Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Magyarinvázió Ausztriában? Május1-én megnyílik az osztrák munkaerőpiac

Az osztrák munkaerőpiacon közel 30 ezer magyar keresi a kenyerét. A május 1-e után érkező magyarok közül várhatóan rengetegen bármilyen munkát el fognak vállalni, csakhogy Ausztriában dolgozhassanak.

Mint ismert, május elsején megnyílik az osztrák munkaerőpiac az Európai Unióhoz 2004. május elsején csatlakozott tíz tagállam - köztük Magyarország - állampolgárai előtt.

A várható változásokról, lehetőségekről, nehézségekről a kisalfold.hu Tóth Eszterrel, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) projekvezetőjével beszélgetett.

- Köztudott, hogy május 1-től megnyílik a külföldiek előtt az osztrák Munkaerőpiac. Osztrák munkaügyi szakemberek hány új külföldi dolgozóval számolnak?

- Az AMS (Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat) becslése szerint várhatóan körülbelül 20-25 ezer munkavállaló jelentkezik az osztrák munkaerőpiacon május elseje után azokból a keleti tagállamokból (Magyarország mellett Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, és a balti államok), amelyek állampolgárainak ekkor nyílik meg a szabad ausztriai munkavállalás.

A magyar munkavállalók egy jó része Ausztrián belül Burgenland tartományban fog munkát keresni, elsősorban a kis földrajzi távolság miatt. Jelenleg Ausztriában 28 759 magyar munkavállaló dolgozik munkavállalási engedéllyel, közülük 8287 Burgenlandban.

A Burgenlandban foglalkoztatott külföldiek mintegy háromnegyede Magyarországról érkezik.

Az IGR tanácsadási irodáiban tapasztaljuk a növekvő érdeklődést, nagyon sokan jelentkeznek a tanácsadáson azzal, hogy még nem dolgoztak Ausztriában, de májustól szeretnék megpróbálni. Többen közülük hajlandók bármit elvállalni, csak Ausztriában dolgozhassanak.


Tóth Eszter, az IGR projektvezetője.
Tóth Eszter, az IGR projektvezetője.


Elkerülhető a bérek csökkenése?

- A május 1-ei nyitás elsősorban melyik iparágakat, foglalkozási szektorokat érintheti?

- A nyitás elsősorban azokat az ágazatokat fogja érinteni, ahol a munkaerő- illetve szakmunkáshiány miatt már jelenleg is sok magyar dolgozik: ezek a vendéglátás, az építőipar, közlekedés, teherszállítás vagy a mezőgazdaság.

Ezekben az ágazatokban, különösen a nagy számú szakképzetlen munkaerőt foglalkoztató mezőgazdaságban sajnos számítani lehet kicserélődési folyamatok beindulására: az újonnan érkező munkavállalók, akik általában nincsenek tisztában jogaikkal, a kollektív szerződés alapján törvényesen járó bér és egyéb juttatások összegével, kiszoríthatják a már régebb óta Ausztriában dolgozó, sok esetben magyar munkavállalókat.

Ennek megakadályozására Ausztria elfogadta a "Bér- és szociális dömping elleni törvényt (LSDB-G)", amely azt hivatott ellenőrizni és biztosítani, hogy minden Ausztriában foglalkoztatott munkavállaló a kollektív szerződésben meghatározott alapbért megkapja.

Ezáltal elkerülhetővé válik a lefelé irányuló bérspirál bekövetkezése.

"Lesznek munkavállalók, akik hajlandók feketén vagy olcsóbban dolgozni"

- Melyik munkaterületeken emelkedhet a fizetés a nyitásnak köszönhetően? Kell-e számítani olyan szektorokra, ahol csökkenhet a bér május 1-től?

- A kollektív szerződésekben rögzített bér minden Ausztriában foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozott eddig is, és ezután is: ezen nem változtat a nyitás. Legalább ezt az összeget minden munkavállalónak meg kell kapnia.

