Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Megújulhat a kultúra védett háza

Kajárpéc - Közel 30 millió forintot nyert helyi védettség alatt álló kultúrházának felújítására a községi önkormányzat a LEADER vidéki örökség megőrzését támogató pályázatán.

Fennállásának 900. évfordulóját nem éppen hagyományos módon – sok más mellett – kultúrház építésével ünnepelte 1937-ben Kajár.

Ahogy Laki György polgármester szavaiból kiderült: korszerűségével a korszak színvonalát jóval meghaladó, ma már helyi védettség alatt álló épület a kezdetektől a település kulturális életét, öntevékeny csoportjait, klubjait szolgálta, illetve közösségi rendezvényeinek ma is otthona. Legutóbb a kilencvenes évek végén újították fel a kultúrházat, így mostanára időszerűvé vált a teljes külső rekonstrukció.

Legutóbb a kilencvenes évek végén újították fel az 1937-ben épült kajárpéci kultúrházat, így időszerűvé vált a teljes külső rekonstrukció, amelyhez közel 30 millió forintot nyertek. Fotó: Bertleff And
Legutóbb a kilencvenes évek végén újították fel az 1937-ben épült kajárpéci kultúrházat, így időszerűvé vált a teljes külső rekonstrukció, amelyhez közel 30 millió forintot nyertek. Fotó: Bertleff András

– A LEADER vidéki örökség megőrzését segítő pályázatán ehhez közel harmincmillió forintot nyertünk. Ebből valósulhat meg a teljes nyílászáró- és tetőcsere, az épület külső hőszigetelése, akadálymentesítése. Az utóbbit az intézmény mellékhelyiségében is megtesszük – említette Laki György, majd hozzátette: – Ezzel együtt átalakul, megszépül a faluközpont arculata is. A több mint hetvenéves kultúrház környékét parkosítjuk, egy része díszburkolatot kap, illetve a parkon át – közlekedésbiztonsági szempontból fontos – sétautat alakítunk ki. Ha a környezet megújul, az épület lehetőségei is ˝továbbnyúlnak˝, amit később – többek között – szabadtéri színpaddal is erősíteni akarunk.

A polgármester hangsúlyozta: már februárban kezdődnének a munkák, de egyelőre még csak értesítést, határozatot kaptak a LEADER-pályázaton nyert milliókról, a támogatási szerződés még sehol, ami elbizonytalanítja őket abban a tervükben, hogy a projekt idén megvalósulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás – Megelevenedik Erdély

A székelyvarsági művésztelep alkotóinak kiállítása látható február 13-ig Győrben a Petz Aladár… Tovább olvasom