Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Megújult a győri Lepke utca - fotók, videó

Az átépítéssel valójában egy teljesen megváltozott, új utcakép született.


Szerda reggel ünnepélyesen átadták a győr-szabadhegyi Lepke utca 147 millió forintból felújított, Levendula utca és Vak Bottyán utca közötti szakaszát.

Az eseményen részt vett Borkai Zsolt polgármester, Simon Róbert Balázs alpolgármester, aki a szintén megjelent Hajszán Gyulával együtt helyi képviselő, Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője és Szabó Dezső, a kivitelező Strabag kft. főépítésvezetője.

Szabadhegy városrész Jereváni út - József Attila út - Szent Imre út - Celldömölki vasútvonal által határolt tömbön belüli úthálózata bitumenes bevonatokkal stabilizált útburkolatokból állt a 2000-es évek közepéig.

Megújult a győri Lepke utca. Fotók: Cseh Róbert

A '60-as években még földutakon lehetett közlekedni az utcákban, míg a '70-es években elterjed megoldásként a poros földutakat, makadám utakat a gyárakból kivont fáradt olajjal vonták be. A fekete, kellemetlen szagú bevonatra napokig nem volt ajánlott autóval ráhajtani. Ez volt a porolajos korszak. A '80-as években bitumen alapú, bazaltzúzalékkal stabilizált bevonatokat kaptak az utcák. Napjainkban az ilyen burkolatok nem igazán alkalmasak a közlekedésre, nem megoldott a víz elvezetése és minden év tavaszán és őszén a kátyúzási listák élén szerepelnek. Átépítésük feltétlenül szükségessé vált.

A vasúttól délre eső szabadhegyi terület közterületi fejlesztése a csapadékvíz elvezetésről szóló koncepció szerint történik. Elsőként 2006-ban épült meg az adyvárosi tározótóba vezetett, 500 liter/sec kapacitású olaj-és iszapleválasztó műtárgy a Praktiker áruház mellett, melyhez 2008-ban tudott csatlakozni a vasút alatt átvezetve a szabadhegyi rendszer a Pannónia utcánál.

Videó: Cseh Róbert

A kiépítéshez szükséges költségek ütemezése miatt a megvalósítás is ütemenként halad előre. A tavalyi és az idei lakóutca programból összesen 147 millió forintból megvalósulhatott a Lepke utca felújítása a Levendula utca és Vak Bottyán utca között 400 méter hosszon. Az új útburkolaton összegyülemlett csapadékvíz a már korábban kiépített Levendula és Gyöngyvirág utcai rendszeren keresztül, valamint a Praktiker melletti szűrő műtárgyon át jut az adyvárosi csapadékvíz tározó tóba.

A felújítás során a költségek lehetővé tették, hogy az utca teljes szélességében megújuljon, és a legtöbb közterületi - infrastrukturális - problémát orvosolni lehessen. Az útburkolaton kívül új járdaburkolat készült, peron jellegű sziget épült a szelektív hulladékgyűjtő edényeknek a Gyöngyvirág utca és Gábor Áron utca között, melyhez leállósávot is építettek. A szegélykő autóval is járható kivitelben készült úgy, hogy ahhoz 1-1 méter széles gyephézagos burkolás épült, mely a parkolást, leállást szolgálja.

Az átépítéssel valójában egy teljesen megváltozott, új utcakép született. A hat méter szélesre épített Lepke utca a rá merőleges utcák feltárását is szolgálja, ennek preferálása miatt nem épültek sebességcsökkentők, ugyanakkor érdemes figyelniük a közlekedőknek, mert a csomópontokban maradt a jobb kéz szabályozású elsőbbségadási kötelezettség.

A felújítás során összesen 514 méter hosszon épült új csapadékvíz elvezető csatorna, 783 tonna aszfaltot dolgoztak be és 1290 méter hosszon épült útburkolatot és járdát szegélyező szegélykő elem.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudta? Új járáshoz csatlakozott a települése - Többet kell utaznia?

Megyénkben 12 községben döntött arról a képviselő-testület, hogy másik járáshoz csatlakozik. A… Tovább olvasom