Az olyan területeken, ahol nincs szükség szakképzettségre, például a mezőgazdaság, takarítás, a várható túljelentkezés miatt esetleg lehet számítani arra, hogy lesznek munkavállalók, akik hajlandók feketén vagy olcsóbban dolgozni, azonban a kollektív szerződésben meghatározott bér rájuk is vonatkozik.

Ha azonban feketén dolgoznak, tehát nincsenek bejelentve a társadalombiztosításba, egyrészt nem tudják igénybe venni az egészségügyi, társadalombiztosítási ellátásokat, juttatásokat (táppénz, gyes, nyugdíj), másrészt teljesen kiszolgáltatottak a munkáltatónak.


Az osztrák építőiparban eddig rengeteg magyar dolgozott. Fotónk illusztráció.
Az osztrák építőiparban eddig rengeteg magyar dolgozott. Fotónk illusztráció.


"Ne írjanak alá olyan dokumentumokat, amelyek szövegét nem értik"

- Azoknak a magyar munkavállalóknak, akik május 1-től ki akarják próbálni az osztrák lehetőségeket, mit ajánlanak, mire figyeljenek a munkaszerződés megkötésekor?

- Mindenképpen javasoljuk, hogy aki Ausztriában szeretne munkát vállalni, tájékozódjon előzetesen a munkaviszonnyal összefüggő jogokról és kötelezettségekről.

Szintén fontos, hogy ne írjanak alá olyan dokumentumokat, amelyek szövegét nem értik, vagy nem értenek vele egyet.

A német nyelvismeret mindenképpen előny ahhoz, hogy a munkavállaló kiismerje magát, és könnyen kommunikáljon.

- A mezőgazdasági idénymunkákra milyen hatással lehet a május 1-ei nyitás?

- A mezőgazdaságban jelenleg is nagyon sok magyar munkavállaló dolgozik idényszerűen Ausztriában, május elsejétől pedig itt is korlátozások nélkül vállalhatnak munkát a magyar állampolgárok.

Emiatt várhatóan idén is nagy lesz az érdeklődés az ausztriai mezőgazdasági munkák iránt, és így esetleg bekövetkezhet a bérszínvonal esése, a már régebb óta Ausztriában dolgozók kiszorítása a munkahelyekről.

Az idénymunkások és a feketemeló

- A feketén történő alkalmazás helyett az idénymunkásoknak van-e reális esélyük arra, hogy ezentúl legálisan, a kollektív szerződés előnyeit élvezve dolgozhassanak?

- A kollektív szerződésekben meghatározott bér minden Ausztriában foglalkoztatott munkavállalóra érvényes, ez független attól, hogy legálisan vagy illegálisan dolgoznak.

Mivel nem lesz szükség munkavállalási engedélyre május elsejétől, a "feketemunka" azon jelentése, hogy a munkavállaló nem rendelkezik engedéllyel, megszűnik.

Azonban továbbra is illegális foglalkoztatásnak minősül, ha a munkavállaló egyáltalán nem, vagy nem a tényleges munkavégzés mértékében kerül bejelentésre a társadalombiztosítóhoz, illetve nem a kollektív szerződés szerinti alapbért kapja.

Fél év alatt 98 cég ellen indult eljárás feketemunka miatt Burgenlandban 

- Az elmúlt esztendőkben az osztrák munkaügyi felügyelet Burgenlandban megközelítőleg mennyi bírságot szabott ki feketemunka miatt?

- A KIAB (2011-től Finanzpolizei) 2010 első félévében 563 céget ellenőrzött Burgenlandban, közülük 98 ellen indult eljárás feketemunka miatt. A bírságok összegéről nincs adatunk.

- Ha valakit feketemunkán érnek, milyen szankciókra számíthat májustól a munkavállaló és a munkaadó? Ha adott munkavállaló többször is lebukott feketemunkával, akkor kell-e attól tartania, hogy végleg kiutasítják az osztrák munkaerőpiacról?

- A kollektív szerződés bérszínvonala alatti bérezés, az ellenőrzés meghiúsítása, vagy a bérdokumentumok hiánya miatt a munkáltató 1000 és 50 000 euró közötti bírságra számíthat első esetben.

