Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Magyar cserkész lesz a brazil lány

Fekete Zsófia tanuló december 16-án érkezett Brazíliából Győrbe. Nyelvet tanul.
Kaszás- Tóth Cecília és Fekete Zsófia.
Harmadik generációs külföldi magyar, nehezen beszéli „anyanyelvét", ám cserkész őrsvezető akar lenni, és ehhez magyarul kell vizsgát tenni...
Alighogy Brazíliában megkezdődött a nyári szünet, Fekete Zsófia repülőre ült, hogy a győri Prohászka-iskolában napi hat-hét órát töltsön tanulással. Lakóhelyén, Sao Paulóban télen sincs ilyen hideg, ráadásul ott éppen nyár van...  A tizenöt éves Zsófia mégsem bánkódik az odahagyott nyár miatt. Azt mondja, élvezi a prohászkás gyerekek társaságát.

A történelemórán hallottakból még nem sokat értett meg, az irodalom és a nyelvtan azonban jobban ment. Odahaza néhány Petőfi-költeménnyel már megismertették. Nagyszülei is magyar kivándorlók – csak hát a gyerekeik már portugálul tanultak az iskolában.

– Miként lehet, hogy magyar származásod ellenére éppen úgy festesz, mint egy brazíliai portugál? – kérdezzük Zsófiát, mire lopva a tükör elé áll. Bizonyára arra kíváncsi: hogyan is fest egy brazíliai portugál, magyar szemmel...

Vendéglátói, Tóth György és felesége gondoskodnak Zsófia programjairól, segítségükre van kislányuk, Kaszás-Tóth Cecília. A  cserkészlányt a budapesti Tóth Zoltán kalauzolta a családhoz.
– New Yorkban  találkoztam Dömötör Gáborral, az IBM korábbi dél-amerikai főnökével – meséli az üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozó.

– A Külföldi Magyar Cserkész Szövetség nevében arra kért, keressük meg a módját, miként tanulhatnának hazánkban magyarul az egykori amerikások unokái. Gimnazista gyerekek egy évre, vagy két és fél hónapra jönnének hazánkba tanulni. Addig is, amíg várjuk a programban szívesen részt vevő magyar családok jelentkezését, tapasztalatszerzési szándékkal öt-hat gimnáziumban elindítottuk a programot. A régióból egyelőre a győri Prohászka és a pápai református gimnázium vesz részt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri székely kapu: a szemünk előtt épül le

Vélhetően nyitott kapukat dönget, aki észrevételezi: kikezdte az idő foga a megyeszékhely Eötvös parkjában lévő, fafaragók által készített, míves székely kaput. Van gazdája, a város, az állagmegóvásáról tárgyalt is a győri közgyűlés, de eredményét eddig nem látni. Tovább olvasom