Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mennyiért bocsát meg a sértett?

Győr - Ha a törvény lehetőséget ad rá, a közvetítői eljárás végén a terhelt és a sértett legtöbbször mosolyogva áll fel az asztaltól. Egy büntetőeljárásra ugyanez aligha igaz. Ön tudta, hogy a testi sértést bizonyos esetekben bocsánatkéréssel is el lehet intézni?
Mediációra a 2007-től hatályos törvény akkor ad lehetőséget, ha az elkövetett bűncselekmény legfeljebb öt évvel – fiatalkorúak esetében hárommal – sújtható. Nem kell mondani, mennyivel szelídebb intézmény ez, mint a büntetőeljárás: sértettből és elkövetőből mindjárt „felek" lesznek, akik az Igazságügyi Hivatal közvetítésével tárgyalóasztalhoz ülnek.

Az ellenérdekelt felek szándékukat előzetesen az ügyészség vagy a bíróság színe előtt nyilvánítják ki, s hat hónap alatt meg kell állapodniuk. Miről is van szó? – kérdeztük Mezei Istvánt, a megyei hivatal igazgatóját. Győrben történt: egy Pápa környéki orvos a győri kórházból vitte haza rokonát, s a Szentlélek-templomnál – miután az előtte haladó busz elhagyta a sávot – az erős napfénytől nem látta a zebrát. Megesett a baj: épp egy idős asszony lépett le a járdáról és a gázolás következtében csontjai törtek. Az orvos először a sértett gyógyszeres kezelését finanszírozta, utána Hévízre fizette be – először őt, később már az asszony barátnőjét is. Mindenestül több százezer forintjába került ez a jóvátétel, viszont a munkájához nélkülözhetetlen jogosítvány a zsebében maradt.

Mezei István szerint sokkal több közvetítői eljárásra lenne szükség, de a gyakorlat még fiatal. Fotó: H. B. E.
Mezei István szerint sokkal több közvetítői eljárásra lenne szükség, de a gyakorlat még fiatal. Fotó: H. B. E.

Az intézmény mediációinak nagyobb részét a közlekedési ügyek tették ki, de akadtak testi sértés, sikkasztás, csalás, lopás miatt indult eljárások is a hivatal győri, Csaba utcai székházában – mondta az igazgató. A közelmúltban például összeverekedett két, kissé leittasodott vadászpilóta.

Ügyükben a katonai ügyészség járt el, de a feleknek lehetőségük volt arra, hogy közvetítői eljárást kérjenek, s ez érdekükben is állt, hiszen az állásuk s a rendfokozatuk volt a tét. Anyagi ellenszolgáltatásban nem tudtak megegyezni, végül felettes ezredesükkel együtt elmentek egy vendéglőbe és vacsoraasztal mellett kötöttek békét. Mezei István szerint a törvény elérte célját, mind a két fél tanult az esetből, s a fegyveres erők sem látták a dolog kárát. Ne felejtsük el ugyanis, hogy a két férfinek ezután is együtt kell dolgozni, például közösen mennek repülőgyakorlatra.
Az esetek kilencven százalékában a felek megállapodnak, ha nem, akkor folytatódik a büntetőeljárás. Ugyanígy van ez akkor is – a megállapodásoknak mintegy öt százalékánál –, ha a terhelt nem teljesíti
a feltételt.

Példa erre annak az építési vállalkozónak az ügye, aki jelentős kárt okozott az ügyfélnek azzal, hogy a kiszállított anyag őrzéséről nem gondoskodott, az értéknek pedig lába kelt. A megállapodás szerint másfél millió forinttal tartozik a sértettnek, amit havi százezer forintos részletekben kell kifizetnie. Helyesebben csak kellett volna, mivel nem tudta betartani az egyezséget és így visszakerült ügye az elrendelő hatóság elé. Mezei István elmondta: tavalyelőtt 58, tavaly 63 mediációt végzett a hivatal, de ennél remélhetőleg jóval több hasonló ügye lesz az idén.

(A témát folytatjuk.)

Olvasóink írták

  • 1. Rézfejű 2009. április 09. 15:55
    „Azért van, amit egy bocs-csal nem lehet elintézni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés élőben

Győr - A győri közgyűlés nyilvános ülést tart a városháza dísztermében holnap délután 3 órától. Tovább olvasom