Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Mobilnet Győrben: leteszteltük a T-Mobile-t, a Telenort és a Vodafone-t - videó

A kisalfold.hu munkatársai Győrben tíz különböző helyszínen tették próbára a mobilnetes hálózatokat. Most kiderül, hol, melyik nyújt remek vagy pocsék szolgáltatást!

Tesztünk során kedd délután a megyeszékhely hét sűrűn lakott részén (Belváros, Révfalu, Gyárváros, Sziget, Marcalváros II, Adyváros és Szabadhegy) és három külvárosi részen (Bácsa, Győr-Ménfőcsanak és Győr-Szentiván) teszteltük le a T-Mobile, a Telenor valamint a Vodefone mobilnetes hálózatát. 


Tesztcsapatunk: Bábics Norbert és Szeghalmi Balázs. Cseh Róbert nem látszik a képen, mert épp munkatársait fotózta.
Tesztcsapatunk: Bábics Norbert (nmgr) és Szeghalmi Balázs. Cseh Róbert nem látszik a képen, mert épp munkatársait fotózta.


Fontos hangsúlyozni, hogy tesztünk egyszeri mérésen alapul, s statisztikánk nem reprezentatív. A teszthez kölcsönbe kaptunk három, mobilinternetezéshez használatos usb-s eszközt, melyeket ezúton is köszönünk.

A tíz különböző helyszínen végzett vizsgálatok során a letöltési és feltöltési sebességet (Mb/s) vettük figyelembe, a pingekkel (távoli szerverhez csatlakozás ideje) nem törődtünk.

Amatőr "kutatásunkhoz" a Speedtest.net portál adatait használtuk fel.

A Speedtest jelenleg a legnépszerűbb olyan portál a világon, melynek segítségével mindenki egyszerűen és gyorsan ellenőrizni tudja internet kapcsolata paramétereit.

Most pedig világhálóra fel, s lássuk az eredményeket! 

Belváros, kisalfold.hu szerkesztőség (zárt tér)


Tesztünket a Belváros peremén, szerkesztőségünkben kezdtük. Ez volt az egyetlen zárt térben végzett mérés, s ez produkálta a leggyengébb feltöltési és letöltési sebességeket is. Így utólag a Vodafone mérései hibásnak tűnnek, a Telenor mobilnetje az egyik leggyengébb értékeket adta, s a T-Mobile is csak átlagos volt.

Gyárváros, Árkád


A Belváros és Gyárváros találkozásánál található Árkád parkolójában a Telenor mérési adatai elég gyengének bizonyultak, a T-Mobile viszont majdnem 5,5 Mb-es letöltési sebességet produkált.

Figyelemre méltó a Vodafone 1,66 Mb-es feltöltési sebessége is.

Bácsa, Kisbácsai Nagyboldogasszony Templom


Bácsán a templom mellett nagyjából hasonló letöltési értékeket mutatott mindhárom szolgáltató, hármuk átlaga kültéren itt volt az egyik leggyengébb.

Révfalu, Széchenyi Egyetem parkoló


Révfalu, pontosabban a Széchenyi Egyetem volt a következő állomás, ahol a Vodafone mutatta a legjobb letöltési sebességet (5,23 Mb).

Feltöltés szempontjából is nagyon jó értéket kaptunk a Vodatól, a nap legjobb feltöltési sebességét itt mértük, 1,69 Mb-et.

Sziget, Bercsényi-szakközépiskola


Sziget felé vettük az irányt, ahol a Bercsényi-szakközépiskola előtt a Vodafone-nal a nap legmagasabb letöltési értéket kaptunk: 6,45 Mb-et mutatott a Speedtest.

Feltöltésben az átlag feletti volt mindhárom szolgáltató a szigeti mérésen, de ez inkább a T-Mobile-nak és a Vodafone-nak volt köszönhető, s nem a konstans 0,35-öt produkáló telenoros sticknek.

Marcalváros II, Tesco-parkoló


Marcalvárosba érkezve már-már azt hittük, hogy valami gond van a telenoros kütyüvel és meg se fogja közelíteni a másik két szolgáltatót. A Marcal II. Tesco-parkolójában aztán 5,19-et mértünk az egykori Pannon GSM-es eszközzel (ez a legjobb telenoros mérésünk).

