Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Még mindig túl sok a vegyszer

Győr-Moson-Sopron – Bács-Kiskun volt tavaly a parlagfű elleni küzdelem leggyengébb láncszeme. Megyénkben szorgalmasabban irtják a gyomokat – derült ki kedden a növényvédelmi szakirányítók továbbképzésén a Nyugat-magyarországi Egyetemen.

Dr. Halmágyi Tibor, a növény- és talajvédelmi központi szolgálat főigazgatója a szakembereket arról tájékoztatta, hogy szerte Európában, így hazánkban is „szűkül a kémiai növényvédelem eszköztára". Az Európai Unió 2009-re az összes jelenlegi hatóanyagot felülvizsgálja, és már most látható, hogy közülük mintegy száznak visszavonják a forgalmazási engedélyét.

Hazánk csatlakozásával az egyes növényvédő szerekre kapott ideiglenes felhasználhatóság határideje tavaly december 31-én lejárt, így például meg kell válnunk a korábban a házikertekben is közkedvelt, jellemzően a kukorica gyomirtására használt atrazinkészítményektől is. Ez a hatóanyag, bár az utóbbi időben csökkent a felhasználása, még tavaly is a hetedik volt az összesített eladói listán.

A 2009-re várható szigorítások a legnehezebb helyzet elé azokat a gazdákat állítják, akiknek szántóföldjén elszaporodnak a mezei pockok.

Ennek oka, hogy tiltó listára kerül a véralvadásgátló hatóanyagot tartalmazó Redentin 75 nevű készítmény is.

A kínálat szűkülése ellenére Magyarországon nem csökkent a felhasználás, tavaly is 24 ezer tonna, forgalmi értéken mintegy 63,7 milliárd forint értékű növényvédő szert permeteztek a földekre. Az előadó megjegyezte: Észak-Európa egyes országai a korábbi mennyiségnek már csak a felét használják.

A szakigazgatás átalakításáról szólva megemlítette, hogy a sorozatos leépítések következményeként mára összesen három talajvizsgálati labor maradt az országban, de szóba került ezek privatizálása is. Napirendre kerülhet a még meglévő 6 növényvédőszer-analitikai labor összevonása is az élelmiszer-egészségügyiekkel.

A korábbi hálózatból 1992 óta 30 labort számoltak fel, közülük 11 végezte a növényvédőszer-maradékok vizsgálatát. Az Európai Unió növény- és élelmiszer-egészségügyi ellenőrző rendszerét jellemzi, hogy hazánk e tekintetben még a leépítéseket követően is élenjárónak számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: megkezdődik a népszavazási kampány

Győr-Moson-Sopron - Mondjunk nemet a nemre – ezzel a szlogennel indította el népszavazási… Tovább olvasom