Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Madárgyűrűzés ezer aprósággal

Gyirmót - Hatodik alkalommal rendezik meg a hagyományos gyirmóti madárgyűrűző napokat. Idén huszonegy óvodából több mint ezer gyerek jelentkezett.
A Dunántúlon egyedülálló környezet- és természetvédelmi program szerint oktatják-nevelik az apróságokat a Gyirmóti Általános Művelődési Központ óvodájában. Az intézmény udvarán megrendezett hagyományos tavaszi madárgyűrűzés az évek során népszerű, megyei érdeklődéssel kísért eseménnyé nőtte ki magát.

Konczné Gyánó Andrea óvodavezetőtől megtudtuk, hogy az idei három napra huszonegy intézményből több mint ezer gyereket várnak, a győri és a Győr környékieken kívül például Romándról és Tápszentmiklósról is. A kicsiket tegnap először Eklics Istvánné kalauzolta vetített képes előadással a madarak színes-hangos világában. Miközben az egyik csoport az óvoda udvarán kifeszített madárfogó hálóból kiszedte, kis vászonzsákba tette a fennakadt verebet, barátposzátát és feketerigót, addig a gyerekek másik része séta közben az út menti villanyoszlopokon fészkelő híres gyirmóti gólyákkal, illetve a Holt-Rába védett természeti értékeivel ismerkedett.

A gyűrűzést Ferenczi Márta, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi munkatársa mutatta meg a köré sereglett ovisoknak.
– Öröm nekik mesélni, számukra igazi varázsa van a kézbe fogott, megérinthető madárnak. Ők a kis kezükkel is tanulnak, szeretnek még. Ezek a tavaszi alkalmak jó lehetőséget kínálnak arra, hogy saját tapasztalatot, élményt szerezzenek a gyerekek, olyat, ami akár egész életükre meghatározza a természethez való viszonyukat – mondta érdeklődésünkre Ferenczi Márta, miközben egy mezei veréb kapott tőle „karkötőt", hogy utána a gyerekek finom simogatásától kísérve, az apró tenyerekből formált „fészekből" szabadon elrepülhessen.

Százéves a madárgyűrűzés

Magyarországon – Dánia és Németország után, a világon harmadikként – 1908-ban gyűrűzték meg az első madarakat. A hazai módszerek és eredmények már a kezdetekben világhírűek voltak. A magyar tapasztalatokat az angliai madárgyűrűzés szervezésében is felhasználták. Az első gyűrűzők a Magyar Ornitológiai Központ munkatársai voltak, eredményeik nagyban hozzájárultak a madárvonulás egyre jobb megismeréséhez.

Olvasóink írták

 • 9. Nagy Ákos 2008. április 05. 20:31
  „A madárgyűrűzés igen is SZÉP dolog...!!! A mai világban nem nagyon ismert...de nagyon jó...én már csak tudom! Én is egy madarász vagyok, aki 15 éves, és felvidéki! Mégis a Magyar Madártani és TErmészetvédelmi Egyesület tagja vagyok, és ez jó!”
 • 8. Nagy Ákos 2008. április 05. 20:31
  „A madárgyűrűzés igen is SZÉP dolog...!!! A mai világban nem nagyon ismert...de nagyon jó...én már csak tudom! Én is egy madarász vagyok, aki 15 éves, és felvidéki! Mégis a Magyar Madártani és TErmészetvédelmi Egyesület tagja vagyok, és ez jó!”
 • 7. nagymami 2008. április 04. 14:02
  „Ejnye bejnye már itt is személyeskedést kell olvasnom, mikor a gyerekek jövőjéről van szó ami szép gondolat és cselekedet.
  Ha Önöknek személyes elintéznivalójuk van egymással ne itt tegyék meg kérem. Más fórum is van azon tegyék meg. Kit érdekel ki kit ócsáról, ha ócsáról egyáltalán.”
 • 6. Nagy Lajos 2008. április 04. 10:24
  „Sajnálom hogy most már lekell írnom, bár ez a fórum
  személyeskedésre nem lehet cél,-de a dühtől nem jól
  Értelmezted,vagy egyáltalán nem olvastad a 3. levelem”
 • 5. Máté Sándor 2008. április 04. 09:51
  „Gratuálok ehhez a szép kezdeményezéshez, hagyományhoz. Nagyon szép és hasznos dolog, ilyen korban formálhatók leginkább a gyerekek. (Egyaránt fontos a természet védelme és az ismeretterjesztés, a tudatformálás!!)”
 • 4. Pellinger Attila 2008. április 04. 09:03
  „Kedves Lajos!

  Az a durva, hogy minden fórumon más munkáját ócsárolod. Újabban itt is. Ezt nem hagyhatom szó nélkül és nem is fogom. Ez a cikk arról szólt, hogy sok kisgyerekhez eljutott valami a természet szeretetéről, megismeréséről. Itt voltak ahelyett, hogy valami ocsmányságot néztek volna a tévében. Pedagógusok és természetvédők fogtak össze évekkel ezelőtt egy jó cél érdekében és ma már hagyománya van ennek a kezdeményezésnek, igény van rá.
  Te meg ezt az alkalmat használod fel, hogy ócsárold. Sajnos.
  Javaslom, hogy keress hasznosabb tevékenységet.

  p.a.”
 • 3. Nagy Lajos 2008. április 04. 08:50
  „Amit leírtam,sajnálom hogy egyesek ilyen durva kirohanással
  válaszolnak. A leírt tényeken nemtudok változtatni.
  Az odúk megújult felrakása folyamatban.
  A fekete diós etetés népszerűsítését is folytatom.”
 • 2. Pellinger Attila 2008. április 03. 19:56
  „Kedves Lajos!

  Légyszíves fogd meg az oduidat és tarts foglalkozást a gyerekeknek a madarak telepítéséről és a madáretetésről. Na, az helyes és hasznos dolog lenne. Azzal szemben, hogy valakinek a kitartó és sikeres munkáját ócsárolod.
  Egy dolgozó”
 • 1. Nagy Lajos 2008. április 02. 18:39
  „Kedves Csaba és Márti

  A gyűrűzés szép dolog,-de a mai rohanó világunkban az már
  bemutatónak is kevés, hiába a 100 éves centenárium.
  A hosszúideig futó Fehértói gyűrűzőkből mára mennyi igazi
  madarász maradt
  Egy nyugdíjas”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizitdíj nélkül: Délután sincs tolongás a rendelőkben

Nem vicc: mától nem kell fizetni sem vizitdíjat, sem kórházi napidíjat. Megnéztük, hogy ennek… Tovább olvasom