Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Megnyílt a 3,5 milliárdos Munkácsy-tárlat

Győr - 3,5 milliárd forintra becsülik annak a 33 Munkácsy-képnek az értékét, amelyből – és egyéb relikviákból – szombaton nyílt kiállítás a Vastuskós házban. Az első percekben húszan váltottak belépőt.


A győri Sipos Lászlóné, és nyolcéves unokája, a Németországban élő Matthias Stefan Stoferok volt a szombaton 10 órakor megnyílt Munkácsy-kiállítás első két látogatója.

Munkácsy-képek mellé meggypálinka ajándékba

Nem tudtak róla, de gyorsaságukkal kétszeresen jól jártak: nagyon hamar megnézhették a fantasztikus tárlatot, ráadásul ajándékot is kaptak.

Cziglerné Molnár Mártától, a Győr városi kártyaprogram képviselőjétől és Nagy Lajostól, egy fotólabor vezetőjétől digitális képkeretet, Perger Gyulától, az idén 150 éves múzeum igazgatójától egy díjnyertes megyei meggypálinkát kaptak.


Perger Gyula múzeumigazgató és a meggypálinka.
Perger Gyula múzeumigazgató és a meggypálinka.


"Azért jöttünk most, mert az unokám itt van"

"Nagyon örülök, hogy láthatom a tárlatot. Tavaly Budapestre, a Galériába nem tudtam elmenni, mert dolgoztam. Azért jöttünk most, mert az unokám itt van; mire legközelebb Magyarországra jön, már bezár a kiállítás" – mondta Sipos Lászlóné a Kisalföldnek.


Nagyi és unokája a nyitónapon.
Nagyi és unokája a nyitónapon.


Kérdésünkre azt is elmondta, rendszeresen jár kiállításra, de nem csak Győrbe, hanem a fővárosba. A képzőművészeten kívül is sok minden érdekli, így a mezőgazdasági múzeumtól a természettudományi múzeumig számos gyűjteményt felkeres.

Több mint harminc kép, személyes relikviák

Ahogy arról már korábban többször írtunk, az Amerikában élő magyar származású üzletember, v. Pákh Imre magángyűjteményéből és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származó reprezentatív válogatás három hónapig látható a Xantus János Múzeum Széchenyi téri Vastuskós házában.

A tárlat több mint harminc képből és mintegy 50, a művészhez kapcsolódó relikviából áll. Megtekinthető például az Ásító inas, A kis cukortolvaj, a Konyhában című alkotás, valamint az először most kiállított Férfiportré.


Ásít az inas.
Ásít az inas.


A tárgyak között látható Munkácsynak a párizsi világkiállításra szóló fényképes belépője, egy pozsonyi szálló menükártyája, a millenniumi ünnepségek egyikén róla készült fotó is.

Használják a Kisalföld-hűségkártyát!

A tárlat értéke miatt rendkívüli biztonsági intézkedésekre volt szükség. Biztonsági őrök őrzik a festményeket, a kiállítótermekben infrakamerák védik a műalkotásokat, a Széchenyi téren és környékén pedig sűrűbben járőröznek a rendőrök.

A Kisalföld-hűségkártya tulajdonosai 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a teljes árú felnőttjegyet, vagyis 1600 helyett 1440 forintért. A diákjegy (6–18 év) 800 forint, mint ahogy a nyugdíjas is (62 évtől). A családi jegyet 3000 forintért árulják, a csoportok kedvezmény kapnak.

