Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Lions Club: Építő minden találkozás

Az Első Győri Lions Club jelenlegi soros elnöke úgy véli, eddigi életútjának természetes részévé vált az arra rászorulók megsegítése.
Borsfai László
Kellemes leterheltségnek érzi a pluszmunkát, ugyanakkor Borsfai László, az Első Győri Lions Club jelenlegi soros elnöke úgy véli, eddigi életútjának természetes részévé vált az arra rászorulók megsegítése – legyen az egyéni vagy éppen közösségi ügy.

A győri Bárczi Gusztáv intézmény igazgatójával sok éve Győrben, a téli menhelyen találkoztunk, akkor éppen a hajléktalanokra gondolva hozott adományt a legrászorultabbaknak. Az évek teltek, ám a karitatív tevékenység maradt. Ahogy Borsfai László elárulta: számára természetes ez a fajta életforma, hogy a segítés valóban közösségi cél legyen. Idővel ezért kapcsolódott a Lions-klub tagjaihoz, majd a vezetőség munkájába. Két évig a titkári, tavaly pedig az alelnöki teendőket látta el, majd – a szervezet alapszabályának megfelelően – elnöknek választották.
Aktivitásra serkenteni

– Nagy kihívás ez számomra, amely egyfajta folyamatosságot, jóleső leterheltséget jelent – vallja Borsfai László. – Ugyanakkor a vezetőségben vállalt feladatok adhatnak erkölcsi alapot arra, hogy a klubtagokat hasonló aktivitásra serkentsük, szem előtt tartva, hogy a közvélemény és a társszervezetek is támogassák elképzeléseinket. Ennek első programját az a jótékonysági hangverseny jelenti a győri Richter Teremben december 3-án este 6 órakor, amelynek egyik fellépője Pitti Katalin Liszt- és Déryné-díjas operaénekes, illetve a vak művészekből álló Ungaria zongoranégyes. Velük együtt a közönség is megérezheti: ezek a muzsikusok – sérültségük ellenére – kiváló teljesítményre képesek.


Az adventi koncertre már most nagy az érdeklődés, az est bevételét pedig a szervezők a látássérültek közlekedésének segítésére, az úgynevezett „kattogó" lámpák beépítésére fordítják. Hasonló eszköz beépítését az Arrabona Lions Klub tagjai már korábban szorgalmazták a Szigethy Attila út és a Szabolcska utca kereszteződésében, ám ezekből – az élhetőbb környezetért – még többre volna szükség. Ezt követi a karácsonyi forralt bor árusítása a megyeháza előtti téren, amelynek bevételéből szintén jótékony célt támogatnak. Részben a győri szívcentrumra, részben pedig a „kattogó" lámpák fejlesztésére szánják azt az összeget, amelyet a Győrött hasonló céllal működő klubok – közös összefogással, egy karácsonyi koncert bevételéből – gyűjtenek.

Koncert és bál

– A hagyományokhoz híven jótékonysági bált szervezünk januárban – folytatta az elnök – a vállalkozói estünkre pedig egy közismert közéleti személyiséget szeretnénk meginvitálni. Emellett szemészeti szűrés is lesz a Bárczi-iskolában klubtársunk, dr. Kéry Klára szemészorvosnak köszönhetően és – lehetőségeink szerint – a nemzetközi kapcsolatainkat is ápoljuk. Lényegesnek tartom, hogy a klubélet, a jótékonysági teniszverseny és a véradás ne csupán a támogatásokról, a pénzgyűjtésről, hanem az emberi kapcsolatokon alapuló klubéletről is szóljon. Építő jellegű lehet minden találkozás és beszélgetés, az elődeim szemléletmódja és tevékenysége pedig olyan biztatást ad, ami meghatározza a további munkát.


50 milliós adomány

Az elmúlt 12 évben több mint 50 millió forinttal segítette az arra rászorulókat az Első Győri Lions Club. Támogatták a vakok és gyengénlátók rehabilitációs központjának kialakítását csakúgy, mint a mindszentpusztai autistaotthon felépítését, de számos, krízisben lévő nagycsaládot, beteg gyermeket nevelő szülőt is felkaroltak. A tagok a Gézengúz Alapítvány rehabilitációs központjának kialakításában is segítkeztek és a dévai árvákra, valamint a Kassák-óvoda logopédiai csoportjára is gondoltak. Az Első Győri Lions Club jó kapcsolatot ápol a német, valamint az olasz testvérklubokkal, a veszprémi és a nyíregyházi testvérszervezetekkel, valamint a helyi civil szervezetekkel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommilliárd panelfelújításra

Öt év alatt csaknem hárommilliárd forintot fordítottak a megyeszékhelyen a panelépületek felújítására. A győri közgyűlés döntése alapján program a tervek szerint folytatódik. A testület azt is megszavazta, hogy folytatódjon a közösségi közlekedés továbbfejlesztésének tervezése, aminek leghangsúlyosabb eleme a villamosok győri bevezetése. Tovább olvasom