Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Más volt, mint a többi éjszaka

Győr-Moson-Sopron – Ez az éjszaka más, mint a többi – hirdette a Xántus János Megyei Múzeum az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényeit, joggal. Akadt kiállítóhely, ahol egyhavi látogatószámot döntöttek szombatról vasárnapra virradóra.
A győri Vastuskós házban külön jeggyel éjfélig volt látogatható a Munkácsy-kiállítás: csak itt 1098 vendéget számláltak a délelőtt tíztől éjfélig tartó kedvezményes időszakban. A Kisalföld este 8 után járt a helyszínen, és valóságos népvándorlást tapasztalt: a kiállítóhely fizikai befogadóképessége határán működött. Csécs Teréz igazgatóhelyettes elmondta, a Xántus-múzeum „apraja-nagyja" – teremőröktől az igazgatóig – talpon volt ezen az éjszakán, sőt, 12 idegenforgalmi szakos hallgatót kaptak segítségül a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karáról.

– Amerre csak jártam, mindenütt azt láttam, hogy a látogatók jóízű beszélgetéseket folytattak munkatársainkkal, ez a külön hozadéka ennek az éjszakának – jegyezte meg elégedetten.

 Nyolcvanegy budapesti és 179 vidéki helyszínen közel kétezer programmal várták az érdeklődőket a múzeumok szombat este hat órától vasárnap hajnali kettőig a VIII. Múzeumok Éjszakáján. 
A különleges, néhol éjfélig tartó programok négy kiállítóhelyen zajlottak. A Xántus János Múzeum, a Cserépkályha-történeti Kiállítás és a Kőtár látnivalóit összevont jeggyel is meg lehetett tekinteni.

A Városi Művészeti Múzeum Czeizel-előadása telt házat vonzott a zsinagógába, sokan innen egyenesen továbbmentek valamelyik múzeumba. Az Esterházy-palota délután 3 órától éjfél utánig tartó, kimerítő programdömpinget zúdított a kultúrszomj csillapítására.
A hírek szerint az „Üvegolló" fodrászverseny, az Ország Liliről szóló „Hattyúk körüllebegték..." című visszaemlékezés-sorozat és a Lady Macbethek című mozdulatművészeti előadás aratta a legnagyobb közönségsikert.

Sopronban számos múzeum és galéria tárta szélesre kapuit a Múzeumok Éjszakáján. A Körmendi Galériában kiállítással, az Artner-palotában és az Anna Átriumban szoborkerti sétával ünnepeltek. Az Erdészeti Múzeum könnyed író-olvasó találkozóval indított délután 5 órakor, de a hajnali 2-ig tartó rendezvények között érdekes gyermekprogramok is szerepeltek. A legizgalmasabbnak az este 9 órára hirdetett éjszakai erdei séta ígérkezett. A Hajnóczy–Bakonyi Galéria ugyancsak kiállításmegnyitóval kedveskedett az érdeklődőknek, az Evangélikus Múzeumban szervezett vezetés mellett a templom kincseivel való ismerkedésre nyílt lehetőség.

A soproni Erdészeti Múzeumban érdekes programokkal várták a gyerekeket – az élményekre még a legkisebbek is emlékezni fognak...Fotó: Magasi Dávid
A soproni Erdészeti Múzeumban érdekes programokkal várták a gyerekeket – az élményekre még a legkisebbek is emlékezni fognak...Fotó: Magasi Dávid


A Fabricius-házban játékra várták a gyerekeket, este 6-tól képzőművészetis diákok papírrepülő- és papírsárkány-kiállítása nyílt a kőtárban. A Torony Terasz térhatású fotókat mutatott be a századfordulós Sopronról. A Központi Bányászati Múzeumban este 6-tól élménybánya várta a kicsiket, a muzeológusok a kiállítás legérdekesebb darabjairól meséltek.

Nagycenken a Széchenyi István-emlékkiállítást látogathatták meg az érdeklődők és szép számmal akadtak, akik sötétedés után is felkerekedtek, hogy végigjárják a kastélyt. Itt  időközönként tárlatvezetés is indult, de sokan maguk is körbejárták a gyűjteményt, hogy részletesen megismerkedhessenek Széchenyi életével. A látogatás végén borral, zsíros kenyérrel vendégelték meg az érdeklődőket. A múzeum munkatársaitól megtudtuk, bár szokatlan a meghosszabbított nyitva tartás, nagyon örültek a hatalmas érdeklődésnek. A szemet gyönyörködtető parkban hagyományőrző huszárok táboroztak, s tartottak bemutatót a régi lovasok életéről. Gyakran járt a kisvasút is, a Széchenyi Múzeumvasút éjfélig teli kocsikkal közlekedett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy-hasonmások

Győr - Hölgyek jelentkezését sem zárta ki a Xántus János Múzeum eredeti felhívása a múzeumok hosszú… Tovább olvasom