyar zászlót lenget valaki , vagy magyar árut vásárol.Ők mit szólnak Ady Föl-földobott kő című verséhez ami arról szól hogy szereti hazáját,földjét.A mai világban őt is lenáciznák egyes hozzáértő fazonok.Igaz ők kőszívűek,kőagyúak és követ látnak csak a versben.Vagy a Magyar Jakobinus dala amiből idézek:Te álmos szegény Magyarország vajon vagy -e és mink vagyunk? Magyarország népe meddig lesz kalitkás seregélyfiók? stb.Hát ha válaszolhatnánk a kalitkából nem szálltunk ki, összefogás nincs, pulyahad az van.Szolganépek bábele alszik még.De van rablánc koldusbot, rongyosruha,rémálom.Pank meg már nem igazán van csak divatból hordanak olyan ruhát, hogy miről szól azt nem tudják.Egy igazi panknak ha nem tetszik egy zene nem hallgatja,nem pedig undorító módon mindennek elmondja és hergelni próbálja ami ugyan ,nem sikerül mert lepörög.A Pank pont az ilyen embereket is utálja .Tehát 80-90-es években vége lett ennek a dolognak .Aki az maradt ma is benne él de nem a cipőfűző színe vagya minél nagyobb taraj miatt az valaki.Kropotkin félékből csorog a nyál, keze nehogy bemocskolja az aurora cd-ét inkább nézze tévét neki való műsor megy a késő délutáni órákban.Aurorának kívánom, minél több gitárhúrt kelljen venni, szóljon minél hangosabban pattanjanak szét.”
 • 47. Bati 2008. szeptember 18. 19:15
  „Nagyon jó az új aurora album, kimondja az igazságot, zeneileg is fantasztikusan bejön.sok koncertet kérünk.Aki nem érti vagy nem szereti az halgasson mást.A legjobb az AURORA .Különben nem hinném hogy az szégyen ha valaki magyarnak érzi magát, hiszen a saját országunkban talán szabad.Aki meg nácizik az nagyon beteg.”
 • 46. NANA 2008. szeptember 17. 22:17
  „hát..őszintén szólva nekem is MAGYARORSZÁG CÍMERE JUTOTT ESZEMBE LEGELŐSZÖR.LEGYÜNK BÜSZKÉK A MAGYARSÁGUNKRA ÉS MERJÜK MEGVÉDENI AZT.”
 • 45. k.hercegnő 2008. szeptember 11. 16:11
  „Kropotkin hazudsz hogy Vigi betiltotta a pogót. finoman pogózzatok, ezt azért mondta mert majdnem verekedett két punknak öltözött majom, és ti meg kiforgatjátok a szót.Azt is fecseged hogy Vigi nem ismeri a pogót azt hiszi hogy a pogó alkotója a te istened volt.Tudd meg aurórán már akkor volt pogó mikor a gumibugyidban pogózott még két sorvadt golyód.Bár lehet hogy 10-15 év van közted és Vigi közt, de remény nincs hogy te a pempörsöt kinövöd.És még midig jobb egy szántó-vető mint egy sarkadi semmirekellő pofátlan bajkeverő.Bár a veteményt idén elmosta az eső , éppúgy mint a süket dumád az sem ehető.Nyugdíjba küldenéd az aurorát,a te isteneid az előnyugdíjat bőven tapossák ó te büszke tanítvány.Azt kiabáltad aki nem teljesen komcsi, az mindenki náci.Magyar zászlót a te szemedből szégyen látni.ÉLjenek a ruszkik és éljen jános bácsi.Viszlát iván után elgondolkodtató, tán te vagy itt az egyik rosszakaró.Irigyled az AURÓRÁT pénzéhesnek nevezed, ha jól tudom a te gázsid tán több de nem kevesebb.Lassan lehull arcodról a takaró nem punk az ilyen csak alattvaló.Történetem véget ért,meg kell hallgatnom egy auróra cd-t.Igaz ez anóta mindhalálig szóljon auróra.Szövegem remélem még elfér itt, nem durvább mint Déni és s gábor. Ha valaki nem így látja bocsi, de nem tudtam visszatartani.”
