Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Malina Hedvig győri otthonát nem hagyja el

˝Amikor tavaly novemberben egy este rendőrök idézést hoztak dunaszerdahelyi lakásunkra, s éjjel a gyerekek felsírtak, na, azon az éjszakán döntöttem el: költözünk. Szívfájdalommal jöttünk el, de édesapám azzal biztatott: majd felépíti a győri otthonunkat is. Ezt már soha nem hagyjuk el˝ – mondta Malina Hedvig, aki családjával három napja költözött Győrbe.
˝Az utolsó pillanatig húztuk a költözést, vasárnap jöttünk új otthonunkba, bérlőként egy pinnyédi társasházba: nem volt könnyű döntés˝ – kezdte Malina Hedvig. Öt és fél éves Rozina lánya és hároméves Olivér fia hétfőtől az egyik győri óvodába jár, férje, Péter egy magyar multinacionális cég szlovákiai leányvállalatának ügyvezető igazgatója, így naponta ingázik a határon túlra. Ottjártunkkor, kedden éppen Kassára szólította munkája.

˝Ragaszkodtunk otthonunkhoz az utolsó pillanatig, hisz a barátok, rokonok, családtagok is Dunaszerdahelyhez kötöttek bennünket. Mi volt az utolsó csepp a pohárban? A szlovák hatóság hét és fél éve vegzál az ügyem miatt. Két éve a Radicova-kormány bocsánatot kért, ám egy hónap múltán megbukott, s újra Robert Fico lett a miniszterelnök, aki Robert Kalinák belügyminiszterrel 2006-ban elindította ellenem az eljárást. Így színre lépésükkel újraindult
az ügy. Tavaly ősszel pszichiátriai vizsgálatra küldtek, amire nem voltam hajlandó˝ – sóhajtotta Hedvig .


Otthont építenek: Malina Hedvig Rozina lányával, Olivér fiával és a képről hiányzó férjével Győrben kezdtek új életet. Fotó: Dömötör Ede
Otthont építenek: Malina Hedvig Rozina lányával, Olivér fiával és a képről hiányzó férjével Győrben kezdtek új életet. Fotó: Dömötör Ede


„Tavaly november végén egy este rendőrök kopogtattak otthonunk ajtaján, s idézést hoztak a kontrollra. Azzal fenyegettek, hogy ha nem megyek el a pszichiátriai vizsgálatra, előállítanak. Kértük, ezt ne tegyék: normális családként élünk, törvénysértést nem követtem el, a gyerekek nem értették, miért jönnek hozzánk rendőrök. Postai úton is kézbesíthették volna a levelet. Ennek ellenére aztán másfél héten belül még kétszer szálltak ki hozzánk. A gyerekek nem tudták ezt mire vélni, hosszú idő után éjszaka felsírtak, úgy kellett megnyugtatnunk őket. Azon az éjjelen határoztam el, hogy költözünk: mégsem érzem, hogy első felindultságból, hanem tudatosan döntöttem.

Korábban többször felmerült már ez, de csak hipotézis szintjén. Képzelje el: a dunaszerdahelyi családi házunkat férjem és édesapám (aki egy kis vállalkozást vezet) saját kezével építette. Igazi otthon volt, emiatt különösen nehéz, szívfájdalom volt megválni tőle. Tartottam édesapám véleményétől, attól, hogy megbántom. Csodálatosan reagált: azt mondta, »akkor majd Győrben is építünk egyet«. Ő építi majd fel új otthonunkat is, amit már nem hagyunk el soha" – határozta el Malina Hedvig. Hozzátette: a Szlovákiában élőkkel sosem volt semmi gondja, „nekem a szlovák államhatalommal gyűlt meg a bajom".

Tavaly novemberben felvette a kapcsolatot dr. Balogh Csaba nagykövettel, azt tudakolván tőle, van-e esélye a magyar állampolgárság gyors megszerzésére. „Tudtam, hogy problémás eset vagyok Magyarország számára, hisz az állampolgárság megadásával nyílt konfrontációt vállalhat Szlovákiával. Végül december 19-én Győrben tettem le az esküt, s most ide is költöztünk. Élhető városnak tartjuk, ahonnan 40 perc alatt Dunaszerdahelyre érünk."