Átlag felettit mértünk fel- és letöltésben is a Vodánál, a T-Mobile viszont nagyon gyenge eredményeket mutatott a panelek tövében.

Ménfőcsanak, Bezerédj-kastély


Ménfőcsanakon is a magenta színű szolgáltató eszköze muzsikált a leggyengébben. A Bezerédj-kastély előtti parkolóban a Telenor pedig ismét magas, 5,19 Mb-es letöltési sebességet produkált.

Adyváros, Győr Pláza


Adyváros szélén, a Pláza parkolójában teszteltünk ezután. A Telenor ismét 2 Mb alá ment letöltésben, a másik két szolgáltató 3,5 Mb feletti értékeket mutatott.

Szabadhegy, temető-tévétorony


Szabadhegyen a tévétorony mellett folytattuk "kutatásunkat". Letöltésben itt a Telenor volt a legjobb (5,14 Mb), a Vodafone 2,07-es, a T-Mobile 2,7-es értéke a gyengébb eredményeik közé tartozik.

Szentiván, Déryné utca-Váci Mihály utca


A legjobb letöltési átlagot Szentivánon mértük, a Speedtest a T-Mobile-nál 5,85, a Vodafone-nál 5,63, a Telenornál pedig 2,56 Mb-es értéket mutatott. A feltöltési értékek szintén valamivel az átlag felettiek voltak.Videó: Cseh Róbert.

Elképzeléseink szerint hamarosan a megye más településein, járásaiban is folytatjuk a tesztet, de további konkrétumokat egyelőre nem árulunk el.

Rövid összegzés a végére

A Vodafone-nal jellemzően jó letöltési értékeket mértünk, a kivételt a Belváros és Szabadhegy jelentette. Mind feltöltési, mind letöltési sebesség tekintetében a Vodával mértük a legmagasabb értékeket, így nem meglepő, hogy a tíz helyszín átlaga is ennél a szolgáltatónál volt a legmagasabb.

A T-Mobile inkább a Belvárosban nyerő, no meg Szentivánon; a város déli részein (Szabadhegy, Marcalváros, Ménfőcsanak) gyengébb értékeket mértünk. A feltöltési sebességek stabilan 1,1 és 1,3 között voltak.

A Telenor a város déli területein mutatott jó értékeket (Szabadhegy, Marcalváros, Ménfőcsanak). A feltöltési értékek a kék propellereseknél stabilan 0,35 Mb körüliek, ez a mutató egyértelműen gyengébb a másik két szolgáltatóénál.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. FB 2011. január 27. 23:49
  „22. csompi1
  Ettől még a Te érdeked marad, hogy tájékozódj. Főleg, ha beállítasz olyan szolgáltatást, amire nem vagy előfizetve. A GPS-ért meg biztosan nem fizettél, annál inkább a GPRS alapú adatforgalomért.
  Ha szerinted az okoskodás, hogy tudom mit csinálok, ám legyen;)”
 • 27. tati 2011. január 27. 20:08
  „De nem az ügyfélbarát magatartásban....
  és nálam szolgáltatásban sem.:-(”
 • 26. hoffmannj 2011. január 27. 13:33
  „Hiba!
  A Telenort valami ósdi HSUPA-t nem tudó eszközzel mértétek (max 384kbit/s).

  Másik,
  ha azt nézzük végül is a T-Mobile 6-4-re legyőzte a Vodát....”
 • 25. hollokoszt5 2011. január 27. 11:56
  „Mehet a napiszarra, mint pózolj modemmel, retard fejjel”
 • 24. tati 2011. január 27. 09:18
  „ja,és kb 1 évig loptak meg a NET miatt,mert a 4 évvel ezelőtt működő 2M internet előfizetésem díját beszedték tőlem.
  egy évig ment ez a sebesség,aztán utána már csak jó, ha 1M val.
  persze a 2 M fizettették ki.
  aztán duplára váltottak,ingyen.
  a 4M nem volt stabil,kértem akkor maradjon 2.
  na,már az sem ment....
  lett belőle idén az a 4 éve mért 1M....
  nagy kegyesen elengedtek havi 300Ft-ot az előfizetésből.
  ez vicc!!!!
  na ilyen komoly a T-HOME rendszere,és a fejlesztései......”
 • 23. tati 2011. január 27. 09:13
  „balintos66!

