Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Megint lecsap a kalapács

Győrben ritkán szerveznek aukciót és még ritkább az olyan alkotás, melynek kikiáltási ára hatnullás.

– Győrben inkább csak szenvedélyből rendez egy kereskedő aukciót, nem üzleti érdekből – állítja Tóth Virgil, aki régiségekkel foglalkozik. December 17-én, szombaton délután négy órakor tart művészeti árverést az Almáriumban, de a kalapács alá kerülő alkotások már megtekinthetők Schweidel utcai galériájában.

Mohi Sándor Tökös csendélet című festményére is licitálhatnak az aukción
Szerinte megyénkben szűk a vevők köre, Budapest az igazi helyszíne az izgalmas licitálásoknak. Azért próbálkozik most mégis hasonlóval itt, mert érdekes darabokból álló anyag gyűlt össze nála. Akik beadták hozzá tulajdonukat árverésre, az aukció miatt jobb árakat remélnek, a vevők pedig abban bíznak, hogy kikiáltási áron juthatnak műtárgyakhoz.

Több mint száz tétel kerül kalapács alá, többnyire festmény, néhány ékszer, ezüsttálca, szobor, porcelán. A legalacsonyabb áron, 3000 forintért Róna Emy Róka és a holló című rajzát, a gyermekkorunk mesekönyveiből ismert illusztrációt kiáltják ki. A legnagyobb szám az árverési katalógusban a 4 millió 200 ezer, amely Máttis Teutsch János Együtt című festményének neve mellé került. Az aukcióra kerülő művek alkotói közül a nevesebbek közé tartozik: Kádár Béla és Mácsai István. A helyiek közül Kovács Margit, Békéssy Leó, Tóvári Tóth István, Cziráki Lajos.

A képeket, tárgyakat művészettörténész vizsgálta meg, garanciát pedig az jelent, hogy az aukciószervező visszaveszi a művet, ha kiderülne, hogy nem eredeti.
Tóth Virgil arra számít, hogy a tételek 30–50 százaléka kel el. Úgy véli, karácsony előtt, amikor a legtöbben műszaki cikket vesznek ajándékba, sokan elfelejtik, hogy azok ugyan kellemesebbé teszik életünket, de hamar elvesztik értéküket, a régiségek, a műalkotások viszont nem.
Hogy mennyire értékes egy kép, azt hamar megmondja egy hozzáértő, hogy melyik a jó kép, azt a kereskedő szerint bárki könnyen megállapíthatja: az, amelyik vonzza a tekintetet. Bővebb információ a www.almarium-gyor.hu honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncban világbajnokok

Németország egyik ismert sportközpontjában, Riesában a közelmúltban rendezték meg a divat- és… Tovább olvasom