Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Már csak a pályázatra vár a város

Győr - Tíz hónap telt el az újvárosi rehabilitáció akciótervének elkészülése óta, amely a lepusztult városrész teljes felújítását, művészeti-kulturális negyeddé alakítását tűzte ki célul.

Azóta eltűnt a tejgyár és az olajgyár, de a háttérben is komoly munka folyt. Rákérdeztünk az önkormányzatnál, mi történt az elmúlt közel egy évben.

Tavaly márciusban adta át a Ferencváros rehabilitációját is megálmodó Városfejlesztés Zrt. a győri önkormányzatnak azt a dokumentumot, amely Sziget és Újváros teljes „felújításának" irányelveit és nagy vonalakban tervezett lépéseit tartalmazza.

Tavaly óta – látszólag – nem sok minden történt, eltekintve a magánberuházók tulajdonában lévő két nagy múltú üzem, a tej- és az olajgyár lebontásától. A háttérben azonban komoly munka folyt.

Megváltozott az akcióterület

Fontos történés, hogy a háttérmunka során az önkormányzat megváltoztatta a négy ütemre bontott rehabilitációs terv első, hároméves ütemének hatóterületét. Ebbe eredetileg nem tartozott bele az olajgyár, a Kossuth utca közepén húzták meg a nyugati határát. Ez annyiban változott, hogy a Kossuth utcai szakasz lerövidült – most csak az utca eleje tartozik bele a 28-as számig –, belekerült viszont a lebontott olajgyár területe, valamint a Vámbéry és a Híd utca. Utóbbi oka kézenfekvő: nem lenne szerencsés, ha a termálfürdő nemrég felújított környéke és a megszépülő újvárosi rész között ott maradna egy elhanyagolt terület. Ami pedig a rehabilitáció szempontjából talán legkritikusabbnak számító Kossuth utcát illeti, a szakemberek belátták, kezelhetetlen lenne a sűrűn lakott utca nagyobb hányadát vállalni az első ütemben. A most kimaradó szakasz később, úgynevezett szociális típusú rehabilitáció keretében újul meg, amelybe várhatóan nemcsak az épületek felújítása, hanem többek között munkahelyteremtés, képzési és foglalkoztatási programok is beletartoznak.

Kiürültek a lakások

– Az egyik legfontosabb előrelépés Sziget-Újváros ügyében, hogy az akcióterv első üteméhez tartozó Kossuth utca elején megüresedett azoknak az ingatlanoknak a nagy része, amelyek felújítása stratégiai fontosságú. Ez a 28-as számig tartó épületeket érinti, bennük önkormányzati, többnyire szociális bérlakások (szám szerint huszonhárom) találhatók – tudta meg a Kisalföld Borkai Zsolt polgármestertől, aki hozzátette: a város egyelőre mégis vár, méghozzá azokra az európai uniós pályázatokra, amelyeken Győr jó eséllyel indul akár egymilliárd forint elnyeréséért. Ezen azonban nem múlik az említett utcaszakasz felújítása; ha kell, az önkormányzat akár saját erőből is megvalósítja.

Híd utca: Bekerült a négy ütemre bontott rehabilitációs terv első, hároméves ütemébe.
Fotó: Krizsán Csaba

Nem is akárhogy, Révi Zsolt főépítész a tervezett technikai megoldást is elárulta: azokhoz a házakhoz, amelyeknek (finoman szólva is rendezetlen) hátsó udvara most a Bercsényi ligetre néz, hozzáépítenének egy újabb részt, így a ligetre is nézne majd egy homlokzatuk. Ezzel újabb, jó minőségű lakásokat, hangulatos belső udvarokat alakíthatnának ki. Szükség is lesz rá, hiszen ezeknek a házaknak nagyrészt kulturális, közösségi funkciót szán a város, az épületek földszintjén többek között múzeum, kiállítóterem, kávéház kapna helyet. Van olyan épület is, például a Kossuth utca 26. szám, amely olyan katasztrofális állapotban van, hogy biztosan nem ússza meg a bontást.