  ezek szerint a cégeknek egyforma a mentalitása.
  sajnos a legnagyobb trükkök a csupa kis betűvel írtak a szerződés legalján!
  persze olvasni is alig lehet ezt...
  én már akkor mondtam,hogy ezt a céget ki szeretném törölni még az emlékezetemből is,amikor az a mocsok üzletkötő aljas módon húzta halasztotta az időben kért ajánlat kiadását.
  az irodában le akartam mondani az előfizetést írásban,de azt sem engedték,mert csak a lejárat előtt 1-14 nappal tehetem meg.
  kivéve ha becsengetek ezért a sz@r szolgáltatásért 70 ezret....
  TRIPLA kedvezményes csomagom van,tv,telefon,internet.
  arról már csak rövid említést teszek itt,hogy a TV beltérimet 5 x kellett kicseréltetnem velük.
  az 5 beltériből meg 3db úgy nézett ki amit a lakásomba hoztak,hogy az állítom a legcsóróbb legigénytelenebb hajléktalan putriból való volt...
  na,azt be sem engedtem a lakásba,mert nem akartam miatta fertőtleníteni........”
 • 22. csompi1 2011. január 27. 08:03
  „20. FB 2011.01.27. 01:00
  Lassan írom, hogy megértsd: CÉGES t e l e f o n! = nem írok alá semmit, mert a cég rendeli a csomagot, és nem is szólnak a nagy összegért, engem irritál a dolog.
  A U T Ó V A L megyek, akkor GPS-t használok, de a számlámon GPRS adatforgalom van. Nagyon szeretem az ilyen okostojásokat, mint te:-(”
 • 21. balintos66 2011. január 27. 07:35
  „tati!
  Most játsza el velem ugyan ezt velem a Telenor!
  Nem fogadják el a szerződés felmondását és továbbra is küldik a számlát!!!!”
 • 20. FB 2011. január 27. 01:00
  „csompi1
  Nem ingem védeni a T-csoportot, de az emberi figyelmetlenségre egyik szolgáltató sem tud felkészülni.
  Alapvetően nem árt, ha figyelsz arra, hogy mit írsz alá. Ez az életben még sokszor jól jöhet.
  Az meg, hogy nem tudod megkülönböztetni a GPS-t a GPRS-től az inkább a Te szegénységed, mint a szolgáltatóé. Nem ők találták ki ezt a két rövidítést. De pereld be őket és akkor majd biztos kiírják mindenhova nagybetűvel.

