Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Most kiderül: melyik diploma ér a legtöbbet?

Műszaki, informatikai és gazdaságtudományi diplomával lehet frissdiplomásként a legtöbbet keresni, a legalacsonyabb fizetésre a pedagógusok számíthatnak.

"A legjobban és legrosszabbul kereső pályakezdő diplomások jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés.

Ugyanakkor az is látszik, hogy megéri felsőfokú végzettséget szerezni, a hazánkban dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme közel nettó 160 ezer forint, ami 18 ezer forinttal meghaladja a magyarországi átlagkeresetet.

Többek között ezek az adatok derülnek ki a `Frissdiplomások 2012´ című tanulmányból" - mondta portálunknak Szabó Mátyás, az Educatio Nonprofit Kft. marketing irodavezetője.

"A diploma egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerőpiacon"

"2012 tavaszán 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerzett végzettjeiről.

A különböző egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az adatokból áll össze a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatbázisa, melynek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című tanulmány.

A felmérés szerint a Magyarországon dolgozó frissdiplomások átlagjövedelme 159 700 forint. A KSH 2012 január-májusában nemzetgazdasági szinten 142 700 forintos nettó havi keresetet mért.

A két adatot összevetve elmondható, hogy a diploma megléte egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerőpiacon" - folytatta Szabó Mátyás.

Jelentős jövedelmi különbségek

Az Educatio tanulmánya képzési területi bontásban is megvizsgálta a pályakezdők jövedelmét. A legjobban jövedelmező diplomák között a műszaki, informatikai és gazdaságtudományi képzésterületen szerzett végzettségek szerepelnek.

Az informatikai képzési terület végzettjei 212 ezer, a műszaki területen diplomázók 190 ezer, a gazdaságtudományi diplomával rendelkezők pedig 183 ezer forintos keresetről számoltak be.

A jövedelmi lista végén a művészeti, a sporttudományi, valamint a pedagógus diplomával rendelkező pályakezdők találhatók.

Ez utóbbiak a valamivel több mint 116 ezer forintos fizetésükkel majdnem 100 ezer forinttal maradnak el a jövedelem szempontjából legjobbnak tekinthető informatikai képzési terület végzettjeitől.A frissdiplomás jövedelmi különbségek nemcsak képzési területi, hanem a nemek közti viszonyban is megjelennek.

A Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a női diplomásoknál.

A mesterdiploma többet ér

A Frissdiplomások 2012 tanulmányban megkérdezettek visszajelzései szerint a hagyományos egyetemi, illetve a mesterképzési diplomához társul magasabb fizetés.

Míg az alapképzésben részt vetteknél 142 ezer forintos nettó fizetés mérhető, addig mesterdiplomával ez az összeg közel 165 ezer forint. A válaszok alapján úgy tűnik, a diplomások fizetése a végzés évétől távolodva növekszik.

Jól látszik a foglalkoztatási helyzetükben, karrierjükben rejlő fejlődési lehetőség, tekintve, hogy a 2011-ben végzettek 147 ezer forint, a 2009-ben diplomázók 157 ezer forint, és a legtöbb éve a munkaerőpiacon lévő, 2007-ben kilépett frissdiplomások már 177 ezer forint átlagjövedelemmel számolhatnak.

Mely ágazatok fizetnek a legjobban?

Ágazati szempontú megközelítésben a legmagasabb frissdiplomás fizetéseket az energia-, pénzügyi-, info-kommunikációs szektorok kínálják.

A legalacsonyabb Magyarországon szerzett jövedelmek az oktatás, egészségügy, vendéglátás és művészeti ágazatokban tapasztalhatók.


Olvasóink írták

 • 6. machers 2013. augusztus 03. 20:13
  „4. Legs 2013.08.02. 18:59
  A versenyszférában nincs "túlárazás". Ott a piac dönt.”
 • 5. 19 2013. augusztus 02. 23:28
  „éljen az anyag
  az anyag mindenek felett
  gratulálok, jól csináljátok
  egyébként meg szánalmas”
 • 4. Legs 2013. augusztus 02. 18:59
  „Mit ér a diploma tapasztalat nélkül?Túl van árazva a dolog.”
 • 3. ferdo 2013. augusztus 02. 11:41
  „Bruttó lesz az a 160, nem nettó.
  Ahogy Churchill is mondta, csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam. Egyrészt a mintavétellel már tuti probléma van. Ugyanis akinek kicsi a keresete pályakezdőnként, vagy nem a diplomájának megfelelő helyen (alacsonyabb fizuval) helyezkedett el, az nem fog válaszolni.
  Arról nem is beszélve, hogy a netes tesztet legnagyobb arányban az informatikusok fogják kitölteni, akiknek a legnagyobb a keresetük. Ez is torzítja a dolgokat, elég komolyan.”
 • 2. Goldmund 2013. augusztus 02. 08:39
  „"A jövedelmi lista végén a művészeti, a sporttudományi, valamint a pedagógus diplomával rendelkező pályakezdők találhatók."

  Szerintem meg azok, akik a diplomájukkal állást sem találnak....”
 • 1. astra1 2013. augusztus 02. 07:53
  „Manager leszel s pénztologató...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemisták trükkje: a lovári nyelvből könnyebb nyelvvizsgát szerezni, mint angolból

Többek közt arra is kerestük a választ riportunkban, hogy mit tehetnek a nyelvérzék nélküli diákok az áhított nyelvvizsga megszerzéséért. Tovább olvasom