 • 44. egy rajongó 2008. szeptember 09. 10:14
  „Aurora! Azt hiszem nem érdemes foglalkozni ezekkel a provokált tudatlan emberkékkel.Valaki uszítja őket. Ti időtök drága ilyesmire.Inkább kezdjétek el a mégújabb lemezt készíteni ,mert amíg az nincs kész nem tudom letenni a tűréshatáron túl című albumot.”
 • 43. Lakatos Attila 2008. szeptember 08. 22:03
  „Ekkora BA...ságot már régen hallottam!
  Az auróra náci ... VICC!
  Mindent bele Vigi! Mikor megyünk pecázni? Hívj fel!
  Üdv: Lakatos Attila ( a vízről...)”
 • 42. p.Ildi 2008. szeptember 08. 16:05
  „Az aurora o betűjében csillag volt akkor komcsizták a zenekart akik nem ismerték.Ennek tanuja voltam.Most nácizzák a borító egyes jelei miatt,és az o betűben lévő kettős kereszt miatt.A Magyar és aszlovák címerben is megtalálható ez a kereszt akkor milyen nácizásról beszélnek.És a rovásírás gy betűje itt győrt jelenti ugyanis győri zenekar .Pusztai igenis kifejezheti győr kezdőbetűjét.Mielőtt még náciztak volna rég megírta ő Győr himnuszát.Az aurora az aki volt egyik oldalhoz sem húzódik lehet bal vagy jobb kéz is.Akár középső is lehetne ha az a rossz akkor azt kell eltörni ami minket tönkretesz.Jó lenne ha a sok "hozzáértő " fazon a szöveget is figyelné akkor nem foszlana szét a szó.Akik egyes internetes oldalon rágalmaznak,először tanuljanak meg helyesen írni, utána talán az agyuk is eléri azt a szintet hogy egyszer megértsék az aurorát.Addig ők is az agymosottak közé tartoznak sajnos.Vagyok aki voltam vállalom lepörög rólam a rágalom. Még sok 25 évet kérünk Aurora.”
 • 41. piros-fehér-zöld 2008. szeptember 06. 07:45
  „joco!A sopront lehagytad a neved mögül!Hogy ki illetve kik a végbéllények azt te ne firtasd!Ezzel a hozzáállással már bebuktál egyszer az origón!Ugye fotelhuszár?LÁTOM MÁR EGY IDEJE ITT IS PRÓBÁLKOZOL,VAJMI KEVÉS SIKERREL!iTT IS TÖBB NÉVEN FUTTATOD BUKOTT ESZMÉDET?Jobb lenne ha befejeznéd mielőtt rámegy az egészségedre!Hajrá Magyar Gárda!Hajrá Magyarok!”
 • 40. ggggg 2008. szeptember 05. 22:49
  „Gyerekek egy a lényeg hallgassátok meg azu j albumot utánna fikázzatok és gondolkozzatok már el ki milyen hülyeséget mond!!!!
  JÓ AZ U ALBUM SOK SIKERT SRÁCOK!!!!!!”
 • 39. VJack 2008. szeptember 05. 18:59
  „De van, Jocó. Én úgy emlékszem, nem minősítettelek. Az, hogy az anarchista és a náci szerinted hasonló oldal, az azért nem semmi ideológiai tájékozottságra vall. Ami sokat lendítene az image-den , az a valamivel korrektebb fogalmazás és helyesírás. Kevésbé tűnnél "véglénynek" - aminek másokat minősítgetsz.”
 • 38. joco 2008. szeptember 05. 17:13
  „na mi van"véglények"? nincs válasz.”
