Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Mi okozta a győri beteg halálát?

Győr–Budapest - Méltatlan körülmények között halt meg a már régóta májbetegséggel küszködő Horváth Tibor, de halála okát egyelőre vitatja a család és a budapesti SOTE-klinika. Annyi biztos, hogy a 64 évet élt győri férfit szobatársa ütötte fejbe egy sámlival, s a férfi néhány órával később elhunyt. Lánya pert indít a kórház ellen.

– Nem akarok meggazdagodni, nem akarok családi házat építeni, azt szeretném, ha a kórház elismerné a hibáját, s én a kártérítés összegét jótékony célra fordíthatnám – mondta el a Kisalföldnek Gharbi-Horváth Enikő. A huszonkilenc éves hölgy édesapja valaha a Kisalföld Volánnál dolgozott vezető beosztásban, májbetegségére 24 évvel ezelőtt derült fény. Akkor azt mondták, három évnél tovább nem marad életben, mégis csaknem negyed évszázadon át jók voltak a leletei.

Nemrég azonban ez megváltozott, és Horváth Tibort Budapestre, az 1. Számú Belgyógyászati Klinikára kellett vinni; lánya elmondása szerint a saját lábán ment be a kórterembe. Este az egyik doktornő arról tájékoztatta a lányt: apja infúziót kap és májultrahangra kell vinni. Ebből már érezhették övéi, hogy baj van, de azt is, hogy a kórház értelmét látja a további vizsgálatnak. Ennek rögtön jelentősége lesz.

Reggel ugyanis azt a hírt kapta a Győrött aggódó Gharbi-Horváth Enikő telefonon, hogy apját hajnalban fejbe vágta a szobatársa és Horváth Tibort az intenzívre vitték.

– Autóba pattantunk az édesanyámmal, rohantunk Pestre. Bementünk, s az édesapám nem volt magánál. Iszonyú volt: látszott, hogy nagyon szenved a fájdalomtól, rángatózott, fennakadtak a szemei. Néhány percig néztük, nem értettük az egészet. Nem tudtunk elbúcsúzni tőle. Ott halt meg a szemünk láttára – mondja Enikő, uralkodva a hangja reszketésén. Mint mondja, az egyik ápoló figyelmeztette őket előző nap, hogy az apa mellett fekvő férfi agresszív, de hogy ennyire, arra láthatólag a kórház sem számított. Érthetetlen, nincs rá magyarázat: a harmadik betegtárs szerint ő szólt rá a férfire hajnalban, hogy ne üvöltesse a rádiót, mire a másik ennyit válaszolt: „Kinyírlak mindegyikőtöket!" Nem sokkal később kezdődött a családi rémálom: a beteg felkelt az ágyból és az alvó Horváth Tibor fülébe kiáltotta: „Veled kezdem..." Lendült a keze és egy sámlival homloktájon vágta az áldozatot. A harmadik fél – a szemtanú – közéjük próbált állni, s erre őt is megtámadta a dühöngő az infúziós állvánnyal. Huszonnégy év betegség után a családnak néhány perce maradt Horváth Tiborral.

Gharbi-Horváth Enikő egyke, apja mindennél jobban szerette őt. A fénykép már életében is a szoba fő helyén állt. Fotó: H. Baranyai Edina
Gharbi-Horváth Enikő egyke, apja mindennél jobban szerette őt. A fénykép már életében is a szoba fő helyén állt. Fotó: H. Baranyai Edina

– Méltatlan volt hozzá az egész, ő volt a családban, aki féltve kivitte a legyet is a lakásból, hogy ne essen baja. Tudtuk, hogy előbb-utóbb el kell tőle búcsúznunk, de ezt a véget sem az édesanyám, sem én nem tudjuk feldolgozni. A kórház semmit nem mondott, nem néztek a szemünkbe, csak az egyik intenzívorvos felelt a kérdésünkre annyit, hogy „nem így történt volna, ha nem üti meg a szobatársa" – mondja Enikő.

