Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Minden ötödik férfit bántalmazza a társa otthon

Uniós összehasonlításban hazánk a középmezőnyben van a családon belüli erőszakot tekintve.

Uniós összehasonlításban hazánk a középmezőnyben van a családon belüli erőszakot tekintve, a legtöbb eset, főként a nők bántalmazása a skandináv országokban történik, a legkevesebb a mediterrán országokban és Lengyelországban. A kutatások néhány éve a férfibántalmazásokra is kiterjednek, százból húsz férfit ér valamilyen erőszak otthon.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányág Bűnmegelőzési Osztálya az Új Széchenyi terv támogatásával indított „Szakmai összefogás az áldozatokért" elnevezésű programja keretében az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés témakörben rendezett konferenciát kedden.

A bántalmazások jeleiről, azok előfordulásáról tartott előadást dr. Haász Sándor gyermekjogi képviselő. Fotó: Bertleff András
A bántalmazások jeleiről, azok előfordulásáról tartott előadást dr. Haász Sándor gyermekjogi képviselő. Fotó: Bertleff András

A rendezvény megnyitóján Járóka Lívia EP képviselő a programról elmondta: rengeteg gyerek veszélyeztetett Magyarországon. A szakemberek képzése kapcsán a rendezvényen arra keresnek megoldást, hogyan találják meg azokat a gyerekeket, akik nincsenek benn a rendszerben, hanem egy családon belüli erőszak áldozataként továbbra is nagyon nehéz helyzetben sínylődnek. Meg kell találni a jó szakembereket, akik a jelzést már korán észreveszik és meg tudják akadályozni, hogy a gyerek elkallódjon, droggal kapcsolatba kerüljön, prostituálttá váljon.

Az áldozattá válás tüneteinek felismeréséről dr. Haász Sándor egyetemi adjunktus, gyermekjogi képviselő tartott előadást. Mint mondta, a gyermekvédelemben a bántalmazott nők helyzetére, s új területként a férfibántalmazás különböző jeleire érdemes odafigyelni.

– Azt, hogy valaki áldozat lehet, számos jel utalhat. Ilyen a szorongás, vagy az agresszivitás több fajtája, de pont az ellenkező is. Ha valaki nagyon jól viselkedik, azzal akarja felhívni magára a figyelmet, hogy ne a bántalmazó környezetével foglalkozzanak, hanem vele. A nőknél a kiszolgáltatottság, egy nagyon erős társfüggés az agresszortól, a bántalmazótól és nehezen tud kilépni, vagy egyáltalán ki sem akar lépni a kapcsolatból. A társfüggésből nehéz kilépni, ha valakinek alacsony az önértékelése, aminek oka van.

Talán épp egy bizalmatlan korai anya-gyerek kapcsolatból hozhatta magával és a tanult bizonytalanságot viszi tovább a párkapcsolatba is – magyarázta dr. Haász Sándor.

A fellelt esetek 20 százalékában találkozni férfibántalmazással. Főként a verbális, szóbeli agresszió, vagy a megvonások szintjén működik. Például a szexuális aktus megvonása a nő részéről gesztus értékű. A másik, amikor a beszéd, szidalmazás során verbális ütések, verések zajlanak. Ez elmehet a tényleges tettlegességig is.

– A nemzetközi kutatások szerint az Unióban a skandináv országokban a legtöbb, különösen a nőket ért bántalmazás. Magyarország és Románia a középmezőnyben van és legkevesebb a bántalmazásos esetek száma a mediterrán országokban és Lengyelországban.

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarka járt a győri kollégiumban - Laptopot vitt

A 16 éves fiú kollégista társát lopta meg Győrben. Tovább olvasom