Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Méhpusztulás a permetezés miatt

A rovarokban és a termeléskiesésben mérhető kár összesen mintegy 3 millió forint.

A szabálytalanul, az előírt esti méhkímélő technológia helyett hajnalban permetezte repcetábláját egy gazda, aminek az lett az eredménye, hogy elpusztultak a közelben lévő 150 méhcsalád kirepülő méhei. A méhész lemondhat ezeknek a családoknak az idei termeléséről.

A győrújbaráti Rum Ferenc méhész vasárnap vette észre, hogy a nyúli határba kihelyezett 150 méhcsaládjának kirepülő munkásai elpusztultak, miután egy közeli repcetáblát hajnalban lepermetezte a tulajdonosa. A szorgos „beszállítók" közül sokan vissza sem tértek, amelyek pedig igen, hordták magukkal a mérgezett virágport a kaptárba.

– Ezeknél a családoknál az ez évi méztermelés elúszott, most jön az akácvirágzás, s a megmaradt méhek idén már nem lesznek ütőképesek. A kaptárok bejárata, előttük a föld tele van elpusztult rovarokkal. Ugyan saját maguk majd kitermelik, pótolják az elpusztult kijáró méheket, de a fiatalok munkába állításához idő kell, mert a kaptárokon belül az arány megváltozott – magyarázta Rum Ferenc.

A méhész szeretne megegyezni a repcetábla tulajdonosával, békét akar, mert mint mondta, jövőre is itt akarja elhelyezni méheit, s a gazda is itt fog termelni.

– Azt szeretném, ha mások okulnának ebből az esetből. Figyeljenek oda, amikor dolgoznak, mert elég lett volna most is betartani az egyszerű előírásokat. Akkor nekem sem pusztult volna el a méhészetem egyharmada – hangsúlyozta Rum Ferenc, akit a méhcsaládokban esett kár és a termeléskiesés miatt összesen mintegy 3 millió forint veszteség ért.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei méhészeti szaktanácsadója, Varga Tamás elmondta lapunknak, a használt szer mérsékelten veszélyes a méhekre. Megfelelő alkalmazásával a kár elkerülhető lett volna.

– Méhkímélő technológiával lehet a szert kijuttatni, ami annyit jelent, hogy naplemente előtt egy órával lehet permetezni és este tizenegy órakor azt abba kell hagyni. A felezési idő alatt gyengül a hatásfoka, s mire a méhek reggel elkezdik látogatni a növényi kultúrát, már nem veszélyes – magyarázta Varga Tamás.

A szakértő kérdésünkre elmondta, valószínű, hogy más, közelben gyűjtő méhészetet is érhetett kár, de a tulajdonos még nem vette észre.
– Magyarországon nagy a méhsűrűség, tíz család számolható négyzetkilométeren-ként. Szomorú, hogy a gazdálkodók nem figyelnek oda, nem tartják be a szabályokat. Pedig van kötelezettségük, permetezési naplót kell vezetniük, a jegyzőnek is be kell jelenteni a permetezés tényét. A jegyző annak alapján értesíti a nála nyilvántartott méhészeket, hogy ki, mikor, milyen idő tájban permetez, s a méhész ez alapján tud védekezni – tudtuk meg Varga Tamástól.

Tóth Gyula

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellenek a kapaszkodók

Igazi ünnepre várta a tagokat, az adományozókat és a támogatottakat szombaton este az Első Győri Lions Club. Az estet a köszöntők során túl Szabó Andris és a Győri Balett fellépése tette még emlékezetesebbé. Az omegás Benkő László szerint „...elbitangolt világunkban a Lions egyfajta kapaszkodó." Tovább olvasom