Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Megfejtette a speci titkát

Nem a Specziál család egyik tagjáról, és nem is a Spezial márkájú vágógépről, hanem a Specialité néven gyártott töltött ostyaszeletekről nevezik Győrben speciálnak a nápolyit – állítja a kekszgyár ipartörténeti bizottságának korábbi vezetője.
  
Egyetlen cikknek indult, háromrészes sorozat lett abból a témából, hogy miért nevezik speciálnak a töltött ostyaszeletet az országban egyedüliként Győrben és környékén. A kifejezés eredetének tisztázására az apropót az adta, hogy a lapunk „Ilyenek vagyunk" kampányának részeként elkészült győri plakátra felkerült a mondat: „Specinek hívjuk a nápolyit." Arra kértük olvasóinkat, hogy aki tud valamit ennek okáról, jelentkezzen szerkesztőségünkben.

Akkor egyedül Marczaliné Specziál Andrea tette ezt meg, aki édesanyjával együtt arról számolt be, hogy a családi hagyomány szerint nagypapájáról, Specziál Ernőről, esetleg az ő testvéréről, Specziál Jánosról keresztelhették el az édességet. Mindketten a győri kekszgyárban dolgoztak (Kisalföld, 2015. június 25.).

Jelencsics József egykor a kekszgyár ipartörténeti bizottságát vezette, és számos relikviája van a vállalat múltjából. Fotó: Bertleff András
Jelencsics József egykor a kekszgyár ipartörténeti bizottságát vezette, és számos relikviája van a vállalat múltjából. Fotó: Bertleff András 


Ezek után Balogh József, Győr korábbi tanácselnöke és polgármestere – 1964 és 1970 között kekszgyári dolgozó – is elmondta a maga verzióját. Szerinte a névadó az a keletnémet, Spezial márkájú vágógép volt, amely felszeletelte a nápolyikat (Kisalföld, 2015. június 27.).

Erre Jelencsics József azzal kereste meg lapunkat, hogy biztosan tudja, mi a szó eredete. „Négy évtizeden át, 1996-os nyugdíjazásomig dolgoztam a győri keksz- és ostyagyárban elsősorban bel- és külkereskedelmi területen, de emellett a vállalat ipartörténeti bizottságát is vezettem. Annak idején minden nagyobb cégnél működött ilyen" – mesélte, és közben egy fényképalbumba ragasztva mutatta a gyár elődje, a Koestlin relikviáit: cukorkacsomagolásokat, levéltári dokumentumokat, díszdobozokat.

„Azt a kérdést is kutattam, hogy miért nevezik a speciált nápolyinak. Megtaláltam a magyarázatot. A gyár a két világháború között, valószínűleg a harmincas évektől Specialité néven gyártott töltött ostyaszeleteket. Ez ugyan nem volt tömegtermék – a vállalat fő profilját egyébként is a teasütemények jelentették –, de Győrben annak számított, amikor ugyanis a gép szeletekre vágta a nápolyit, a széle megmaradt, amit a törött darabokkal együtt olcsón eladtak. A gyár annak idején nemcsak győr-szigeti telephelyén, hanem a Baross úton is működtetett boltot, ahol ehhez hozzá lehetett jutni.

És miután ezek az áruk szépséghibásak, így selejtesek voltak, de éppen olyan finomak, nagyon sokan vásároltak is belőle. A Specialitéből rövidült speciál, majd speci kifejezés így aztán Győrben és környékén mindenféle nápolyi megnevezésére szolgált" – fejtette ki Jelencsics József.

A nyugdíjas szakember hozzátette: Specialité néven a szocializmus idején is gyártott töltött ostyaszeleteket a kekszgyár, az ötvenes évek második felében – amikor ő odakerült dolgozni – még biztosan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismeri? Vonaton lopott egy férfi

A gyanú szerint a férfi az Ausztria és Magyarország között közlekedő vonaton az egyik utastól… Tovább olvasom