Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

˝Magyarország levitézlett és gyenge ország˝

Győr – Aki egyszer forró tejjel megégette a szája szélét, az a hideg vizet is fújva issza – így reagált Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap Győrött a Kisalföld felvetésére, hogy jelentős Fidesz-győzelemre számít-e vasárnap, amikor képviselőket választunk az Európai Parlamentbe. A politikus szerint a belpolitikai tét sokkal nagyobb, mert ˝Magyarország ma levitézlett, gyenge ország, s tekintélyét helyre kell állítani˝.


– Magyarország ma gyenge, levitézlett, lebecsült ország, amelynek tekintélyét helyre kell állítani, és újra ki kell vívni a megbecsülést – fogalmazott Orbán Viktor a Kisalföldnek adott interjújában. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke tegnap Győrött, a Dunakapu téren tartott nagygyűlés előtt válaszolt kérdéseinkre.

Az előrejelzések szerint nagyarányú Fidesz-győzelem várható június 7-én este. Hűtik már a pezsgőket a Szentkirályi utcában?

– Aki egyszer forró tejjel megégette a szája szélét, az a hideg vizet is fújva issza. Én már egyszer megégettem, sebesre. Ezért semmilyen felmérésnek, semmilyen előrejelzésnek, semmilyen hangulatjelentésnek nem vagyok hajlandó hinni. Helyette azt vallom, nincs lefutott meccs, nincs lefutott választás, majd ha kihirdetik az eredményt, akkor van vége.

Orbán Viktor: ˝Semmilyen felmérésnek nem hiszek.˝ Fotó: Bertleff A.
Orbán Viktor: ˝Semmilyen felmérésnek nem hiszek.˝ Fotó: Bertleff A.

Magasra tettük a mércét

–  Milyen minimális eredménnyel lenne elégedett, illetve mi számítana a Fidesz szempontjából álomeredménynek?

– A kampányt megelőzően kitűztük a célt. Magasra tettük a mércét, a leadott voksok ötven százalékát szeretnénk megszerezni, ez tizenegy európai parlamenti helyet jelentene. Ötvenkét százalékos eredmény már európai rekord lenne, európai parlamenti választáson ugyanis senki nem aratott még ilyen arányú győzelmet.

Mit gondol, sikerül a magyarokat a politikai apátiából kimozdítani, elmennek szavazni június 7-én?

– A magyarok akkor mennek el szavazni, ha világossá tesszük számukra, hogy a választásnak van tétje a mindennapi életük szempontjából is. Európai kérdésekről is szavazunk, de a fő tét, hogy le akarjuk-e zárni a Gyurcsány–Bajnai korszakot.  Le akarjuk-e zárni azt a kudarctörténetet, ami hét éve tart, s ide vezette Magyarországot, ahol most vagyunk.  Ha az emberek úgy érzik, belpolitikai következménye is lesz annak, ahogyan szavaznak, akkor nekikerekednek és szavaznak.

Sok politikus megfordult Győrött a kampányban. Habsburg György szóvá is tette, a nagy pártok miatt európai kérdésekről szó sem esett a kampányban. Ön, mint egy nagy párt elnöke, magára veszi a kritikát?

–  Minden európai választásnak az a tétje, hogy tudjuk-e Magyarországot jól képviselni Európában. Azt azonban mindenkinek meg kell értenie, hogy ha gyenge az anyaország, akárhány képviselőnk is van Brüsszelben, nem lehet eredményesen képviselni hazánkat. Vagyis az anyaország ereje és a brüsszeli képviselők munkájának hatékonysága szorosan összefüggenek egymással.  Magyarország ma gyenge, levitézlett, lebecsült ország, amelynek a tekintélyét helyre kell állítani, és újra ki kell vívni a megbecsülést. Fel kell erősítenünk, újra növekedési pályára kell állítanunk a gazdaságot és aktivizálnunk kell a külpolitikai tevékenységünket, akkor leszünk eredményesek Brüsszelben. Éppen ezért szükségszerű volt, hogy a kampány a belpolitikáról szóljon.


Szlovákia nem érti az EU lényegét

Amikor viszont határon túli kérdések szóba jöttek, szlovák barátaink rögtön haragra is gerjedtek.  Hány százalékot jelent a Fidesznek, hogy Orbán Viktor kijelentése miatt a szlovák parlament szerdán rendkívüli ülést tartott?

– Az a szórakoztatóipar műfajába tartozik, amit a szlovákok művelnek. Az viszont kiderült, hogy még mindig van olyan uniós tagország, amely nem érti az Európai Unió lényegét, vagyis azt, hogy a határok eltűnnek. A jövőben a nemzeti összetartozás, a közös nyelv, a közös kultúra, a közös történelmi élmények fontosabbak lesznek, mint az országhatárok. A Fidesz az elmúlt öt évben is az egész Kárpát-medencei magyarság érdekeit képviselte – a felvidéki és az erdélyi magyar politikusokkal együtt –, hiszen erre kértünk felhatalmazást. Öt éve ezt tesszük, nem is értem, miért csak most tűnt fel nekik...