  Cikkhez:
  Ha beállunk az antenna mellé persze, hogy lesz 5-10 Mbit. Sosem értettem, mért jó nem reprezentatív teszteket csinálni. A hangulatkeltésen kívül persze.”
 • 19. Wolfi 2011. január 26. 19:22
  „Barackosnak
  Nálam Szentiván-kertvárosban Erdősor elején a Telenor mobilnet laptopon és asztali gépen megy.(usb modemmel) Régebben nagyon gyenge volt de kb. két éve normálisabb lett. 1,5-4 Mb a letöltési sebesség átlagban. T-mobil mobilnet egy Sony Ericsson Xperia x10 telefonon megy ami tud hspa-t. Ezt még nem mértem meg. Töbnyire normális a sebesség, de van amikor csak az edge megy rajta. 2,5-3 éve én is naponta hívogattam akkor még a pannont.....”
 • 18. csompi1 2011. január 26. 16:51
  „Jó szándékú figyelmeztetés T-mobilosoknak: az új céges telefonom egy Nokia 5230. Örültem neki, ismerkedtem vele, "ingyen GPS" kb. 5perc, internet kb.20perc, stb.- urambocsá- még az E-mail fogadást is beállítottam rajta....-21.század, (ha már kövér, legyen lúd)
  -na, jött is az első számla 66 000.-nettó GPRS adatforgalom......"-ja, maga nem tudta, hogy nálunk ez ennyi, ha nincs előfizetve rá??"................Hát nem tudtam, de levontam a konzekvenciát. SZAREVŐK!!
  (moderátor kedvéért: pitiáner cselek a pillanatnyi haszon érdekében)”
 • 17. Jandex 2011. január 26. 16:32
  „12. kocsonyaz 2011.01.26. 10:21
  Van igazság abban amit írsz de a "semmit" nehéz megtalálni!:)”
 • 16. hszilard 2011. január 26. 14:36
  „http://www.speedtest.net/result/1128439529.png
  Nekem az tökéletesen megfelel.”
 • 15. csapdlecsacsi 2011. január 26. 13:47
  „ha egy Voda cellában csak TE vagy úgy könnyen mutat nagyobb sebességet a műszer...ellenben egy ügyfelekkel hemzsegőben, ahol elfogy a sávszélesség... (a speedtestnet szervere nem a Telenoré??)”
 • 14. Infamous 2011. január 26. 12:10
  „csak az vegyen mobilnetet aki sokat utazik...egyéb esetben csak kábelinternet vagy dsl....”
 • 13. gold12 2011. január 26. 11:18
  „Tati tökéletesen igazad van. Úgy látszik akkor nem egyedi az én esetem velük. Azt gondolják még mindig egyed uralkodók a piacon, mint anno a MATÁV-nál. Én nagy nehezen már a telefonomat is lemondtam náluk és hiába küldözgetik az ajánlatot. Én még egyszer be nem lépek az ügyfeleik közé! Legnagyobb problémám az ügyfélszolgálattal volt, a modoruk az irritáló. Körülbelül a régi cégemnél volt így, ahol ezt vágták az ember arcába "ha nem tetszik el lehet menni". Elmentem, és a T-online-tól is, igaz ezt ők nem mondták, de a stílusukkal utaltak rá. "Mi vagyunk a legjobbak" mondták, azóta rájöttem, hogy nagyot tévedtek!”
 • 12. kocsonyaz 2011. január 26. 10:21
  „A teszthez annyit hozzáfűznék, hogy nem egy kategóriájúak az eszközök. A telenoros mérésekre használt Huawei E169-es feltöltésben csak 384kbit/s-t tud maximálisan, tehát csoda lett volna ha többet sikerül mérni vele. Letöltési irányba is azért van különbség egy több mint 2 éves és egy aktuális verzió között. Értem én, hogy sok embernek van még ilyen, de attól még ezzel az eszközzel nem lehet hálózatot tesztelni, mert nem a hálózat a szűk keresztmetszet, hanem maga az USB modem. Reálisabbnak tartanám ha a következő méréseket egy ZTE MF110 vagy Huwei E1752 modemekkel végeznétek. Az eredmény igazából akkor lesz majd nagyon érdekes, amikor városon kívüli tesztekre kerül sor. Nagyon sok ember ugyanis akkor szeretne mobilinternetet használni, amikor nem a otthon tartózkodik, hanem a nagyinál vagy hétvégi házban.”
 • 11. tati 2011. január 26. 10:15
  „elnézést ha nem lenne egyértelmű a T-Mobilos szolgáltatás "kiválóságairól "írtam.”
 • 10. tati 2011. január 26. 10:13
  „felhívom mindenki figyelmét,hogy alaposan tartsa szem előtt a T-s előfizetésének lejárati dátumát.
  lehet hogy a mobilnetje jó,de a vezetékes csapnivaló 5 éve használom,és a kezdeti sebességnövelés után Győrújbaráton örülök,ha 1Mb letöltést eléri.arról nem is beszélve,hogy nem lehet tőlük megszabadulni,ha menni-felmondani akarsz....LEHETELEN felvenni épeszű emberrel a kapcsolatot ügyfélszolgálati telefonjukon,ha mégis,az kb fél óra után jön össze.
  az ügyfélszolgálati irodában meg királyt játszanak.
  csak és kizárólag a szerződés lejárata előtt 1-2 héttel fogadják el a felmondást.
  engem is megkeresett egy telefonos üzletkötőjük,és addíg húzta-halasztotta az ajánlattételét,aminek kézhez kapását a lejárat előtti időre ígérte,míg MÉG 1 ÉVIG MAGUKHOZ LÁNCOLTAK az ő csúsztatása és hanyagsága miatt.....
  tehát csak óvatosan!!!”
 • 9. arwena 2011. január 26. 10:09
  „http://www.speedtest.net/result/1128191291.png”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP a nyugdíjvitáról: menni vagy maradni?

Öngondoskodás nélkül nincs esély arra, hogy valaki nyugdíjas korában is tartsa a megszokott… Tovább olvasom