Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Már új színekben pompázik a marcalvárosi víztorony - fotók

A víztorony felső, kisebbik tartályát már átfestették, míg az alsó, nagyobb tartállyal is jól haladnak a szakemberek.
28 millió forintos beruházás

Mint azt hírül adtuk, Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus útmutatásai alapján átfestik a marcalvárosi víztornyot. Radnóti Ákos alpolgármester korábbi tájékoztatása szerint a víztorony eddigi bordó színe "túl unalmas volt", s az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán a létesítmény külső megújulásánál a művészet felé fordultak.

Nos, a bordó szín sokáig már nem untat bennünket. A víztorony felső, kisebbik tartályát már átfestették, míg az alsó, nagyobb tartállyal is jól haladnak a szakemberek. A marcalvárosi acéltartály korrózióvédelmének is most jött el az ideje. A 63 méter magas víztornyon várhatóan november végéig dolgoznak, a munkálatok összesen 28 millió forintba kerülnek.
A kisebb, 2000 köbméteres tartály dupla falu. Így körülbelül 300 köbméter vizet el tudnak különíteni a magasan lévő lakásoknak.
6000 köbméter víz

Hazánk egyik legnagyobb víztornya - idehaza csak Győrben és Szegeden működik kéttartályos víztorony - két éve felújítással ünnepelte 40. születésnapját. A hatalmas, összesen 6000 köbméter víz tárolására alkalmas marcalvárosi monstrum több mint két évtizeden át Magyarország legnagyobb víztornyának számított.

Az alapokat 1976-ban tűzték ki. A győri víztorony műszaki tervezése annyira jól sikerült, hogy nem csupán építészeti nívódíjat kapott, de több közel-keleti ország megvásárolta a tervet, majd a helyi építészeti szokások alapján meg is valósították. A torony alaplemezét 145 darab vasbetoncölöp támasztja alá.
A víztorony festéséhez konzulensként kérték fel Maurer Dóra Kossuth-díjas képzőművészt.
Állandóan figyelnek rá

Két éve készült videós riportunkból kiderül, hogy a víztornyot rendszeresen korszerűsítik és javítják a kisebb hibáit. Mindez megelőző jelleggel történik, az utóbbi években végzett munkálatokról ide kattintva olvashatnak bővebben.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: 39 magyar-osztrák határátkelőből 10 sorsa kérdéses

Szijjártó: 39 magyar-osztrák határátkelőből 10 sorsa kérdéses
Az osztrák határ menti települések vezetőivel tárgyalt Győrben Szijjártó Péter. Arra kérték, érje… Tovább olvasom