Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Megyei árvízi összefoglaló

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a számára meghatározott feladatokat elvégezte

A dunai árhullám levonulását követően nem értek véget a feladatok, a felborított hétköznapi állapotokat mielőbb vissza kellett állítani. Azokon a területeken, ahol már a védekezést befejezték megkezdődhetett az elöntéssel érintett területek mentesítése és fertőtlenítése, az ideiglenes védművek visszabontása, illetve az ilyenkor elengedhetetlenül szükséges szúnyoggyérítés - tájékoztatta portálunkat Dobos Viktória szóvivő.

Dr. Bakondi György tű. altábornagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatóját nevezte ki Orbán Viktor országos szinten a helyreállítási és mentesítési munkálatok koordinálásáért felelős helyreállítási biztosnak. A várható feladatok végrehajtására létrejött a megyei helyreállítási operatív törzs, azért, hogy a munkálatokat gyorsan és hatékonyan lehessen elvégezni. Győr-Moson-Sopron megyében tizenhét településen zajlott árvízi védekezés. Minden érintett település kapott egy összekötő tisztet, aki az volt a feladata, hogy a munkálatokat szervezze és koordinálja. A polgármesterek utólag azt mondták a rendszer jól működött.

A megyei helyreállítási operatív törzs először is felmérte az árvízzel elöntött területeket és ütemtervet készített a mentesítésre.

A fertőtlenítést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság koordinálásával és a megyei szakigazgatási népegészségügyi szervével és az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságával és az önkormányzatokkal szorosan együttműködve hajtották végre. Mind a tervezés mind a fertőtlenítés időszakában szakmailag megalapozott, konstruktív és hatékony volt az együttműködés. A fertőtlenítést naponta négy mentesítő jármű tizennégy fővel végezte, a munkában részt vett a katasztrófavédelem összekötő tisztje, valamint az szakigazgatási szerv képviselője. A fertőtleníteni huszonegy településen száz hektáron kellett.

A mentesítési munkálatokat a megyei iparbiztonsági főfelügyelő koordinálta, a munka az ütemtervnek megfelelően az abban megfogalmazott pioritások mentén zajlott.

A mentesítéshez, amelyet három nap alatt hajtottak végre, olyan széles spektrumú anyagot használtak, amely nem jelentett veszélyt sem emberre sem növényi kultúrára.

A ideiglenes gátakat visszabontani ugyanakkora feladatot jelentett visszabontani, mint azokat felépíteni. A megyei katasztrófavédelem minden lehetséges eszközt felhasznált az önkéntesek toborzására, és végezte az önkéntesek regisztrációját és helyszínre irányítását. Nagy segítséget jelentett a középiskolákban meghirdetett önkéntesség. A felhívás hatására több száz diák jelentkezett a homokzsákok elbontásában a tanév végeztéig. Az országos helyreállítási törzsön keresztül igényeltünk fogvatartottakat az Országos Büntetés-végrehajtási Intézettől.

Legelőször a településeken belül épített ideiglenes védműveket bontása kezdődött el, ez több mint 200 kilométeres szakaszt érintett. Kiemelt figyelmet kapott az önkormányzati védekezést folytató Gönyű, Mecsér és Dunaszentpál. A homokzsákok visszabontását a vízügyi szakemberek határozták meg. A helyreállítás során a vízügyi szakemberek javaslatára kerültek visszabontásra a védművek, ahol közel 635 ezer homokzsákot bontottak el.

A visszanyert homokzsákokat és homokot az Országos Tisztifőorvos ajánlásának megfelelően használhatták fel az önkormányzatok. A települések életének normalizálása után sort került a településeken kívül lévő ideiglenes védművek visszabontására, a feladatok koordinálását itt is a megyei helyreállítási törzs végezte, de oroszlánszerep jutott a közútkezelőknek is, hiszen hatalmas mennyiségű anyagot kellett nagyon rövid időn belül elszállítani ezekről a helyekről. A Duna vonalán számos helyen kellett a már meglévő gátat megerősíteni és magasítani, ezeket az anyagokat szintén el kellett távolítani a vízügy és a katasztrófavédelem irányítása mellett.

A szúnyogirtással, illetve gyérítéssel megbízott katasztrófavédelmi szakemberek irányításával június 15-én megkezdték a gyérítést a Szigetközben, eddig 33 284 hektárnyi területen permeteztek. Az elöntött területen és az érintett települések körzetében folyamatosan ellenőrzik a szúnyogirtó akciók hatékonyságát.

Összességében elmondható, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a számára meghatározott feladatokat elvégezte, ebben nagy segítséget nyújtott, hogy az árvízi védekezést követően is a társadalmi összefogás kiemelkedő volt megyénkben. A térségből, valamint az ország több megyéjéből is érkeztek önkéntesek, akik erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy a településeken élők élete normalizálódjon. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy sikert ért le a Kontraszt Fotográfiai Társaság - fotók

A közelmúltban alakult győri székhelyű Kontraszt Fotográfiai Társaság kimagasló sikert ért el a… Tovább olvasom