Törlik az út tervét

Úgy tűnik, sínen van a rehabilitáció egyik nagy akadályának vélt kétszer kétsávos út ügye is, amelyet még évekkel ezelőtt terveztek a területre. Ez a nagy forgalmú út a leendő, Révfalut és Újvárost összekötő híd forgalmát vezette volna el, kettészelve a városrészt (és az olajgyár területét). A megoldás valószínűleg az út törlése lesz a város szerkezeti tervéből, helyette elvezetik a forgalmat az egyes út felé, kikerülve Újvárost, amely így alacsony forgalmú terület – és valóban mintegy a Belváros folytatása – lehet. A változtatást decemberben kezdeményezte az önkormányzat, s ha az államigazgatás illetékesei is jóváhagyják, tavaszra véglegessé válhat.

Az elmúlt közel egy évben a leendő befektetők sem tétlenkedtek, kis túlzással egymásnak adták a kilincset a városházán. Volt, akit lakásépítés hozott lázba, de féltucatnyi jelentkező akadt egy szálloda felhúzására is, más kisebb élelmiszer-áruházat építene a városrészben. Utóbbit igen, nagy bevásárlóközpontot viszont, amire szintén lett volna jelentkező, nem enged a város a területre – arra ott lesz a Gardénia-üzem helyén épülő Duna Center –, inkább kis üzletekben, s esetleg egy Bercsényi ligeti piacban gondolkodnak a szakemberek.

A következő nagy lökést a rehabilitációban az IVS, azaz az integrált városfejlesztési stratégia elkészülése jelenti majd, amely a város fejlesztési irányait tartalmazza, s kiemelt pillére a Belváros mellett Sziget-Újváros rehabilitációja. Az IVS, amelynek elkészítése a feltétele az uniós pályázati pénzek elnyerésének, február 28-án kerül a győri közgyűlés elé. Ha ezután a Regionális Fejlesztési Tanács is rábólint a tervre, májusban a kormány elé kerül, s nyár elejére kiderül, mennyi pénzzel vághat neki Győr a munkálatoknak.

Olvasóink írták

 • 4. sdhz 2008. január 19. 11:53
  „A fürdő felhuzása óta, nem történt semmi, csak pusztulás. Ez méhg mindig csak a duma része, nem tudom mit lehet ezen még tupírozni. A kisalföld előkotorhatná a sok " mesét" amit errőlhallotunk.
  sdhz”
 • 3. huszar 2008. január 16. 19:47
  „Az eloskodo romakat hova telepitik megint ??? Uj lakast kapnak a parazitak????? A lopasbol, csalasbol,gyilkosokbol eloskodok ???? Telepitsuk vissza oket onnan ahonan szarmaznak. Vissza INDIABA !!!! TAKARODJANAK VISSZA A HAZAJUKBA !!!! ELEG VOLT BELOLUK, AZ EGESZ ORSZAGBAN SOT AZ EGESZ EUROPAI UNIOBAN UTALJAK OKET ! BUDAPESTEN 1 HETE GYILKOLTAK LE EGY 18 EVES GIMNAZISTAT ??? MEDDIG TURJUK EL EZEKET ITT MEG????????”
 • 2. pipa 2008. január 16. 13:38
  „A cím eléggé nagy csúsztatás, ugyanis addig a város se erre a projektre, sem a Széchényi tér felújítására nem pályázhat (ez jelenleg élő pályázat), amíg egy profi Integrált Városfejlesztési Stratégiát nem készítenek el és nem adnak ba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek.”
 • 1. apa 2008. január 16. 11:29
  „A romákat meg kifehéritik és becsületes honpolgárok lesznek belőlük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden nap van előadás

Magyarország - Nincs talán még egy olyan szervezet Magyarországon, amely akkora változáson ment… Tovább olvasom