Steinmeier német külügyminiszter is nemtetszésének adott hangot az ön kijelentése miatt. A közép-európai magyarság ügye ennyire érzékeny kérdés Európában?

– Ez kampány, a szocialisták kampánya. Az Európai Néppárt és az európai szocialisták is birkóznak egymással. A Fidesz sok szavazatot vihet a nagy pártcsaládunkba, így az európai szocialisták a Fideszt is ellenfelüknek tekintik.

Célkitűzés: Orbán Viktor szerint a leadott voksok ötven százalékát szeretnék megszerezni, ez tizenegy európai parlamenti helyet jelentene. Fotó: Bertleff András
Célkitűzés: Orbán Viktor szerint a leadott voksok ötven százalékát szeretnék megszerezni, ez tizenegy európai parlamenti helyet jelentene. Fotó: Bertleff András

˝Aki megijed, jobb, ha más szakma után néz˝

Politikai elemzők mindenfélét mondanak. Többek között azt is, hogy a Jobbik a Fidesztől vehet el szavazatokat. Tart ettől, elnök úr?

– Nem. A mi szakmánkban egyébként sem helyes bármitől is tartani. Aki megijed az új és váratlan helyzetektől, jobb, ha más szakma után néz. Hogy ki hány százalékot kap, majd vasárnap meglátjuk, egy dolog azonban biztos: csak a Fidesz tudja megújítani Magyarországot, csak nekünk van esélyünk arra, hogy stabil többséggel rendelkező, erős kormányt alakítsunk. Akinek más az érdeke, az a mi ellenfelünk.

Aztán mondják azt is, hogy az MSZP sok pénzt megspórolt a Fidesznek azzal, hogy ingatlanadót vezet be, megvonta a szocpolt és a félszocpolt, hozzányúlt a gyeshez és a gyedhez. Nem tervezik azt, hogy Bajnai Gordont tiszteletbeli Fidesz-szimpatizánssá avatják?

– Azt hiszem, ez a javaslat nem menne át a kongresszuson. Maximum ha egyszer a nyugdíjas- és munkástagozat mellett lenne véletlenül egy offshore milliárdos tagozatunk, akkor oda meghívhatnánk Bajnai Gordont is.


A romokat el kell takarítani

Egy nagyarányú vasárnapi győzelem felpörgetheti a társadalmat az előrehozott választások kérdésében, amit régóta szeretne a Fidesz? Számolnak ezzel?

– Nem a magyar társadalmat kell az eredménnyel felpörgetni – hiszen az emberek szemében ez a kormány már régen megbukott –, hanem a szocialistáknak kellene szembenézniük azzal, hogy nemzeti egység jött létre velük szemben, s ezért távozniuk kell. Huszon-egynéhány éve veszek részt a magyar közéletben, de ilyen széles egységet még nem láttam. Mindenki azt mondja, hogy amit ez a kormány csinál, abból elég. Legyen vége. A kormánynak azt kellene megértenie, hogy az egész országgal nem lehet szembemenni. Minél hosszabban vergődik a kormány, annál nagyobb lesz vele szemben a harag.

Nézzünk még messzebbre. A vita már nem arról szól, hogy ki nyeri a következő parlamenti választásokat, hanem arról, kétharmaddal nyeri-e. Nagyjából arra fogynak el a felvett hitelek. Mihez kezd majd Magyarország új miniszterelnöke az üres államkasszával?

– Azért is szeretnénk a mielőbbi választásokat, mert akkor meg tudnánk akadályozni a szocialistákat abban, hogy teljesen kiürítsék a kasszát. Miért kellene még egy évet elvesztegetni, miért kellene engedni, hogy a felvett hiteleket kidobálják az ablakon? Ez a politika ugyanis sok pénzt emészt fel és csak súlyosbítja a helyzetet. Csak az összefogásban bízhat a következő kormány. A romokat el kell takarítani, a felelősöket meg kell nevezni és közös erővel újjá kell építeni az országot.  Összefogás nélkül, közbizalom nélkül, a múlt lezárása nélkül egyetlen kormány sem indulhat sikerrel. Adócsökkentés, munkahelyteremtés, a családok megbecsülése – én erre helyezem a hangsúlyt. Létre kell hozni egymillió új munkahelyet. Mert hiába a hókuszpókusz, a hiányt ideig-óráig eltüntető manőverek, ha nem lesznek új munkahelyek, akkor a magyar gazdaságot nem lehet megmenteni az összeomlástól.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öregszik a megye is

Győr-Moson-Sopron - A kilencvenes évek közepétől mostanáig mintegy tizenöt százalékkal nőtt a 65… Tovább olvasom