Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Megnyílt Sarmaság László tárlata

Sarmaság László győri festőművész tárlata Ecce Homo címmel nyílt meg.

Január 19-én, kedden megnyílt Győrött a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár galériájában Sarmaság László Kormos István-díjas győri festőművész Ecce Homo című tárlata.

A művész katarktikus hatású festményeink az ember, az emberi sors áll középpontban. A festőművészt és a közönséget dr. Ottófi Rudolf alpolgármester köszöntötte, a kiállítást dr. Bereczky Loránd művészettörténész nyitotta meg. Maszlai István győri Jászai-díjas színművész Szabó Lőrinc az Egy álmai című versét mondta el. A művész alkotásai drámai hatásukkal elgondolkodásra késztetik a befogadókat az életről, hazánkról, az emberi sorsról. Sarmaság László szerint csak az fogadható el műalkotásnak, amelyben a szép, a jó és az igaz együtt van jelen. Minden más törvényszerűen ki fog hullani a történelem szigorú rostáján.

A tárlat február 5-ig látogatható, hétköznap 14–18 óráig.

Megnyílt Sarmaság László tárlata - fotó: Szük Ödön

Olvasóink írták

 • 3. kraszip 2010. február 01. 09:15
  „T. Leon60!
  Igaza van!”
 • 2. Leon60 2010. január 24. 10:04
  „Tisztelt szúnyog!
  Maga már megint nem mond igazat.
  Ha nem tetszik Önnek valami, jóindulatból javaslom, inkább mondja ezt kérem:
  Én nem értem ezt a zenét.
  Én nem értem ezt a képet.”
 • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. január 24. 07:12
  „Ez a hármas ,,meghatározás", szép, jó és igaz túl tanáros, katedrás. Egy művész nem így gondolkodik, csupán ki akar fejezni valamit, nem hinném, hogy a komoly és magas szintű szakmai tudáson, ami a képzőművészet esetében elsősorban a rajz, és az aranymetszésen kívül volna egyéb, ami igazán lényeges.
  De ha elfogadjuk Sarmaság definícióját, akkor örömmel tölt el egy régi vitám emléke Bartókról. Arról volt szó, hogy utálom Bartókot, mert a zenéje (zene?) nem szép, egyszerűen nem jó hallgatni. Vitapartnereim végső érve az volt, hogy DE IGAZ! Tehát szerintük nem baj, ha nem szép, az se olyan nagy tragédia,ha nem jó hallgatni, a fő, hogy igaz legyen. Igaz ami igaz, le van írva, kottába, tehát igaz, ott van. Más kérdés, hogy minek? Mert egy-két elszállt muzsikuson kívül a nagy zenehallgató közönség a mai napig utálja, nem kell neki, nekem se. Milliónyi klasszikus zene felvételem van, de egyetlen sincs ettől a csörömpölőstől.
  Visszatérve a három alapértékhez, a festészetben is úgy van ez, mint a zenében. Először legyen jó szakmailag, mert ez részben föltétele annak, hogy szép is lehessen. De hogy igaz-e, azt hiszem, lényegtelen.
  Ha megnézünk egy Egry vagy Munkácsy festményt, kutatjuk-e, hogy igaz-e az ábrázolt táj, napszak, fényviszony, alak,tárgy vagy bármi a képen? Ugye nem! Azt viszont azonnal ézrevesszük, ha szakmailag nem stimmel valami, azt pedig azonnal meg tudjuk állapítani, hogy szép vagy nem.
  Túl kell emelkedni a katedrán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi éjszakázás

˝Vendéglátásban kisegítőként szombat, vasárnap dolgozom órabérben. Mennyi éjszakai és hétvégi pótlék… Tovább olvasom