Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Mit szeret Győrben? És mit nem?

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, s ahogy korábbi cikkeinkben, úgy most is a következő egyszerű kérdést tesszük fel a megszólítottnak: mit szeret, illetve nem szeret Győrben? Ezen a héten az iraki születésű, jelenleg üzleti tolmácsként dolgozó Hamama Fadi, az Arrabona áruház volt marketingigazgatója válaszol.

– Hadd kezdjem rögtön valamivel, amit nem szeretek. Utálom, ahogyan a buszmegállóban váró emberek eldobálják a csikket, például a kórház vagy a városháza mellett. Ott a kuka két méterre, de hiába. Lehet, hogy ez nem győri sajátosság, de engem nem érdekel, hogy mi van Budapesten vagy Miskolcon, mert itt élek. Most voltam Libanonban, az utcákat magasnyomású vízsugárral tisztítják, Bejrútban sehol nem látunk csikket – mondja az 1966 óta Győrött élő férfi.


A Baross út a kedvenc

– Amit nagyon szeretek, az a Baross út. Mindennap kétszer bebiciklizem Szabadhegyről, s ha nem sétálhatok a korzón, szinte rosszul vagyok. Ott találkozom az emberekkel, a barátokkal. Imádom még a Radót, a Liszt Ferenc, a Rákóczi és az Apáca utca hármasát. Bárki vendég érkezik hozzám, odaviszem őket, megmutatom a Rákóczi utca harminchetet, ahol régen laktam és aminek a helyén Hunyadi János tartott országgyűlést.

– Viszont hiányolok is valamit mindebből. Én keleti ember vagyok, nálunk az élet nem áll meg hat órakor, sőt, akkor kezdődik.

Itt az emberek élete percre ki van számítva: rohannak munka után a buszra, beülnek a tévé elé és elrontják a kedvüket.

˝Én nagyon szeretem például a virágokat, szeretem, ha egy utcának illata van˝ – mondja Hamama Fadi. Fotó: B. A.
˝Én nagyon szeretem például a virágokat, szeretem, ha egy utcának illata van˝ – mondja Hamama Fadi. Fotó: B. A.

Ki a zöldbe!

– Rengeteg zöldterületünk, vízpartunk van, de nem használjuk őket, nem ülünk ki, nincsenek szabad – nem fizetős – teraszok, beszélgető „szigetek" a betonon kívül. Aki találkozni akar a többiekkel, élvezni a napsütést, annak vennie kell egy narancslevet. Vagy ott van a megyeháza előtti óriási placc. Nem használjuk. Engem ma nem érdekel, hogy jövőre világbajnokság lesz, vagy hogy télen kirakják a fabódéikat, engem a „most" érdekel – és most egy pad sincsen a téren. Akkor miért van? A parkjaink szépek, de a fűre lépni tilos. Fene egye meg a füvet, még jót is tesz neki, ha megtapossák. Élni szeretne az ember a városában. Ott a Radó, oda is mindenkit elviszek, mert gyönyörű. De nincs élet, nincsenek folyamatos programok, nem közösségi hely. Miért nem az? – kérdi Győr közismert alakja.


Színeket, vidámságot szeretne látni

– Nagyon szépek és gondozottak Győrben a történelmi belváros homlokzatai. De idelent, ahol járunk-kelünk, már más a világ. Én nagyon szeretem például a virágokat, szeretem, ha egy utcának illata van. A Baross úton sorban kellene állniuk a szebbnél szebb kaspóknak, ágyásoknak: színek, illatok kellenek, hiszen mi a földön járunk: az ember nem felfelé néz séta közben. Ugyanez igaz a térköveinkre: minden szürke, kiszámítható. Hol vannak az élénk színek, miért ne lehetne minden vidámabb? – kérdi Hamama Fadi, aki mind e kritikák ellenére szerelmese Győrnek, s mint meséli, egyik rokona nemsokára követi őt Irakból. – Minden betelepülő Budapestre költözik. Ő azt mondta, csak Győrben szeretne élni, mert beleszeretett a városunkba.

Olvasóink írták

 • 6. gyugyu1 2009. június 04. 21:00
  „adlalföld ! Eza szimpatikus ember győri ! Hozzátartozott,hozzátartozik a városhoz ,és szerintem többet tett a városért mint te valószinüleg ! Egy üde szinfolt a város ban ,és ha idevetette a sorsa megpróbált tenni is azért a környezetért ami befogadta,aktivan, jó humorral ,emberséggel ,szorgos munkával ! Te olyan embert fikázol aki mellett ...........<moderálva sértő>”
 • 5. girzelda 2009. június 03. 11:04
  „Ahogy Ő Irakban nem tudott kibontakozni, úgy nem tudnak a magyarok itt kibontakozni. Itt is háború folyik igaz nem olyan véresen, mint Irakban, de a nép nyúzása érezhető szinte minden területen. Persze, akik közel vannak az ország "vászon tarisznyájához", és az üldözetlen spekulánsok, azok ezt nem is tudják felfogni.”
 • 4. H.Gabi 2009. június 03. 09:58
  „Szerintem is igaza van...és az 1-es hozzászólónak csak annyit, hogy 1966 óta itt él...miért lenne turista???
  Én is imádom Győrt, de ezek a gondolatok nagyon is helytállóak..dolgozunk, stresszelünk és örülünk, ha hazaérünk és az otthoni teendőinket is el tudjuk végezni, majd fáradtan beesünk az ágyba és másnap kezdődik minden újra.Elfelejtünk élni...sajnos!”
 • 3. Táncos 2009. június 03. 09:44
  „Szerintem jól beszél Fadi, megfogalmazott olyan gondolatokat, amelyek megvalósítása nem kerülne sok pénzbe. Csak tervezés, jó döntések kellenek hozzá. Igaza van. Rohanunk, robotolunk, de nem élünk!”
 • 2. adalfold 2009. június 03. 09:07
  „Azért nincs közösségi élet mert a zs nagytökének nem érdeke. Tessék menni árkádba frankó ál-kiállításokra meg ilyenek. Ott osztják a kenyeret és cirkuszt a népnek.
  :(:(:(:(:(”
 • 1. adalfold 2009. június 03. 09:05
  „Talán egy magyar embert, egy győrit kellene megkérdezni.Nem pedig egy turistát, aki a város szerelmese.
  Aki itt él mindenféle rajongás nélkül tapasztalja a kis magyar valóságot. A kis győri nagy bajokat és nagy előnyöket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárás

Győr - Új helyszínen, a Bástya utcában folytatódik a Belváros közmű-rekonstrukciója: kedden lezárják… Tovább olvasom