A munkavállaló számára a bejelentés és ezzel az adó és tb-járulékok elmaradása természetszerűleg azt jelenti, hogy nem jogosult egészségügyi ellátásra, illetve a nyugdíjból ezek az időszakok hiányozni fognak.

Ezen túlmenően, ha az adó- és tb-csalás a munkavállaló tudtával, közreműködésével történik, maga is számíthat szankciókra.Röviden az IGR munkájáról, elérhetőségeiről

Az "IGR – Jövő a határtérségben" projekt az ÖGB és az MSZOSZ közös kezdeményezése, melyet az Európai Unió, az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (BMASK) és a magyar kormány támogat.

A projekt többek között információt nyújt az Ausztriában dolgozó vagy dolgozni szándékozó magyar munkavállalóknak: ingyenes magyar nyelvű tanácsadáson (személyesen, telefonon vagy e-mailen), tájékoztató kiadványokon (munkajog, adózás, családi juttatások), illetve információs rendezvényeken keresztül nyújtunk tájékoztatást.

A tanácsadási időpontok, elérhetőségeink megtalálhatók a hivatalos honlapunk: www.igr.at.


A nyitóoldalunkon látható kép illusztráció!

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. elemér 2011. április 25. 08:11
  „30. h.sz. JFALL
  Remek jó, én is igy látom. Mégegyszer megadom amit kitöröltek. Az osztrák és a külföldi munkaerö piac az ami a béreket Mo.-n emeli. Normálissan a szakszervezetnek kellene emelni, de ez ott nem létezik.”
 • 32. mellow 2011. április 23. 14:39
  „Az pedig, hogy az alja munkát adják a magyaroknak, az totális nagy hülyeség. A magyarokat szeretik a legjobban Ausztriában a szomszédos országaik közül, jobban mint a cseheket, szlovákokat, svájciakat, olaszokat, hogy a németekről ne is beszéljünk. Rengeteg osztrákkal beszéltem erről és felmérést is csináltak. Nagyon sok magyar dolgozik felső pozíciókban kint. A kuli munkát főleg a szerbek, horvátok, meg persze az arabok, törökök kapják, és nem mi.”
 • 31. mellow 2011. április 23. 14:28
  „kezdő jogászként ügyvédi irodában keresnék kb. 300-350 eurónyi forintot (80-90 ezret), házvezetőnőként Bécsben -milyen ironikus, épp jogászoknál...- kerestem napi 100 eurót, az havi 1200 ha heti három napot dolgoztam, tehát négyszer annyi pénzt kerestem mint itthon tenném friss diplomás jogászként. Azt hiszem, hogy ehhez semmiféle hozzáfűzni való nem szükségeltetik.”
 • 30. JFALL 2011. április 22. 10:42
  „Annak, aki a mai Magyarországon nem agysebész, programozó matematikus, mérnök és ezek közül is nem a legjobbak közé tartozik, jogában áll vegetálni és a sárga csekkekből tapétát csinálni a konyha falán. Persze munkát találni azért lehet csak pofa be, örülj az EU viszonylatban viccesen alacsony fizetésednek, teljesítsd a tervszámokat (a teljesíthetetlent is), felejtsd el a túlórapénzt meg a 8 órás munkaidőkeretet, légy úton, ha kell éjjel-nappal, vállalj másod, harmad állást, amíg a szíved bírja. Szóval inkább köszönd meg a Jóistennek, hogy egyáltalán élsz és van lyuk a seggeden és törődj bele a sorsodba. Persze lehet a zavarosban is halászni kicsiben és nagyban, Evázni, Áfázni, offshore-ban utazni, kényszer vállalkozni, trükközni, másoknak nem fizetni időben vagy netán soha, gyorsan felszámoltatni, eltüntetni a céget egy strómannal majd piszok módon meggazdagodni. Lehet még minimálbérre bejelenteni kb. egymillió embert és zsebből fizetni. Lehet multi cégeknek milliárdos támogatásokat, adómentességet osztogatni és ezért ők hálából rabszolgát csinálnak az őket támogató ország adófizetőiből. A korrupció bűze ott terjeng szinte mindenhol, az uram-bátyám viszonyokkal létrehozott munkahelyek kontraszelektívek (bár elismerem nem mindig) és csak konzerválják a szakbarbár idiotizmust. Átpolitizált minden, a többség helyezkedik, furakodik, csontig benyal, eltapos, fél, kompromittál, szervezkedik, áskálódik, beköp, feljelent, uszít, gyűlöl, éhezik, kétségbeesik. Most fortélyos félelem igazgatja az ellenzéket és csak arra várnak, hogy majd az ő idejük is eljön egyszer, és a vélt vagy valós sérelmeiket esztelenül megtorolják. Azután a majd aktuális ellenzék fog kínlódni és várni négy évig a bosszúra. Abnormális. Tehát mindenkinek van négy éve rabolni (néha 8), mert lehet, hogy jön a következő csapat és a csapok máshová lesznek bekötve (és jaj, akkor mi lesz velem velünk).
  Szóval lehet még sorolni tengernyi problémát, ami engem zavar, de minek? Én így látom a mai Magyarországot és nekem már elegem van az egész kuplerájból, ami most itt van.
  Aki nem elgedett a sorsával menjen el innen. Menjen és próbálja ki magát Ausztriában vagy bárhol Nyugat-Európában, kóstoljon bele abba, hogy milyen érzés egy egészen más életszínvonalon élni akár fizikai dolgozóként is.

