Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Levelekből hajlított locsolkodás

Tavaly betlehemesével, idén húsvéti jelenetével nyert díjat az életképeket csuhéba álmodó győri takarítónő, Sipos Ferencné.
Csuhéfigurákból álló betleheméért különdíjat kapott egy országos kézművesversenyen az elmúlt év végén a győri bencés gimnázium takarítónője. Sipos Ferencné tehetségének ez volt az első ilyen jellegű megmérettetése és rögtön elismerést eredményezett. Ezért az asszony a bibliai jelenet sikerén felbuzdulva benevezett a zengővárkonyi Szalma-Kincs-Tár „Hagyomány és modernség" című nemzetközi szalma-, csuhé- és gyékényfonó pályázatára és megint nyert. A csaknem száz pályázó közt a második díjat érdemelte ki, főképpen azért, mert megtalálta az egyensúlyt a népművészeti tradíciók őrzése és saját ötleteinek megvalósítása közt.
Ezúttal is csupa növényi eredetű, természetes anyagot használt. A legszebb kukoricaleveleket válogatta ki a locsolkodó alakok megformálásához, kerekes kutat fából faragott. A népszokás megörökítésekor nem kellett az ihletre várnia, hiszen fiatal korában maga is tapasztalta, milyen, mikor vödörnyi vizet zúdítanak az ember lányának nyakába. A húsvéti jelenet mellett eredményéhez a kaszát fenő férfit és a marokszedő lánykát megelevenítő életkép és a rizsestálas háziasszony figurája is hozzájárult.

Kidolgozott részletek

Sipos Ferencné Kukoricából: A húsvéti jelenet pályázatot nyert.
A hozzáértők a munkáin a mozdulatok szépségét bemutató és az érzelmeket tükröző, finoman kidolgozott részleteket dicsérték. Pedig Erzsébet senkitől sem tanulta a csuhéfonást. Az ötgyermekes asszony egy hirtelen jött ötlet nyomán egyszer csak elkezdett ezzel a nagyanyáinktól ránk maradt szakmával foglalkozni. „Nem kukoricázott", egyszerűen ráérzett a csuhé hajlításának, sodrásának titkára. A hobbijából származó sikerei annyi önbizalmat adtak neki, hogy ma már figyeli a különböző pályázati lehetőségeket és alkotásaiból kiállítást akar rendezni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszodik már a vízpartokon is

Többféle programütemezés szerint nagy erőkkel folyik a megyeszékhely tavaszi nagytakarítása –… Tovább olvasom