Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Még van pénz parlagfűirtásra

Győr-Moson-Sopron - Már látható, hogy az idei szezonban több parlagfűre lehet számítani, mint tavaly. Az önkormányzatok még mindig pályázhatnak „parlagfűirtó" közhasznú munkások alkalmazására.
A július közepi nagy esőzések nyomán az aratások után hatalmas burjánzásba kezdett a parlagfű a megyében az elmúlt két hétben, napok alatt duplájára nőtt a növény- és talajvédelmi igazgatóság zöldszámára (06-80/204-946) érkező bejelentések száma. Tegnap 152-nél tartottak, ebből 25 esetben már a kényszerkaszálást is elvégeztette a külterületi bejelentésekért felelős hatóság, s összesen közel másfél millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az elhanyagolt telkek tulajdonosaira.

A legtöbb bejelentés egyébként – az összes hívás több mint hatvan százaléka – Győrből és környékéről érkezett, a legnagyobb, 9,5 hek- táros fertőzött területre pedig, amelyet le- kaszáltak, Répceszemerén bukkantak – hangzott el a „Parlagfűmentes Régióért" Koordinációs Munkabizottság tegnapi tájékoztatóján. Idén 23 település részesült – az önkormányzaton vagy civil szervezeteken keresztül – 70–150 ezer forintos támogatásban a parlagfű elleni védekezéshez Hegykőtől Ravazdig.

Ebből a pénzből hol kaszálást, hol lakossági parlagfűgyűjtő akciót, hol felvilágosító előadásokat rendeztek, Darnózselin például kaszálóversennyel ösztönözték a helyieket a gyomnövény eltüntetésére.
Szeptembertől változik a kiszabható bírságok összege: az alsó határ az eddigi 20 ezerről 15 ezerre csökken, a felső azonban az eddigi ötmillió forint háromszorosa lesz. Szabó Gábor, a növény- és talajvédelmi igazgatóság regionális vezetője szerint erre szükség is van, hiszen egy nagyobb, 10–20 hektáros, száz százalékban fertőzött terület annyi allergén pollent juttathat a levegőbe, ami szinte hatástalanítja a kisebb léptékű megelőzést a környéken.

Olvasó-tudósítónk küldte: A győr-ménfőcsanaki Málna utcában rengeteg a parlagfű – jelezte szerkesztőségünknek is egyik olvasónk, aki eddig hiába jelentette az illetékes hivatalnak, május óta nem kaszá
Olvasó-tudósítónk küldte: A győr-ménfőcsanaki Málna utcában rengeteg a parlagfű – jelezte szerkesztőségünknek is egyik olvasónk, aki eddig hiába jelentette az illetékes hivatalnak, május óta nem kaszá


Győr-Moson-Sopron a közepesen fertőzött megyék tartozik, s az ÁNTSZ múlt heti jelentése szerint a pollenkoncentráció is ennek megfelelő, míg a legfertőzöttebb megyékben már most a legsúlyosabb, úgynevezett „háromkeresztes" a riasztás. A talajvédelmi szolgálat idén kiemelten koncentrál a tarlókra, amelyekről az aratás után a gazdák sokszor egyszerűen elfeledkeznek... Csak belterületen a megyében idén eddig 800 fertőzött területet tártak fel – harmadukat lakossági bejelentés, a többi önkormányzati vagy hatósági „felderítés" nyomán –, s 949 felszólítást küldtek ki a hanyag tulajdonosoknak. A kényszerkaszálást már csak azért sem érdemes megvárni, mert a bírság kiszabása, akárcsak a parlagfű kiirtása, kötelező, azaz nincs mérlegelési lehetősége az önkormányzatnak vagy a hatóságnak.

A parlagfűszezon beköszöntével az önkormányzatok pályázhattak közhasznú munkások alkalmazására a munkaügyi központoknál, erre összesen húszmillió forintot nyerhettek. Ez az alap azonban félig kihasználatlan maradt, mert bár 64 település élt a lehetőséggel – náluk 91 alkalmi munkás tudott elhelyezkedni –, tízmillió forint még mindig felhasználásra vár. Akik most beadják pályázatukat, azoknak három hónapra, azaz november végéig biztosítja az állam, hogy a parlagfűirtást végzők bérének és járulékainak hetven százalékát állja.

Olvasóink írták

 • 3. Mekk Elek 2008. augusztus 18. 15:37
  „Mi van akkor, ha a Polgármesteri Hivatal nem vágatja le a parlagfüvet Kunszigeten? A jogszabály szerint nekik kell bejelenteni. A terület az övék több hektár parlagfű lengedez ott némán. A reklám szerint ez a gaztenger a Szigetközben van. Ezek szerint a Hivatal el is hiszi, hogy valóban ott van, és azért nem kaszáltatja le?”
 • 2. Maxioma 2008. augusztus 16. 11:52
  „Az Én allergiámat pedig az ilyen hülyék okozzák, mit amilyen Te vagy! Környezeti ártalom a gumigyár miatt? Mit gondolsz nem készült talán tanulmány, hogy miért kell egy vegyi üzem mellé telepíteni a termált? Igenis a legjobb, ha idegenek laknak a gyár mellett és nem a község állandó lakossága.
  Az a kis bűz, ami hétvégeken érezhető a falu egész tzerületén az pedig igenis elviselhető. A vállalat nagyon sok embernek ad munkát, gondolj a sok bevételre, amiből majd óvoda épül és megkezdi a működését a VA Gimnáziuma is!
  Fogadd el, hogy nem Te termeled a spanyolviaszt a gyomrodban!”
 • 1. Thermálfalu 2008. augusztus 16. 10:56
  „Kunszigeten a THERMÁLFALU projekt területén is van ebből a messze földön híres gyógynövényből.
  Jóllehet bezzegfaluban az allergiát nem ez okozza, hanem a minden hétvégén tüzelt hulladék-gumi, melyet az "üdülőterület" szélén lévő környezetkímélő nyugatról már rég kitiltott üzemben égetnek.
  A fenti okok miatt ott nem is írtják ott a parlagfüvet!
  Továbbá nem is vásárolnak telket sem az épeszüek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia: háromezer adag drog

Győr - A közelmúlt kábítószer-tragédiái után (és nyilván amiatt is) razziát tartottak Győrben. Az… Tovább olvasom