Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Levendula: Tihany kincse Győrig ér

Tihany–Győr - Zátonyi Szilárd nagybetűs hivatása a tanítás, ám emellett szenvedélye és szerelme a levendula, amely Tihanyban terem. A tihanyi levendulás valóságos ékszerdoboz a magyar tenger partján, s nemcsak látványban szemet gyönyörködtető, de illata, olaja jótékony, nyugtató hatású.
Szerencsés fickónak tartja magát a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója. Győrszentivánon, a család kertjében mindig volt néhány bokor levendula édesapja, Zátonyi Zsigmond, a pannonhalmi apátság idegenforgalmi vezetője, később menedzsere jóvoltából. Persze ez csupán egy momentum Zátonyi Szilárd életében, mert az igazán nagy lökést az adta, hogy a család egy több mint húsz évvel ezelőtti nyaralás kapcsán megdöbbenve tapasztalta, hogy a tihanyi, úgynevezett öreg levendulás augusztusban ott szárad a Csúcs-hegy gerincén. Senki nem aratta le, a virágok a bokrokon száradtak el.

– A Közép-dunántúli Természetvédelmi Igazgatósággal történt egyeztetést követően kibéreltük a területet, először tíz évre kötöttünk szerződést – sorolta Zátonyi Szilárd. – A Balaton-felvidéknek ez a része azóta nemzeti parkká vált, a munkánk, törekvésünk viszont mit sem változott. Felmerült az igény egy új, turisták számára megközelíthetőbb betelepítésre, 1995 óta hét hektáron.

A turisták azonban nem mindig a leghálásabbak: egy-egy bokor kiásásakor, mondjuk ki: ellopásakor több év munkája válik semmissé. Egyetlen palánta hat év múltán válik termővé, a virágzó növény pedig nagy valószínűséggel nem ered meg az új helyen. A Tihanyi-félsziget levendulásában dolgozni, értéket teremteni – a tanár úr szerint – ennek ellenére is öröm.

A szemet gyönyörködtető látvány nemcsak turistacsalogató – a levendula virágja, a párlással készült olaj nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Fotó: Z. Sz.
A szemet gyönyörködtető látvány nemcsak turistacsalogató – a levendula virágja, a párlással készült olaj nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Fotó: Z. Sz.

– A levendulát az első gyógynövények között tartjuk számon – a kamillával együtt már a római író, enciklopédista Plinius is beszámol erről műveiben. A francia királyi udvarokban első számú illatszernek számított a Provence-ban őshonos növény. Hazánkban a tihanyi levendula a vulkanikus kőzetnek, a kiváló fekvésnek, a félmediterrán éghajlatnak köszönheti kitűnő minőségét, ennélfogva pedig az olaj és a szárított növény is keresett, újra a reneszánszát éli.

Hogy a tihanyi és a pannonhalmi olaj között mi a különbség, arra is gyorsan választ kapunk. Pannonhalmán korábban a hibrid, ma már inkább itt is a francia levendulát telepítették, utóbbinak – megtudom – „nagyobb a linalil-acetát-tartalma", így most már mindkét helyen nagyrészt ezt termesztik.

A Zátonyi család a nyár túlnyomó részét Balatonalmádiban tölti. Hétvégén aratják az olajnak valót, ilyenkor a környékről vagy nyolcvanan besegítenek. A virágot szárítják, az olajnak valót párolják. Ha az olaj már demizsonokban sorakozik, az lélegzetnyi időt vagy inkább a nyaralás kezdetét jelenti Zátonyiéknak.

Apáról fiúra

Zátonyi Zsigmond évtizedekig dolgozott együtt Szilárd fiával a tihanyi levendulás megmaradásáért, illetve újratelepítéséért. Az utóbbi időben gyengélkedik. Unokája, a most hetedikes Gergely már ebbe nőtt bele, édesapjának idén is segít a betakarításban.  


Kis levendulakronológia

A tihanyi levendulaültetvény létrehozása dr. Bittera Gyula nevéhez fűződik, aki franciaországi tanulmányútjáról hazatérve bérbe vette a bencés apátságtól a Csúcs-hegy délkeleti lejtőjének mintegy 125 holdnyi területét s kezdetként 5 holdon alakította ki az első ültetvényt. Bittera a magokat egy párizsi kereskedőtől hozatta s a telepítés oly kiválóan sikerült, hogy a növények szinte őshonos flóraelemként illeszkedtek a tájba. Hetvenhét évvel ezelőtt arattak itt először, az olaj minőségét a legjobb francia olajokkal egyenértékűnek ismerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

További 45 millió a gyérítésre

Győr - Nem menekülhetnek a szúnyogok, földről és égből támadja őket folyamatosan a Komszol, a… Tovább olvasom