Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Mától új helyen a Petz-pszichiátria Győrben - fotók

Dr. Feller Gábor pszichiáter, osztályvezető főorvos segítségével pontokba szedtük a praktikus tudnivalókat.
 
 1. Az új időszámítás kezdete. Szombaton már a Vasvári Pál utcai központba viszi a mentő a betegeket, akik – ha szükséges a kórházi kezelésük – a régi C épület harmadik-negyedik-ötödik-hatodik-hetedik emeletére kerülhetnek. 
 
2. Sürgősségi osztály. Elsőre ide kerülnek a pszichiátriai kórtünettel beszállított betegek (is). Ez nagy kérdés lesz, ugyanis a részeg, drogos pácienseket éppúgy ezen a részen vizsgálják meg először, mint az összes többi beteget. „Minél hamarabb dönt majd a pszichiátriai konzílium a továbbiakról" – ígérte Feller doktor. Ha valakinek szükséges a kórházi kezelése, akkor azt felküldik a már említett C osztályra.

 3. A részleg átalakítása. Befejeződött a munka, amelyre végül jóval kevesebb pénz jutott, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. Az ablakokon az üveg törésbiztos, az emeleteken a folyosóajtók nem lesznek mindenhol zárva. Csak azon a részen, amelyet a köznyelv „zárt osztálynak" nevez. Ez egyébként a harmadik emeleten lesz. 
Szombattól új helyen a pszichiátria Győrben


 4. A betegek költöztetése. Szombaton történik meg ez is – az akut ellátást igénylő pácienseket betegszállítóval, illetve egy busszal viszik át a Vasvári Pál utcába. Most jóval kevesebben vannak az osztályon, mint általában, mert épp a költöztetés miatt akit lehetett, hazaengedtek, illetve a nem sürgős eseteknél is a betegfelvételt szombat utánra időzítették. Összesen 140 aktív ágyon folytatódik az ellátás a központban. 

 5. Mi lesz a kiürített szárnnyal? Nem marad teljesen üres, ugyanis 40 rehabilitációs ágy megmarad. Ide azok a páciensek kerülnek, akiknél már csak a társadalomba való visszavezetés a feladat. Egy ilyen részlegre régóta szükség volt, most meg lehet csinálni. 

6. Hol lesz a járóbeteg-ellátás? Az is a Vasvári Pál utcai C szárnyban, de a földszinten. Ide kerül az addiktológia és a Támasz ambulancia. A mentálhigiénés gondozó már korábban a Szent Imre útra költözött.

7. Jöhetnek-mehetnek a kórházban? A súlyos állapotban lévő betegek nyilván nem. De aki nyílt osztályon gyógyul, természetesen éppúgy használhatja a kórházi büfét, mint bármely más páciens. A Zrínyi utcából átköltöző betegek azt mindenesetre már előre sajnálják, hogy a Vasvári Pál utcában nincs olyan park, mint a Zrínyiben volt. 

8. A fiatal betegek. Ők is a C épületbe kerülnek. Az ifjúsági pszichiátria – amely a 14–17 éveseket fogadja – a hatodik emeletre költözik, 15 ággyal. 

9. Ez kinek jó? A pszichiátria abból a szempontból nem bánja a változást, hogy „tűzközelbe" kerül, tehát ha más orvosi szakma segítségét kéri, akkor sokkal könnyebben elintézhető a vizsgálat. De nem ezen múlt a költözés, hanem a pályázati kikötésen: úgy épülhetett meg a Vasvári Pál utcában a 11 milliárdos „szuperszárny", ha cserébe a Zrínyi utcát gyakorlatilag felszámolják. 

 10. Van miért aggódni? Dr. Tamás László János főigazgató az októberi interjúban így fogalmazott: „Ezek a betegek ugyanolyan ellátást kapnak, s ugyanúgy nem jelentenek veszélyt, ahogy a Zrínyi utcában sem jelentettek."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulisszák mögött: A péri repülőtér felett az ég - fotók

Kulisszák mögött: A péri repülőtér felett az ég - fotók
A kisalfold.hu munkatársa betekintést nyert a péri repülőtéren működő meteorológiai állomás életébe. Riportunkból kiderül, mennyire kéz a kézben járnak a korrekt, pontos időjárás-jelentések a repülésbiztonsággal. Tovább olvasom