 • 37. joco 2008. szeptember 05. 15:54
  „Kár , hogy egyes hozzászolok nem értelmezték amit irtam:én kérdeztem. És -nem töletek- "valaki"- megadta a hozzáférhetöséget a zenekar számaihoz.Megtaláltam és ott ahol megkaptam a "keresési lehetöséget" válaszoltam.A zenekar "müveit" megismerve: csodálkozom és elitélem, hogy valaki/k nácinak jellemezték öket.Legfeljebb anarchista csapat, de nem náci.Qrva, jo egyes "véglények" minösitenek, de nem tudnak különbséget tenni kérdés és kijelentés közt.A szélsöjobbos "véglényeknek"-náci büz-büffenet(31)"Vjack(34)és a névadotok tudjátok az a véglény(35) szöszenetei minösitik saját magukat.Sajnálom, hogy -zenei stilusuk alapján hozzám közel állo csapatot- ilyen csöcselék véd. Csak az legnagyobb baj, hogy a szélsöségessek -(bal és jobb)oldal csak minösiteni tud.Dew: iagazad van , megnéztem.de azért az általam leirt neonáci balhé megtörtént.és nem csak "nagymagyarország" jelképekkel vonultak fel, hanem náci jelképekkel, söt egyes "véglényeknek" még a testükre is ilyenek voltak tetoválva. Képek, fotok bizonyitják.
  Megj. elnézést kérek utolak , ha kissé induléatossá siekeredett a válaszom.BOCSI, de nem töletek VÉGLÉNYEK”
 • 36. Dew 2008. szeptember 05. 11:09
  „Kedves joco. Ha rra a táborra gondol, ahonnan Nagy-Magyarországos jelképekkel felszerelt fiatalok mentek át Párkányba "Vsszen Trianon"-ozni (vagyis az esztergomira), akkor nem, nem lépett fel az Aurora. Erről kis googlézással könnyen meg lehet győződni.”
 • 35. anti_joco 2008. szeptember 05. 10:32
  „Lese szarjátok ezt a joco nevű véglényt, agy mosott provokátor oszt kész.
  ő lesz a legnagyobb köpönyegforgató ha eljön az igazi rendszerváltás.”
 • 34. VJack 2008. szeptember 05. 10:26
  „Joco, a MSZP gyűléseken nem zavar a vörös csillagos, Che-s pólós csőcselék? Ha az is zavar, nem szóltam.

  Amúgy: betiltanak egy eszmét, jelesül a nemzeti szocialistát. Rendben. Még azt a lehetőséget sem adják meg, hogy az érdeklődő tanulmányozza a náci elképzelést, hiszen elolvasni sem szabad a Mein Kamp-ot. Be van tiltva, és kész, pofa alapállás. 6 millió zsidó halt meg és kész, nem lehet kutatni, vizsgálni, ebben is pofa alapállás. Kína az érdekünk, ezért leköpjük a tibeti nép szabadságért folytatott erőfeszítéseit, a láma meg menjen meditálni a hegyekbe. Ugye? És te ilyen rendszertől vársz igaz szót? Őszinte tájékoztatást? Ugye te sem gondolod komolyan...

  A barátnőm régen elhitte, amit a TV mondott. Aztán 1-2 tüntetést látott személyesen is. És szájtátva nézte utána a tévét, hogy miket hazudoznak. (Draskovics és társai pl.) Erről ennyit. Nem kellett más hozzá, csak megnézni az adott dolgot a saját szemével.”
 • 33. sziszifusz 2008. szeptember 05. 06:44
  „Azangyalát.
  Még az én fordítóm se fordított le egy hajnal-dalt se!
  Így nyilatkozom:igaza van a kritikának.
  Röhej és nevetséges - még!
  Egy idő - fasizmus - után - életveszélyes!
  Hajrá magyarok ismételjünk!”
 • 32. joco 2008. szeptember 05. 06:25
  „Hát Uraim/ Hölgyeim! a 6-os és 8 as. reagálásomba leirtakra még most sem kaptam igazi választ.megj. a "náci" jelképnek titulált "jelképröl " is megirtam a véleményemet. De köszi már nem is várok Töletek választ, mert ha valamit/valakiket a "náci-böffenet) -14,30,31- és a "turhabakancs" -24-. védi meg az már régen rossz. És most egy utolso kérdés-hátha tisztábban fogok láttni:- ez az együttes is fellépett az egomi "nemzeti táborban"? tudjátok arrol a táborrol kérdezzek, ahonnan többen nyilas/náci jelképekkel tarkitva átmentek a "tuloldalra" és náci köszöntéssel vivták ki a helyiek-föleg a rendörök-"szeretetét"? az csak kérdés és nem állitás.”