  - What happened to the Hungarian dream? It came true. You´re looking at it!
  It´s a joke. It´s all a fuckin´ joke.
  God help us all.

  (Watchmen, Edward Blake után szabadon)”
 • 29. sharapova2008 2011. április 22. 08:36
  „Ügyes antiszemita vagy Janika! Nem vetted még észre,hogy Magyarország az észt,a tudományos sikereket ,a színészetkultúrát elsősorban a a magyar zsidóknak köszönheti? Hány Nobel-díjas jött elő a te silány körödből???”
 • 28. sharapova2008 2011. április 22. 08:32
  „Hasznosabb lenne Magyarországnak,ha a Fidesz-KDNP-Jobbik vezérkara távozna Ausztriába munkát keresni,mint hogy szakemberek húzzák el a csíkot...”
 • 27. janika 2011. április 22. 06:42
  „Nocsak, ha a jó szakemberek elmennek Magyarországról, akkor mi lesz a zsidókkal? Csak nem a cigányokkal akarják eltartani magukat miután felvásárolták az országot? Igaz már kezdik a rokkantakat dolgoztatni meg az öregeket akik már lassan élni is alig tudnak.”
 • 26. alfonz53 2011. április 22. 00:25
  „12.-hez: bizony-bizony minden nyelvet meg lehet tanulni, de az anyanyelvet kötelező! Mivel ez magának nem sikerült, így erősen megkérdőjelezem azt a mérnöki munkát amihez tárgyalóképes német nyelvtudás szükséges....”
 • 25. Lone_wolf.. 2011. április 21. 21:50
  „21. anuvuk 2011.04.21. 19:03 Egy életünk van és nem óhajtja szerintem senki igavonóként tölteni hogy a gazdag szarevők helyett újra építse a narancsvidéket.”
 • 24. Tonxy 2011. április 21. 20:44
  „19: nem kötelező, adható.”
 • 23. Vallaloid 2011. április 21. 19:38
  „Nehezen tudtam volna segíteni az országon a magyar 100ezres fizetéssel, persze minimálbérre bejelentve és 12 órát dolgozva naponta! Én is már 2 éve kint vagyok, egy multinál, jó fizetéssel, még osztrák viszonylatba is, ja mellé még alanyi jogon jár a feleségemnek a GYES, úgy hogy nem is dolgozott kint semmit, és persze 13-14 havi fizetés!
  Napi 170 kmt ingázok naponta, eddig kocsival, de most már leszerveztem úgy, hogy vonattal is tudjak, ebbe persze a cégnek is segiteni kellett, de megoldottuk!
  Eddig nem tapasztaltam, hogy cselédnek néznek, hanem inkább megbecsülnek mint szakembert! Bár lehet, hogy szerencsés vagyok, hogy nem volt rossz tapasztalatom!
  Aki ki szeretne jönni, sok sikert kívánok, nem lehetetlen!”
 • 22. Mrbazs 2011. április 21. 19:25
  „Gyertek csak fiatalok minnél előbb kijönni a jóba mint otthon a szarba én már ittkinnt vagyok 2 éve és nem bántam meg sokkal jobb élet és jövő vár rátok mint magyarországon... és én sem vagyok 30. nincs itt cseléd sors csak sok irigy gondolja azt hogy az "alja" munkát kapjuk meg ha megmutatod mit tudsz ki vagy és ki akarsz lenni megbecsülnek jobban mint otthon.”
