Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Minőségre mennek az ellenőrök

Rajkánál, Vámosszabadinál és Hegyeshalomban is fogtak az elmúlt időszakban jelöletlen külföldi paradicsomot, gombát, görögdinnyét, krumplit és vöröshagymát. Lefoglalták, megsemmisítették, most bíróságra járnak. Az áruházak polcain még nem találtak egészségre káros zöldséget, gyümölcsöt.

Kínai fokhagyma, spanyol paradicsom, dél-amerikai banán: az áruházak polcain egész évben kaphatók. Hány nap alatt kerülnek ide, hol érik meg, mivel tartósítják őket? A szakemberek folyamatosan kutatásokat végeznek, hogy a zöldségek, gyümölcsök színein, illatán, lédússágán és puhaságán javítsanak. A spanyol paradicsom kemény, ropogós és tele van keményítővel. A tisztítás és osztályozás után hőmérsékletét 10 fok alá csökkentik, hűtőkamionba kerül, majd irány – például – Magyarország. A szedés és az áruházba való megérkezés között 5–8 nap telik el: a paradicsom még zölden indul útnak, s csupán a színe változik. A hazai paradicsom tele van vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal, amelyekből sokkal kevesebb van az üvegházas, sárgás színű külföldi termésben.

Rácz Attila minőségellenőr tegnap gombát vizsgált. Folyamatosak az akciók, súlyos hiányosságot eddig nem találtak az üzletekben. Fotó: M. M.
Rácz Attila minőségellenőr tegnap gombát vizsgált. Folyamatosak az akciók, súlyos hiányosságot eddig nem találtak az üzletekben. Fotó: M. M.

„Hipermarketekben, nagykereskedésekben és piacokon is folyamatos vizsgálatokat végzünk: a külföldi áruk esetében sem találtunk még olyan terméket, zöldséget, gyümölcsöt, amelyik a megengedettnél több vegyszert vagy valamilyen egészségre káros anyagot tartalmazott volna. Nemrégiben két bejelentés is érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zöldszámára: egy esetben karalábé, egyszer pedig kalifornai paprika kapcsán. Azonnal a helyszínre vonultunk, de mindent rendben találtunk" – mondta Pongrácz Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. „Ami a külföldi zöldségek, gyümölcsök állékonyságát illeti: ez mindig a fajtától függ. Olyat termesztenek, ami hetek múltán sem puhul meg. Jó példa erre a spanyolországi Murciában termesztett eper, mely bár nagyon sérülékeny növény, e fajtája jól bírja az utazást" – folytatta.
„Az elmúlt években mélységi ellenőrzéseken többtonnányi jelöletlen árut foglaltunk le és semmisítettünk meg. Az esetek egy részében azóta is bíróságra járunk, a tulajdonosok ugyanis perre mentek. Az ellenőrzések során előfordul a kamionsofőrök harcias fellépése, ilyenkor kénytelenek vagyunk keményebb intézkedéseket is kilátásba helyezni" – mondta.
Tavaly májusban egy kamionban nyolc tonna jelöletlen étkezési gombát találtak Rajkánál. Még ugyanebben a hónapban Vámosszabadinál harminc raklap, összesen 20 tonna paradicsomot rakodtak ki a kamionból: ebből öt és fél raklap, 3,7 tonna volt jelöletlen. Vámosszabadinál júliusban 16 tonna jelöletlen görögdinnyét fedeztek fel egy Szlovákiából érkező kamionban: az árut Győr-Sashegyen megsemmisítették. 2013 novemberében Hegyeshalom közelében egy kamion Franciaországból származó, ismeretlen eredetű, 22 tonna burgonyát és 3 tonna vöröshagymát tartalmazó szállítmányt, majd néhány héttel később egy kamionnyi, Ausztriában feladott, jelöletlen és ismeretlen eredetű vöröshagyma-szállítmányt foglaltak le.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan vezettek, öten buktak le Győrben

A rendőrök az elmúlt napon öt ittas járművezetőt állítottak elő. Mindegyikük alkoholos… Tovább olvasom