Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Megyénkbeliek is tüntettek

Magyarország - Az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása elleni, főként a széles társadalmi egyeztetést hiányoló szombati szakszervezeti tüntetésen több, a munkavállalói érdekképviseletekhez tartozó megyénkbeli vett részt a fővárosban.
– Az egészségbiztosítás fontos kérdés mindannyiunk számára, tartunk tőle, hogy a változtatások nyomán jóval drágább lesz, ezért fontos, hogy ne döntsenek nélkülünk – mondta a Kisalföldnek Rónaszéki István, aki egy győri gépipari üzemben dolgozik és a Vasas Szakszervezet tagjaként több társával vett részt a tüntetésen. – Szeretném tudni, mit jelent az egyes emberek számára az átalakítás. Ez volt rendezvényünk lényege, amit jól elmondtak a szakszervezeti szövetségek vezetői.

Rónaszéki Istvánnak a megmozdulásról felemás érzései vannak. Egyrészt a befüttyögések miatt, másrészt azért, mert úgy látta, a helyszínen a média azokat a politikusokat rohamozta meg, akik megjelentek a munkások között, mellett.

A húsiparban dolgozó, kapuvári Pászli Tibor nem a magánosítást ellenzi, a mikéntjétől tart. Őt nem zavarta, hogy a szakszervezeti ágazatok tábláit, zászlóit tartó munkavállalók között politikusok is megjelentek. Szerinte nekik és az árpádsávos lobogóknak sem sikerült elvonni a figyelmet törekvésükről.

– Igaz, jól látható helyen, a színpad közelében, de a kordonon kívül, elkülönülve csoportosult az árpádsávos lobogót tartók kis csapata. Az sem igazán derült ki számunkra, szimpatizálnak-e céljainkkal vagy ellenzik azokat – tette hozzá Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) megyei képviselet-vezetője, aki úgy véli, külsőségeiben és hangulatában is megmaradt szakszervezetisnek és a tőlük megszokott módon rendbontás nélkülinek az esemény.

– A tér tele volt munkavállalókkal, soproni, győri, kapuvári szakszervezetiseket, vasúti dolgozókat, pedagógusokat, kereskedelmi alkalmazottakat is láttam. Pontos számot nem tudok mondani, mert külön szerveztük meg az utazást, de akivel csak beszéltem, mindenki egyetértett közös törekvésünkkel, azzal, hogy elutasítjuk a kockázatközösség felszámolását, az üzleti célú egészségügy létrehozását. Reméljük, lesz hatása a tiltakozásnak és lesz még egyeztetés erről a kérdésről, mielőtt elfogadják a törvényhozók.

Az öt szakszervezeti konföderáció – a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az MSZOSZ, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – együtt hirdette és szervezte meg a tüntetést. Csatlakozott hozzájuk a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Élőlánc Magyarországért, a Szociális Fórum és az orvosi kamara is. A legtöbben kétezer körülire becsülték az összegyűltek számát. A demonstráció végén az öt szakszervezet vezetői felolvasták felhívásukat, amelyet az Országgyűlés elnökéhez intéztek. Arra kérik Szili Katalint, hogy segítse elő az érdemi társadalmi párbeszédet az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korán leesett az első hó

Győr-Moson-Sopron - Készülnek az útkezelők, szerelik a hótolókat és egyéb gépeket a következő… Tovább olvasom