„Győrben Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője mindenben segített: az okmányirodai ügyektől a lakáskeresésig. Sajnos megfelelő építési telket még nem találtunk, 1000–1500 négyzetméterest keresnénk Pinnyéden, Révfaluban vagy Kisbácsán. Év végéig szeretnénk felépíteni új otthonunkat. Biztosan tudom, hogy megtalálom Győrben a nyugalmat: még csak két napja jöttünk, de már most más érzés innen figyelni a világot, amikor reggel a magyar és a szlovák sajtót végigböngészem. Kicsit eltávolodik tőlem az, ami a határon túl történik – jó érzés ebből valamennyire kimaradni. Korábban soha nem érdekelt a politika, de ma már napi szinten figyelem a történéseket, keresem a mozgatórugókat, beszélgetek a közéletről. Beszőtte magát a mindennapjaimba" – mondta.

Hedvig úgy fogalmazott: egy hónapot adott a beilleszkedésre. „A gyerekeket oviba viszem, a férjemet kiszolgálom. Utána én következem. Német nyelvet tanítottam évekig, de most azt hiszem, váltanom kell. Biztosan Magyarországon fogok dolgozni, de ez majd a következő lépés. Megtanultam, hogy mindig csak egy lépésben gondolkodjak, s ez most az otthonunk építése."

Közben Szlovákiában a nyolc államfőjelöltet arról kérdezték, megválasztásuk esetén kegyelmet adnának-e Hedvignek: hatan igennel feleltek, ketten (köztük Fico) nem válaszoltak. „Még gondolat szintjén sem foglalkoztat, hogy kegyelmet kérjek: nincs miért. Azt remélem, ha elégtételt nem is, de egyszer nyugalmat találok. Sajnos az a két ember, aki 2006-ban ellenem fordult, most még magasabb pozícióra tör. Robert Fico esélyes az államelnöki posztra, Robert Kalinák pedig miniszterelnök lenne. Az ügyem fél évig rendőrségi szakaszban volt, hét évig az ügyészségen. Most elindul a bírósági rész. Úgy látom, bíróság elé kell majd állnom: kérdés, ez mennyi ideig húzódhat. Mindenesetre egy bizonytalan időszak következik."

Szlovákiában kétszáz neves közéleti személyiség „Bocsáss meg, Hedvig" szlogennel állt ki mellette, mondván, sajnálják, hogy az elmúlt hét és fél évben ennek nem adtak jobban hangot. „Ficóékat leszámítva – választás előtt – a politikai vélekedés is megegyezik a többségi közvéleménnyel. Ez pedig az, hogy zárják már le az ügyet, hagyják végre békén Hedviget. Én ugyanezt kérem."

„Azt gondoltam, a határ innenső oldalán már nem ismernek majd meg az emberek. Ehhez képest hétfőn az egyik győri parkolóban megszólítottak Baloghék a szlovákiai Várkonyról. Amikor építési telket kerestünk, az eladó is azt kérdezte: csak nem az a Malina Hedvig? Bólintottam, majd kedélyesen elbeszélgettünk a politikáról. Végül eladta a telket másnak, mert az ránk ígért. Sajnáltam, de nem haragszom rá, én is így tettem volna" – mondta.

 Hedvig ügye. Malina Hedviget 2006-ban egyetemistaként verte meg két fiatal Nyitrán azért, mert magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még az év szeptemberében lezárta a rendőrség, arra a következtetésre jutva, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogyan azt a nő vallotta. 2007 májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a szlovák főügyészség. Ezen ügynek a vizsgálatát idén januárban zárta le: az ügyben várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrségváltás a győri Médiaklub élén - videó

Csengeri Mária és Papp Győző vezeti tovább a győri újságírók társaságát 2015-ig. Tovább olvasom