Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

'Leült' a győri éjszakai élet?

Győr - Egyre kevesebbet szórakoznak a győri fiatalok: míg néhány éve heti három napon tartottak nyitva a diszkók és éjszakai klubok, ma a legtöbbnek csak szombaton éri meg kinyitni.
Sokat változott az éjszakai élet, s nem előnyére – ez a fő megállapítása annak a felmérésnek, amelyet az egyik új győri szórakozóhely tulajdonosai készítettek a közelmúltban, 250 rendszeresen diszkóba járó fiatal megkérdezésével. Ez egyébként különösebb közvélemény-kutatás nélkül is látszik: hat éve még heti három nap – a csütörtök, a péntek és a szombat – volt a bulié, két éve már csak a két hétvégi éjszaka, ma pedig jóformán csak a szombat este. Sok szórakozóhely, eltekintve a különleges alkalmaktól, mint például a nőnap, nem is nyit ki máskor.

Kiss Ibolya, a felmérést készítő diszkó egyik vezetője szerint az elmúlt években felére csökkent a vendégek száma a győri éjszakában.
– Az, hogy „leült" az éjszakai élet, a diszkók méretén is lemérhető. A nagy, 1500–2000 fős szórakozóhelyeknek, mint az egykori Jereván vagy a Thomas, leáldozott, ennyi vendéget a legjobb szolgáltatás mellett is csak ritkán lehetne becsalogatni. A legfeljebb 5–600 fős diszkók élnek csak meg – mondja az üzletvezető. A szórakozásra a sok, gyakran „túlvállalt" lakás- és autóhitel miatt is egyre kevesebb pénz jut, egy fiatal átlagosan 1800 forintot költ fogyasztásra egy bulizós éjszaka, ehhez jön még az 500–1000 forintos diszkóbelépő.

A legtöbb fiatalnak ma már nem a zene vagy a tánc, hanem az ismerősök a fontosak egy buliban. Fotó: Kisalföld Online


Kitolódott a szórakozás ideje is, ma már régen nem este tízkor, tizenegykor kezdődik a buli. A legtöbb helyen csak egy óra körül indul be, s hajnali 4–5 óráig tart.

– Ez nekünk, vendéglátósoknak sem jó, talán jobb lenne, ha nálunk is bevezetnének olyan korlátozásokat, mint Amerikában vagy Angliában, ahol éjjel két óra után nem szolgálnak ki alkoholt, így „emberi időben" megtelnek és kiürülnek a szórakozóhelyek – véli Kiss Ibolya.

A fentiek ellenére az átlagéletkor egyre lejjebb tolódik, s Győrben alig egy-két helyen tartják be a „18 éven aluliakat szeszes itallal nem szolgálunk ki!" szabályt. Van olyan szórakozóhely, amely gyakran tele van 14–15 évesekkel, egy másikon – ahol be sem engedik a „gyerekeket", s vitatott esetben elkérik a személyit is – naponta 50–80 kiskorút küldenek haza az ajtóból...

A vendégek ma már mást várnak az éjszakától, mint néhány éve:
90 százalékuknak az a legfontosabb, hogy találkozzanak az ismerősökkel. Talán ezért változtak meg a szokások is, az ingázás ugyanis szinte a szórakozás része lett: a bulizók átlagosan két helyet ejtenek útba péntek-szombat esténként, egy „beülőset", ahol beszélgetni, kávézni lehet, és egy (gyakran a város másik felén lévő) diszkót. Az európai trend egyelőre még csak most kezd megjelenni Győrben; az amerikai és nyugat-európai diszkókban már egy helyen történik a ráhangolódás – az úgynevezett „warm up" – és a hajnalig tartó buli; egymás után persze.

Olvasóink írták

 • 4. thestud 2007. november 13. 13:24
  „sajat maguk alatt vagjak a fat a club tulajok, ha nem ugyelnek a minosegre.
  nincs korhatar limit, ami miatt pont a fizetokepes idosebb korosztaly marad tavol a helyektol.
  jelenleg kulfoldon vagyok, itt olyan clubok is akadnak, ahol lanyoknak 20, fiuknak 23 ev a minimum kor.

  most nem azt mondom, h a lapos vagy njoy hnaptol ne engedjen be 20ev alatti embereket, de ha nem szurik ki a dolgot (tobbek kozott belepokkel is) akkor marad az ingyenes (de amugy sokszor jo) helyeken a tomorules -> idegesseg -> szinvonal csokkenes => otthonmaradas.
  :-/”
 • 3. agy 2007. november 12. 23:10
  „Sziasztok !

  A cikkel teljesen egytértek.
  Nagyon lement az átlagéletkor az utóbbi időben és sajnos a szórakozóhelyek többségében nem törődnek ezzel, simán beengednek bárkit, csak a bevétel nőjön. Nincs az embereknek pénzük, ezért van az, hogy már csak a szombat éri meg, de az se mindenhol. Az ingyenes helyekre tömörül mindenki.
  Részemről pedig azért nem járok már egy ideje sehova, mert nincs kedvem tizenéves "taknyosok" között szórakozni ( a szellemi színvonalról ne beszéljünk).”
 • 2. Bartos György 2007. november 10. 09:15
  „Sziasztok!

  Nem mindenben értek egyet veletek a cikkel kapcsolatban.Valóban az utóbbi években gyakorivá vált ez az állapot,amikor is a fiatalok egy diszkó előtt más szórakozó helyet választva jöttek össze egy találkára. Ez az általatok helyesen megnevezett ,,beülős" hely!

  Szerencsére azonban mostanában a városban is nyílt olyan szórakozóhely, ráadásul a Baross úton ahol ez együtt lehetséges és nem kell továbbállni esetlegesen egy diszkóba vagy egy élőzenés helyre!!!”
 • 1. MaGor 2007. november 09. 08:00
  „Én ezen a híren nem is nagyon csodálkozom. A legtöbb szórakozóhelyen ugyan az a zene szól, talán célszerübb lenne egy kicsit szinesíteni a zenei palettát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéményseprők fehérben

Győr - Láttak már kéményseprőt munka közben fehér ruhában? Nem kell messzire menni, csak Ausztriáig.… Tovább olvasom