Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Meghalt Gombár Judit, aki a Győri Balett pótanyja, a művészet papnője volt

Gombár Judit, díszlet- és jelmeztervező, a Győri Balett Örökös tagja hosszú, türelemmel viselt betegség után május 28-án elhunyt.
A művész egyre romló egészségi állapotáról a Győri Balettben is tudtak, Kiss János balettigazgatót mégis lesújtotta a szombat délutáni hír, hogy a társulat egyik alapítója meghalt. A veszprémi kortárs táncfesztivál esti előadására készültek a táncosok, mikor a két próba közti szünetben megérkezett a halálhír Gombár Judit testvérétől.

Tudtuk, hogy annyira súlyos beteg, ami miatt már nem lehetett Győrbe áthelyezni a kezelését, ahogy szerette volna. Nem csak egy rendkívüli művészt veszítettünk el, hanem a pótanyánkat is - mondta Kiss János. - 1977- ben ismertem meg gyönyörű nőként és megszállott, elhivatott művészként.

A híre jóval megelőzte a személyes találkozást, hiszen munkáit ismertük Eck Imre pécsi társulata és Bejart révén. Az alkotás mellett a tanítás volt a legfőbb elhivatottsága. A külföldi turnékon vitt minket múzeumokba és átadta a tudását. A művészet papnője volt, aki mindent alá rendelt az életében, hogy azt szolgálhassa.

A család és a társulat közösen szervezi a gyászszertartàst, Gombár Judit végakaratának megfelelően az Óbudai temetőben helyezik örök nyugalomra.

Korábban írtuk:

Gombár Judit Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, a Győri Balett Örökös tagja hosszú, türelemmel viselt betegség után 2016. május 28-án elhunyt. Gombár Judit 79 évet élt. Temetéséről később intézkednek.
 
Gombár Judit 1937. szeptember 13-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola jelmeztervezői szakát is. Ebben az időszakban lett a pécsi Nemzeti Színház tagja, és ekkor kötötte össze az életét a balettel.

Pécsett és az Operaházban főleg balettekhez tervezett jelmezeket, de szerződött tervező volt Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon és a Népszínházban is. Miközben állandóan dolgozott a Pécsi Balettnek, 1972-1979-ben Markó Ivánnal együtt tagja volt Maurice Béjart világhírű balett társulatának is.

1979-től a Győri Balett egyik alapítójaként, jelmez- és díszlettervezőként meghatározó szerepet játszott a társulat irányításában és művészeti iskolává alakításában. Művészetét 1984-ben Jászai Mari-díjjal, 2002-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2005-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel, 2007-ben Táncművészetért díjjal, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

A gyászoló család és a Győri Balett társulata 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy szúnyogirtó repülőgép Győr külterületén - Kiemelték a gép szárnyát - Új fotók, videó

Lezuhant egy szúnyogirtó repülőgép Győr külterületén - Kiemelték a gép szárnyát - Új fotók, videó
A pilóta szinte csodával határos módon viszonylag könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. Tovább olvasom