Olvasóink írták

 • 11. gep54 2009. április 06. 09:33
  „Sziasztok! A kiállított képekről készült-e leírás mondjuk egy művészettörténész tollából. Ha van ilyen, hol lehet hozzájutni. Hasznosabb lenne így megnézni a képeket. Ha valaki tudja kérem jelezze. Köszönöm.”
 • 10. gyugyu1 2009. április 05. 21:11
  „Talán nem vitatkoznák rajta,hogy olcsó vagy drága /a gyerek félhavi bölcsöde ára/ , de engem inkább az irritál,hogy nagyon sok iskolás nem jut el erre a nyögyörű kiállitásra,akik még fogékonyak a szépre-jóra. Akkor amikor nincs lehetőségük megtekinteni azokat a képeket amiről tanulnak,akkor ez a bőkezü városvezetés 290 millió vissza nemtéritendő hitelt nyujt az ETO stadionnos Tarsoly Cs. vezette cégnek !!! Adtak a kultúrának !!! És miért vissza nem téritendő kölcsönt !!! ?? Plázák,üzltközpontok,bevásárlóközpontok ,boltok, tucatjai épülnek Győrben, de lassan kifogy belőlük a vevő ! Ez az összeg nem fog hiányozni a város költségvetéséből ??? Száz sokkal jobb helye lett volna ennek a pénznek ,vajon kinek fognak elszámolni a felhasználásával !!?? /senkinek /. Vagy a képviselőtestület nem értesült róla,hogy válság van ? /valaki árulja el nekik /. Vissza a tárlatra, inkább a fiatalság támogatására forditsanak nagyobb összeget,mert az épülésükre szolgál meg fog térülni.”
 • 9. Truder 2009. április 05. 18:51
  „Nagyon klassz!Örülök neki!Főleg annak,hogy megfizethető!Egy családi jegy áráért még egy jó könyvet sem lehet kapni,és ez mozijegy sem kerül kevesebbe négy embernek...hozzáállás kérdése.”
 • 8. pampus 2009. április 05. 06:17
  „Nahááát Te már másképp nem jutsz sikerélményhez? Kérlek, hogy azért, azt ne tedd közzé, hogy töltött paprika ízű volt a nyalásod.”
 • 7. Nahááát 2009. április 04. 21:17
  „pampi, te szellemi nyomorult, kezeltesd végre magad. Barom!”
 • 6. pampus 2009. április 04. 20:30
  „Szinte hallani az ásítást! Ez már olyan mit a vallási révületben, azt látni, hogy az "szent" kép vért könnyezik!”
 • 5. hidas 2009. április 04. 19:41
  „A 62 év alatti nyugdíjas miért nem vehet nyugdíjas belépőt?! Ennyivel a város is hozzájárulhatna, hogy pl. a rokkantnyugdíjasok is meg tudják nézni ezt a valóban szép kiállítást! Vagy erre már nem telik az egyik leggazdagabb városnak?”
 • 4. Zitus63 2009. április 04. 17:40
  „Tessék választani!

  Megnézni egy ritkaságszámba menő kiállítást vagy beülni a Plaza-moziba egy véres akciófilmre pattogatott kukoricával a kézben...Ez utóbbi szerintem többe is kerül, mint a legdrágább belépő a kiállításra. Mindenki döntse el maga, hogy melyiket tartja értékesebbnek!
  Az "Ásító inas"-sal szemtől szembe állni - ezt az érzést ki kell próbálni!

  Zitus”
 • 3. viperetta335 2009. április 04. 15:21
  „Szerintem,aki internetezni tud,az erre is tud áldozni,már bocs.Két nyúllal vegyél kevesebbet.Ez nem "borsos" ár.”
 • 2. Catherina 2009. április 04. 14:42
  „Elhiszem ,hogy ez egy életre szóló emlék lehet ,de a mai árakhoz képest a belépő meglehetősen borsos. sajnálom ,hogy így nem tudom megnézni.”
 • 1. Soleil 2009. április 04. 14:23
  „Szerencsések vagyunk, hogy a városunkban jöttek ezek a remek műkincsek, köszönet érte mindenkinek, aki hozzájárult a megszervezéshez és lehetővé tette a kiállítást!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépes játékpályázatot hirdettek a Munkácsy-képekre

Győr - A Kreativitás és Innováció Európai Éve alkalmából a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és… Tovább olvasom