– Én nem hagytam annyiban a dolgot, holott lehet, hogy akkor is másképp történik minden, és nem fogadok ügyvédet, ha legalább elnézést kér a kórház.

De egyelőre még zárójelentést sem kaptunk. Senki nem mondott semmit – teszi hozzá Gharbi-Horváth Enikő.

Az egyik tévécsatornának azonban nyilatkozott a kórház igazgatója. Dr. Szathmári Miklós szerint a győri férfi csak hámsérülést szenvedett homloktájékon, s nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az ütés következtében halt meg. A klinika vezetősége kifejtette azt is: a támadó korábban nem viselkedett így.

Dr. Ábrahám László ügyvéd szerint azonban a kórház nem tett meg mindent a gondos kezelésért, és igenis felmerül a felelősségének kérdése. Mint Enikő a Kisalfölddel tudatta: jogi képviselője egyelőre azt kapta válaszul az intézménytől, hogy belső vizsgálatot tartanak az ügyben. Tudni lehet azonban azt is az elhunyt lányától, hogy a betegtárs ellen nemcsak a nyolcadik kerületi rendőrség folytat súlyos testi sértés miatt eljárást, de a rendkívüli halálesetek osztálya is – s ez azért sejtet valamit Enikő szerint.

– Azt gondolom, hogy ezt az embert el kellett volna különíteni, mert hogy őrültségre is képes, azt az ápoló is tudta. De még egyszer mondom, ha elnézést kért volna bárki is – s ez fáj nekünk a legjobban –, akkor nem tartanánk itt. A kórház hibázott, és nem akarom, hogy ezt a szőnyeg alá söpörjék.

Olvasóink írták

 • 8. lótusz 2009. július 13. 16:02
  „ez is a kormány és az egészségügyi miniszter ágikánk hibája. nincs nővér megszakadnak a munkába és nincs rendelet és hely a közveszélyes emberek elkülönítésére”
 • 7. Túrabakancs 2009. május 06. 08:36
  „Nagyon csendben van a média az elkövető előéletével kapcsolatban, remélem nem megint barnabőrű
  volt az elkövető! Sajnos nagyon el tudom képzelni, bár nem akarok előre feszültséget gerjeszteni.
  Jó lenne valami infó róla.”
 • 6. eniszke 2009. május 05. 12:27
  „Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a bíztatást! Gharbi-Horváth Enikő”
 • 5. adalfold 2009. május 05. 11:24
  „Részvétem, és sok erőt az igazság kiderítéséhez.
  Nagyon sajnálom,hogy itt tartunk. ekkora a közöny.”
 • 4. katalinka 2009. május 05. 10:07
  „Nagyon szomoru hogy ilyenkörülmények között kellett eltávoznia.Nagyon tiszteletre mélto ember volt,de valahol mégis csak a KÓRHÁZ az elsö számu felelös,agressziv betegnek nem a nyilt osztályon a helye,hol volt a csengö,stb,itt sok a kérdöjel.Falunk beli volt mindenki megvan döbbenve. Harcoljon az Enikö kitartást neki hozzá ,ugyan is az Édesapja "nem ilyen kegyetlen mód"halált érdemelt! ÖSZINTERÉSZVÉTÜNK a családnak szerintem az egész kis falu nevében.”
 • 3. MTT 2009. május 05. 08:18
  „ez akárhogyan is történt, nem maradhat szó nélkül, mindannyian így tettünk volna, ha a mi édesapánnkal esett volna meg. Kitartást és hitet kívánok Enikőnek, vigye véghez, amit elkezdett, ennyivel tartozik az édesapjának.”
 • 2. merj_álmodni! 2009. május 04. 22:00
  „A betegtárson addig nem lehet, amíg a kórház szerint, csak kis sérülés...”
 • 1. Goldmund 2009. május 04. 20:46
  „Szerintem inkább az agresszív betegtársán kéne elverniük a port, nem a kórházon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falvak civil ˝motorral˝

Győr-Moson-Sopron - Megélénkült a települések közösségi élete. Az elmúlt évtizedben alakult civil… Tovább olvasom