Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Meddig kell még eltűrni a szemetet?

Pér - Tűrnie kell-e háza tőszomszédságában az illegális szemétlerakót? – kérdezi a péri Horváth Gábor. A választ mindenki sejti, hivatalos megadása azonban sokmilliós kiadással járna.
Olvasónk több éve levelez a hatóságokkal az ügyben, kisregényt lehetne írni az előzményekről. Hasztalan igyekezetéből mostanra azt a következtetést vonta le, hogy a kárelhárítás várható költségei ismeretében minden hatóság – a környezetvédelemtől a talajvédelmen át a helyi önkormányzatig – igyekszik elhárítani a felelősséget.

A terület egy részét időközben földdel töltötték fel és ráépítették az új temetői ravatalozót.

Horváth Gábornak fényképsorozata van arról is, hogy a frissen ásott alapból még teherautó-gumi is előkerült. A rekultivációnak ez a módja nem töltötte el megnyugvással.

– Elképzelni is rossz, milyen anyagok kerülhetnek innen a talajvízbe, hiszen a mély fekvésű területet körülbelül húsz éve úgy kezdték feltölteni, hogy víz volt benne.

Horváth Gábor 1983-ban a szülei háza helyére építkezett. A telket két oldalról tó határolta, ez árokkal kapcsolódott az út másik oldalán lévő még nagyobb tóhoz. Az elmúlt tizenöt esztendőben akkumulátorokat, gépkocsialkatrészeket, műanyag kannákat, fóliákat, olajos- és növényvédő szeres flakonokat, hordókat, állati tetemeket, trágyát, sittet, háztartási gépeket, televíziót, számítógépet is látott az ide hordott hulladékban.

Április közepére elkészül a területről egy környezetvédelmi hatástanulmány. Addig marad a több ezer köbméter szemét.
Április közepére elkészül a területről egy környezetvédelmi hatástanulmány. Addig marad a több ezer köbméter szemét.

– A száradó fák is jelzik, hogy valami nem stimmel a talajvízben – toldja meg az elmondottakat. Már a családban előfordult komoly megbetegedést is ezzel hozza kapcsolatba. A telken zöldséget termelni nem mernek és az itt termő gyümölcsöt sem eszik meg.

Az önkormányzatnál Komjáti János jegyző elmondta, a környezetvédelmi felügyelőség utasítására várhatóan április közepére elkészül a területről egy környezetvédelmi hatástanulmány. A győri nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt keretében a terület egy részén, mintegy ezer négyzetméteren hulladékudvart létesítenek, az ehhez végzett próbafúrások alkalmával nem találtak különösebb szennyeződést.

Elismerte, hogy akár több ezer köbméter szemét is felhalmozódhatott itt. Az esetleges elszállításról szólva csak annyit jegyzett meg: eddig még a hazánkba szállított szemét nagy részét sem sikerült visszaszállítani Németországba...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vártak csodára, összefogtak

Nagyszentjános - Több mint egy év telt el azóta, hogy egy szinte tornádóerejű vihar letarolta a… Tovább olvasom