 • 31. LEHELKE 2008. szeptember 05. 02:39
  „AZ AURORANAK UZENEM HOGY A KONCERTJEIKEN BESZELJENEK A MAGYAR FIATALOKHOZ ES TERJESZEK NEKIK HOGY CSAK IS MAGYAROKTOL VASAROLJANAK ES ADJAK TOVABB A CSALADNAK ES ISMEROSOKNEK IS !!!!!! TAJEKOZTASSAK OKET HOGY MIERT VAN ERRE HATALMAS SZUKSEGE A MAGYAROKNAK !!!”
 • 30. LEHELKE 2008. szeptember 05. 02:31
  „TANAR 213!! EN FOLYAMATOSAN A BOGAR BLOGAJAT ES A DRABIK JANOSET IS ! EGYRE JOBBAN KIVAGYOK AKADVA HOGY MI LESZ A HAZANK ES NEMZETUNK SORSA ! SZERINTEM ROPLAPOKAT KELLENE SZEJJEL OSZTANI A MAGYAR NEMZETNEK ES MEGSZERVEZNI ORSZAGOS SZINTEN A MAGYAR NEMZET FELVILAGOSITASAT HOGY MI TORTENIK VELUNK FOLYAMATOSSAN !!! KIK ES MI CELBOL TETTEK TONKRE A MAGYARORSZAGOT MINDEN SZFERABAN ! SAJNOS EGYRE TOBB MAGYAR CSALAD ES EGYEDULALLO EMBERKENEK VAN CSAK A TV1- ES TV2( TELAVIV 1 ES TEL-AVIV2) ES A RTL-KLUB( RETEK -TETVES KLUB) CSATORNA BEVEZETVE ES EBBOL FELRE VANNAK TAJEJOZTVA !! VIDEKI SZINTEN MINDEN HETRE SZERVZNI KELLENE OSSZEJOVETELEKET ( KISZURNI A NEM HAZAJUKAT SZERETOKET ) MONDJUK ZART KORU RENDEZVENY CIMSZO ALATT, ES A HAZAJUKERT ES NEMZETUKERT AGGODO EMBEREKET FELVILAGOSITANI ELOADASOKKAL ! A KOZOSSEGEKET OSSZETARTASRA , SZERETRE, KERESZTENY VALLASRA TANITANI ,ES EGYMASRA ODAFIGYELEST IS !!! FELVILAGOSITANI MINDENKIT HOGY CSAK MAGYAROKTOL VASAROLJANAK ( VIDEKEN SOKAN ISMERIK EGYMAST( ZOLDSEG- GYUMOLCS ES HUSFELEK CSAK MAGYAROKTOL VASAROLJANAK ) A MAGYAR GAZDAKAT TAMOGATNI ! ES TERMESZETESSEN MASHOL IS !!! NE VASAROLJUNK A MULTIKTOL!!!! AMI NEM FONTOS NE VEGYUK MEG !!! OKTASSUK A GANDHI TANAIT ,HOGY O HOGY VERTE KI AZ ANGOLPARAZITAKAT A HAZAJABOL !!! EGY MAGYAR SE VASAROLJON KULFOLDI ARUT ( SE KINAITOL ,SE NEMETTOL, SE FRANCIATOL, SEMILYEN KULFOLDITOL !!!!), HA EZT MEGTUDJUK TANITANI A MAGYAR NEMZETNEK AKKOR KITUDJUK RAKNI INNEN A SOK IDEGEN PARAZITAT! NEM LESZ PIACUK A MAGYAR FOLDON !!!! EN EBBEN NAGY LEHETOSEGET LATOK A MAGYAR NEMZET JAVARA !!!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárítópermet a kertekre

Győr - A közeli napraforgótáblára repülőgépből kipermetezett vegyszerből a Banai út környéki… Tovább olvasom