Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

MSZP Győrben: az agrárium meghatározói a szövetkezetek

Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési programjáról beszélt szerdán Győrben Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke.
Szerinte az agrárium meghatározói a szövetkezetek, s nem kellene őket háttérbe szorítani. Célirányos támogatáspolitika, s az élelmiszer 27 százalékos áfájának csökkentése mellett érvelt.

"Minél kisebb településen él valaki, annál nehezebb körülmények között gazdálkodik" - bírálta a kormány vidékfejlesztési politikáját Beke Károly, az MSZP megyei alelnöke azon a szerdai győri sajtótájékoztatón, ahol Gőgös Zoltán, a párt parlamenti képviselője agrár- és vidékfejlesztési programjukról beszélt. Gőgös szerint a hazai mezőgazdaság nem tud kilépni a közös agrárpolitkából, hisz a támogatások 90 százaléka az uniótól érkezik. "Folyamatosan azt hangoztatják, hogy a nagytőke pártján vagyunk: rengeteg európai országban a szövetkezetek határozzák meg az agráriumot, nálunk pedig lassan szitokszó lesz" - mondta. Hozzátette: a favorizált családi alapú gazdálkodás ezt nem tudná pótolni.

A meglévők mellé új tevékenységek - például energiaellátás, beszállítói ipar - integrálást sürgette, melyre célirányos támogatáspolitikával lehetne ráerősíteni. Az alelnök a kormányzati előkészületeket sürgette, 2013 végén többek közt ugyanis megszűnne az őstermelői adókedvezmény. Mint mondta, az élelmiszer jelenlegi, 27 százalékos áfája kigazdálkodhatatlan, piacvesztést okoz, s erősíti a feketegazdaságot. A földbérleti pályázatok kapcsán azt ígérte: ellenőrizni fogják, hogy azok nyertesei valóban betartják-e a pályázatban vállalt feltételeket.

Olvasóink írták

  • 1. acsali 2013. január 30. 18:49
    „Olyan se füle se farka jellegű program.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik három győri ügyben feljelentést tesz

Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő három győri ügyben tesz feljelentést a rendőrségen - jelentették be szerdán Győrben. Tovább olvasom