Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Lubickol a Balaton - Csoki történet

Győr - A győri Balaton a Nestléhez úszott: gazdag és fordulatos története van a Balaton szeletnek. Néhány év alatt ötször cserélt gazdát, nemrégiben a Nestlé vásárolta meg, s úgy hírlik Romániába viszik a gyártást. De a szelet íze még mindig finom, és a fogyasztók elégedettek, hiába zabálta fel a globalizáció. Videó.
Találós kérdés: mi az? Az 1950-es években találták fel, és gyártották jó néhány évtizedig Diósgyőrben, napjainkban Székesfehérváron készül. A Győri Keksztől a francia Danon vette meg, és költöztette a Fejér megyei üzembe, az amerikai Kraft Foods tulajdona volt, de áprilisban a Nestlé vásárolta meg, még az is elképzelhető, hogy Magyarország helyett Romániában készítik a legendás terméket. Mi ez? Megfejtés: Balaton szelet.

Diósgyőri kezdetek

A Balaton szeletet Diósgyőrben, a Szerencsi Csokoládégyár gyáregységében kezdték gyártani az 1950-es évek végén. 1968-ban a Magyar Édesipari Vállalat gyárai közötti profilátrendezéskor került Győrbe, amikor Diósgyőrben megszüntették az ostyagyártást és a piacvezető Győrbe adták át a termékeket, ugyanakkor Győrben megszűnt a tradicionális csokoládé figura termelés, amit ezután és jelenleg is csak Diósgyőrben végeznek. Ez időben alumínium fóliába (ezüst papír) és papír etikettbe csomagolták, még az elavult mechanikus csomagológépekkel – mesélte kérdésünkre Halbritter Mátyás.

Egykor...
Egykor...

Győrben rövid idő alatt sok mindent javítottak a minőségen. Az ostyalapok porhanyósságával, a töltelék minőségének javításával, és a csomagolás fejlesztésével többszörösére növelték az értékesítést. A műanyag fólia csomagolással a termék minőség megőrzését megduplázták. Lépésről-lépésre fejlesztették a csomagolás grafikáját. Az 1980-as években nemcsak a Győri Keksz vezér terméke lett, hanem a hazai piacon a legnagyobb mennyiségben értékesített édesipari szeletes áru. Lehet mondani, hogy generációk nőttek fel a Balaton szelet fogyasztásával.

Ez időben sok más csokis ostya szelet volt a piacon, de egyik sem közelítette meg a Balaton sikerét. A Bakony, Győri szelet, Bajnok szelet, Kismackó mártott szeletes ostyák együttes értékesítése sem érte el a Balatonét.

A mechanikus csomagológépeket komplett gyártósor váltotta fel Győrben. A kilencvenes évek elején az étcsokis választék mellett megjelentették a tejcsokis változatot, ami rövid idő alatt megverte a tradicionálist.


Ezredfordulós változások

2001-ben telepítették át a termelést a Győri Keksz Kft székesfehérvári gyárába. 1991-ig a Győri Keksz és Ostyagyár nemzeti vállalat profitját gyarapította a népszerű Balaton szelet forgalmazása, majd a privatizáció után a brit United Bisquits-ét. 2001-től a gyár a francia Danone, majd 2006. decembertől az amerikai Kraft tulajdonába került Magyarország egyik legismertebb, legnépszerűbb márkájú édesipari terméke. Mivel a Danone teljes édesipari üzletágát eladta a Kraftnak, feltétel volt az EU-s versenyhivatal részéről, hogy a Balaton márkát el kell adni. Erre a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari cége, a Nestlé volt vevő.
Jelenleg a győri technológiával gyártják a Balaton szeletet a székesfehérvári gyárban a svájci székhelyű cégnek.

A Balaton azonban hiába az egyik legnépszerűbb megyei termék, "felzabálta" a nagy és hírhedt globalizáció.

...és most.
...és most.

Olvasóink írták

 • 2. egy szomoru vevo 2008. november 07. 14:20
  „szerintem azert kedves erucika mert az illeto orszxag versenykepesebb , valamint azert mert romaniaban , temesvaron van a nestle osztyaszelet es napoly gyara a hires Joe gyar es szerintem ott gyartanak le a balatont is ami igazan elkepzelheto met olcsobb sajat maga legyartani mint mastol venni es ugy adni el. :-0”
 • 1. erucika 2008. június 07. 12:04
  „Miert van az, hogy nekunk semmit se eri meg gyartani, mindenki masnak igen?
  Nagyon szeretnem,ha vegre megmagyarazna ezt nekem valaki.
  Es mert jutott eszembe Trianon?
  Olvassuk csak a cikket,mely orszagok marcangoljak meg mindig szegeny kis orszagunkat? Bekebeleztek az orszagunkat, az uzemeinket, most meg nassolnak egyet a maguk hasznara.Undor.
  Es sajnos mindezt megtehetik. Miert hagyjatok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületes szélessávú fejlesztés

Lendületesen halad a Pannon 3G/HSDPA szélessávú hálózatának fejlesztése Győr-Moson-Sopron megyében. Tovább olvasom