 • 21. anuvuk 2011. április 21. 19:03
  „Iszonyat, - bánt az a sok fiatal hazánk fia, lánya, hogy idehaza nem találja meg számítását.
  Sajnos még az esélyt is feladják,- kitartó kemény munkával, csak mi tudnánk kihúzni az országot a gödörből!!!
  Ezzel a hozzáállással, csak konzerváljuk a megalázó " cseléd " sorsot!!!!!
  Az osztrák meg nálunk áztatja a t....t !!!!”
 • 20. mecsoka 2011. április 21. 18:13
  „Én Németországot rohanom le :D”
 • 19. Túrabakancs 2011. április 21. 17:36
  „Ausztriában egy évben kétszer kötelező a kétszeri fizetésnek
  megfelelő prémium, így emiatt is sokal jobb a helyzet. Persze
  csak azokat illeti meg ez a plusz összeg, akik legálisan melóznak
  kint. Az tény hogy vannak ott költségei az embernek, de még így
  is olyan kiegyensúlyozott életet lehet biztosítani az embernek, ami
  itthon egyelőre egyszerűen elképzelhetetlen.”
 • 18. Mate78 2011. április 21. 17:19
  „Lehet hogy csábító a kereset, de nézni kell a kiadásokat is.Ahhoz hogy mindennap ki tudj járni, megbízható autó kell, mert olyan nincs hogy holnap nem megyek.Kint meg drága a szállás.Tudom ,mert dolgoztam kint másfél évet építőiparban, mint villanyszerelő.Abból 2 hónap kint lakás volt.
  Mindennap kijárni autóval, nem kevés pénz, nem is beszélve az időről stb.
  Ha már van szakképzettséged, gyakorlatod,esetleg valami használható diplomád és német nyelvtudásod, (ami ausztriába kell) akkor már itthon is találsz állást, és a béred akár össze is vethető a kintiével.
  És azért az sem mindegy hogy hogy kezelnek kint.Külföldön mindig is csak külföldi maradsz.
  Nekem ez a véleményem, én hazajöttem másfél év után, és nem bántam meg.”
 • 17. KUK 2011. április 21. 16:44
  „drKotasz tudsz dobni egy mailt?”
 • 16. Agent 2011. április 21. 15:52
  „15, nem, a saját kapcsolataim voltak, ipar területén belül, szakmai kapcsolatok, nem érdemes ezt összekeverni az urambátyám viszonyokkal.”
 • 15. trefi831 2011. április 21. 15:00
  „13. Agent
  "jól kiépített kapcsolatrendszer":D
  Apuka ismert valakit?”
 • 14. RUDI 2011. április 21. 14:45
  „Sajnos, nem minden ,arany ami fénylik, fogalmazhatnák így is .A mezőgazdaság, vagy éppen a kertészetről legyen szó, egy két helyre nehéz még ma is a bejutás.Viszont az építőipar ami majd szerintem, tud nyújtani munkát.Ahhoz, hogy biztos jó helyem legyen, egy erős kapcsolatnak kell lenni.”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmes pannonhalmi pálinkák

A 12. alkalommal megrendezett Gyulai Országos Pálinkaversenyen a Pannonhalmi Pálinkárium… Tovább olvasom